Ακούστε μας Live





Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Ο «Πυγμαλίωνας» του Ζαν-Φιλίπ Ραμώ σε εκδοχή μπαρόκ όπερας στο Πόρτα


Η Ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή, μετά την επιτυχημένη πορεία της όπερας «Сendrillon» της Pauline Viardot (σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση), στρέφει το βλέμμα της στο γαλλικό μπαρόκ με την όπερα-μπαλέτο «Pygmalion» του J.P. Rameau. Ο φόβος και το πάθος, η διαρκής αγωνία και τα αδιέξοδα του καλλιτέχνη μεταμορφώνονται σε ένα μπαρόκ οπερατικό κομψοτέχνημα από τον σημαντικότερο εκπρόσωπο του είδους.


Ο γνωστός μύθος του γλύπτη που ερωτεύεται την ίδια του τη δημιουργία μεταπλάθεται σε μια διήγηση για την επιθυμία, το ανικανοποίητο και το τίμημα που αξιώνει η εκπλήρωση των ονείρων.
Η δράση μεταφέρεται στη χρυσή εποχή του Χόλυγουντ, των film noir και της ποτοαπαγόρευσης.
Τη σκηνοθεσία και τα σκηνικά σχεδιάζει ο Πάρις Μέξης, ένας από τους πιο ευφάνταστους και καταξιωμένους δημιουργούς στο χώρο της όπερας.
Έργα του έχουν παρουσιαστεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Γκλούκ), το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Θεοδώρα του Χέντελ), το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (Το Έρημο Νησί του Χάυντν), κ.α.

Οι φωτισμοί του Γιώργου Τέλλου συνθέτουν ένα ατμοσφαιρικό decadent περιβάλλον: τα φετίχ και οι εμμονές του βασανισμένου καλλιτέχνη Πυγμαλίωνα παίρνουν σάρκα και οστά.

  • Τη μουσική ερμηνεύει ένα gypsy jazz κουιντέτο, αποτελούμενο από σημαντικούς jazz και κλασικούς σολίστ, σε μια πρωτότυπη μεταγραφή από τον μαέστρο Μιχάλη Παπαπέτρου με τον αυτοσχεδιασμό, ως δομικό συστατικό του μπαροκ και της jazz, να βρίσκεται στον πυρήνα της νέας προσέγγισης. 
Τη χορογραφία, σε μια σύγχρονη ανάγνωση της οπερας- μπαλέτου, αναλαμβάνει η χορογράφος Ιωάννα Αποστόλου, γνωστή από τη συνεργασία της με την Αγγελική Στελλάτου και τη Yelp Dance Company.


  • Ταυτότητα παράστασης:

Σκηνοθεσία- Σκηνογραφία: Πάρις Μέξης. Μουσική διεύθυνση- ενορχήστρωση: Μιχάλης Παπαπέτρου. Χορογραφία: Ιωάννα Αποστόλου. Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος. Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος. Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Οικονόμου-Βαμβακά. Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας.

  • Τραγουδούν οι:

Αναστασία Κότσαλη (Αmour), Μάιρα Μηλολιδάκη (Cephise), Λητω Μεσσήνη (Statue), Δημήτρης Ναλμπάντης (Pygmalion)
Συμμετέχει η Εύα Οικονόμου-Βαμβακά.

  • Μουσικοί:  Σπύρος Ροντογιάννης (σοπράνο σαξόφωνο), Στέλλα Τσάνη (βιολί), Αντώνης Χατζηνικολάου (jazz κιθάρα), Γιώργος Αρνής (κοντραμπάσο), Μιχάλης Παπαπέτρου.
  • Πληροφορίες: «Πυγμαλίωνας» του Ζαν-Φιλίπ Ραμώ στο θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59, Αθήνα. 
Παραστάσεις: 23/10, 24/10, 30/10, 31/10, 6/11, 7/11.

  • Ώρα έναρξης: 21:15. 

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15 ευρώ, Φοιτητικό, AMEA, άνω των 65, Πολυτέκνων 10 ευρώ, Ανέργων 8 ευρώ. Διάρκεια: 55 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου