Ακούστε μας Live





Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Μάνια Βλαχογιάννη: Η αγάπη μου για την καλλιτεχνική δημιουργία, το όραμα μου για έναν καλύτερο κόσμο, η αφοσίωση μου στην ομορφιά της Τέχνης ως υψηλό ιδανικό τροφοδοτούν τη δημιουργικότητα μου


1.Mάνια ποιοι είναι οι σταθμοί της μέχρι τώρα καριέρας σας που ξεχωρίζεις;

Οι πρώτοι σημαντικοί σταθμοί της καλλιτεχνικής μου πορείας ήταν η ολοκλήρωση των μουσικών σπουδών μου. Το Δίπλωμα Καθηγήτριας Πιάνου (Εθνικό Ωδείο Αθηνών) σε ηλικία 17 ετών, με Άριστα Παμψηφεί, 1ο Βραβείο και Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως και 4 χρόνια αργότερα το μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σολίστ Πιάνου στη Γερμανία (Richard Strauss Konservatorium – Μόναχο) με το τραγούδι ως παράλληλη κατεύθυνση. Εξαιρετική εμπειρία ήταν η πρώτη μου συμμετοχή στο γερμανικό μουσικό θέατρο, σε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη παράσταση, η οποία ταξίδεψε για δύο χρόνια σε όλη τη Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία.
Πολύ σημαντικός σταθμός ήταν η επιλογή μου από το Γερμανικό Κράτος, σε ηλικία 23 ετών, για τη θέση της Υποδιευθύντριας στην Κρατική Μουσική Σχολή του Garching (Μόναχο), μια θέση - θητεία που μου έδωσε τη δυνατότητα μεταξύ άλλων να διευθύνω μουσικά Ensembles, να διοργανώσω μουσικούς διαγωνισμούς και συναυλίες, να σκηνοθετήσω Musicals για παιδιά και νέους κλπ.
Μεγάλος σταθμός στην καριέρα μου επίσης είναι η έκδοση του βιβλίου μου «Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρ» (Eκδόσεις Νόηση, 2015) και η παράλληλη μελοποίηση του κειμένου μου από τον συνθέτη Balsam7teen, γεγονός που «γέννησε» μια νέα ελληνική μοντέρνα Όπερα - Μιούζικαλ.

 

2.Υπήρχε ένα ερέθισμα από την παιδική σου ηλικία που σε οδήγησε στο να γίνεις συγγραφέας ή ήταν η φυσική σου τάση προς αυτήν;

Από τότε που θυμάμαι κάπως πιο συνειδητά τον εαυτό μου εκφραζόμουν τόσο μέσα από τη μουσική, όσο και μέσα από τον γραπτό λόγο. Τα σχολικά μου τετράδια ήταν γεμάτα με ποιήματα , μικρές ιστορίες και σενάρια για υποτιθέμενες ταινίες ενώ εκθέσεις μου βραβεύτηκαν και πέρασαν στο «χρυσό τετράδιο» του δημοτικού σχολείου. Στα δέκα μου χρόνια έγραψα, σκηνοθέτησα και παρουσίασα το πρώτο μου θεατρικό μονόπρακτο ενώ στην εφηβεία στίχοι μου μελοποιήθηκαν και τραγουδιούνται ακόμη σε σχολικές γιορτές.  Ακολούθησαν από τότε δεκάδες ποιήματα, κείμενα, πολιτιστικά άρθρα και στιχουργικές δουλειές που προετοίμασαν το έδαφος για την πρώτη μου συγγραφική δουλειά.

3.Έχεις γράψει ένα εκπληκτικό βιβλίο , το «Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρ»,  το οποίο απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, πες μας λίγα λόγια;

Λίγο μετά τη μόνιμη επιστροφή μου στην Ελλάδα άρχισε να παίρνει μορφή στη σκέψη μου η ιστορία της "Ναλιμάρ".
Μέσα από ένα παραμυθένιο σκηνικό με το μεθυστικό άρωμα της Ανατολής, μια συναρπαστική ιστορία αγάπης και τιμής και ένα ταξίδι μέσα από το φως και τα σκοτάδια του ανθρώπινου μυαλού, θέλησα να στείλω το μήνυμα της τόλμης να ακολουθήσουμε την εσωτερική μας φωνή αναζητώντας την πραγματική ευτυχία και παράλληλα να δώσω την προσωπική μου απάντηση σε θεμελιώδη φιλοσοφικά ερωτήματα.
Η Μοίρα καθορίζει την πορεία μας ή αποτελεί απλά τον καθρέφτη των δικών μας επιλογών?
Ποιο είναι το πραγματικό νόημα της τόλμης ?
Πόσο μεγάλη είναι η δύναμη της αγάπης ?
Που βρίσκεται κρυμμένο το μεγάλο μυστικό της ζωής?

Το βιβλίο ολοκληρώθηκε μετά από 2 περίπου χρόνια, για να ακολουθήσει η εικονογράφηση του από τη Θωμαή Ζωγράφου, ενώ παράλληλα το κείμενο ενέπνευσε ως λιμπρέτο τον μουσικοσυνθέτη Balsam7teen, ο οποίος συνέθεσε μουσική για ολόκληρο το βιβλίο, δίνοντας του τη μορφή ενός καινούργιου θεατρικού μιούζικαλ με τον ομώνυμο τίτλο.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΝΟΗΣΗ και συνοδεύεται από ένα 75λεπτο Cd, το οποίο περιέχει τραγούδια και σκηνές από το ηχογραφημένο μιούζικαλ «Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρ». 


 

4.Πώς βλέπεις τα πράγματα στον τομέα «μουσική» στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι απ’ άκρη σ’ άκρη γεμάτη συνθέτες, στιχουργούς και ερμηνευτές με μεγάλα φυσικά καλλιτεχνικά χαρίσματα, ευελιξία και πλούσια δημιουργική φαντασία.
Εκείνο που λείπει από την Ελλάδα είναι μια πιο ολοκληρωμένη αισθητική αγωγή και καλλιτεχνική παιδεία, που να κατευθύνει τους καλλιτέχνες αλλά και τον μέσο άνθρωπο – ακροατή προς την ποιότητα και την πραγματική αξία.

 

5.‘’Νοθευμένη Αγάπη’’ είναι ο τίτλος της δέκατης δισκογραφικής δουλειάς σου, Πες μας λίγα λόγια για τον δίσκο αυτό;

Το maxi single  «Νοθευμένη Αγάπη», το οποίο από τις πρώτες ώρες της επίσημης κυκλοφορίας του βρέθηκε στην #1 θέση των GREECETOP 100, είναι ο τίτλος της δέκατης δισκογραφικής δουλειάς μου, με την οποία εγκαινιάζω και τη συνεργασία μου με τον συνθέτη Δημήτρη Πικράκη. 
Περιλαμβάνει 3 τραγούδια με διαφορετικό μουσικό ύφος. Την ερωτική μπαλάντα «Νοθευμένη Αγάπη» διαδέχεται η «Νεράιδα Ζωή» με jazz latin χαρακτήρα και το «Γίνε» με pop διάθεση.
Τους στίχους υπογράφουν η Στέλλα Μουδάτσου και η Χριστίνα Αλλογογιάννη.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα προσεγμένη και ποιοτική δουλειά από μια εξαιρετική ομάδα συνεργατών και κορυφαίων μουσικών, όπως η Ζωή Τηγανούρια στο ακορντεόν.  
                                                                                                         

6.Τι τροφοδοτεί τη δημιουργικότητα σου;

Η αγάπη μου για την καλλιτεχνική δημιουργία, το όραμα μου για έναν καλύτερο κόσμο, η αφοσίωση μου στην ομορφιά της Τέχνης ως υψηλό ιδανικό.
Εμπνέομαι από το μεγαλείο του φυσικού μας κόσμου, τη μοναδικότητα της ανθρώπινης φύσης, τα χρώματα του έρωτα, την απλότητα της αγάπης.

7.Δουλεύοντας με νέους ανθρώπους στα μαθήματα, τι συμβουλές τους δίνεις;

Μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα δεν ασχολήθηκα με τη διδασκαλία. Δουλεύω όμως με πολλούς νέους καλλιτέχνες και τελειόφοιτους μουσικών σχολών, οι οποίοι στελεχώνουν την παράσταση του έργου μου και μοντέρνας Όπερας «Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρ». Συμβουλεύω τα νέα παιδιά να ανακαλύψουν και να πιστέψουν άφοβα στις τεράστιες δυνατότητες έκφρασης που κρύβει μέσα του ένας καλλιτέχνης. Να αγωνιστούν με υπομονή και επιμονή και να δώσουν το προσωπικό τους στίγμα στην Τέχνη που επέλεξαν να υπηρετήσουν.


8.Τι είναι αυτό που σας φοβίζει περισσότερο στη δουλειά σου;

Πιστεύω πως ο «φόβος» σαν έννοια δεν συμβαδίζει με την καλλιτεχνική δημιουργία. Η καλλιτεχνική έκφραση είναι συνυφασμένη με την ελευθερία του πνεύματος και τα πετάγματα της ψυχής. Ένας καλλιτέχνης είναι ένας εμπνευσμένος επαναστάτης, ένας τολμηρός οραματιστής, ένας ευαίσθητος αγωνιστής της Τέχνης. Κάθε δυσκολία στη δουλειά μας είναι και μια πρόκληση που χαρίζει τη δυνατότητα της προόδου, της εξέλιξης και της ολοκλήρωσης.  

9. Τι επιθυμείς για το μέλλον;

Επιθυμώ να ζήσω σε έναν κόσμο με καλύτερο κοινό μέλλον, ειρηνικό, ξέγνοιαστο και εποικοδομητικό για όλη την ανθρωπότητα.
Επιθυμώ πάντοτε να μπορώ μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία να μοιράζομαι αλήθειες και να χαρίζω γύρω μου ανάσες ονείρου.

10.Πριν κλείσουμε, πες μας για το «Αστέρι της Ερήμου - Ναλιμάρ» που θα ανέβει στο Βεάκειο το Σεπτέμβριο.

Το μιούζικαλ «Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρ» θα ανέβει στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017 στις 21.00 με τη συμμετοχή 28 εκλεκτών καλλιτεχνών του μουσικού θεάτρου από την Ελλάδα και τη Λυρική Σκηνή Κύπρου.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν μαζί μου η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “ἑΦτά” (φορέας του Πειραιά) και ο Όμιλος για την Unesco Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης αυτής και με την ευκαιρία της καλλιτεχνικής σύμπραξης Ελλάδας – Κύπρου θα γίνει η βράβευση της Ιδρύτριας και Καλλιτεχνικής Διευθύντριας της Λυρικής Σκηνής Κύπρου, σοπράνου Ιόλης Μουστερή, για την πολυσήμαντη καλλιτεχνική προσφορά της.
Παράλληλα η βραδιά αυτή θα έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα καθώς ένα ποσό των εσόδων θα διατεθεί στο «Σύλλογο Φροντίδα».

Ερμηνεύουν:
Σταύρος Σαλαμπασόπουλος, Μάνια Βλαχογιάννη, Βασίλης Ασημακόπουλος, Μάριος Ανδρέου, Σμαράγδα Βαγγελή
Σε έκτακτη συμμετοχή η Ιδρύτρια και Καλλιτεχνική διευθύντρια της Λυρικής Σκηνής Κύπρου, σοπράνο Ιόλη Μουστερή
Αφηγείται ο ηθοποιός Γιάννης Δεγαΐτης 
Συμμετέχει 15μελές γυναικείο φωνητικό σύνολο από την Ελλάδα και τη Λυρική Σκηνή Κύπρου και η Μαριάννα Κουκουτσάκη
Χορεύουν: 
Λίλα Σταθοπούλου, Φωτεινή Παπασταύρου 
Ζωή Παπαδοπούλου, Αλεξάνδρα Γιαννακοπούλου, Ναταλία Ροδανού

Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Δεγαΐτης 
Χορογραφίες: Μαρίζα Βινιεράτου 


ΒΙΟ
Η Μάνια Βλαχογιάννη, crossoverερμηνεύτρια, μουσικός και συγγραφέας
γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε τα παιδικά της χρόνια ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα. Διπλωματούχος πιάνου του Εθνικού Ωδείου Αθηνών
σε ηλικία 17 ετών,με Άριστα παμψηφεί, Α' βραβείο και Αριστείο εξαιρετικής επιδόσεωςκαιτουRichard – Strauss-KonservatoriumτουΜονάχου,
σπούδασεπαράλληλαΜονωδίακαιMusicalTheaterPerformance.
Φοίτησε στη Musikhochschule της Δρέσδης και τη Δραματική Σχολή του H.D.Trayer.
Συμμετείχε σε πολλές μουσικοθεατρικές παραστάσεις σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία ενώ σε νεαρή ηλικία της δόθηκε η θέση της Υποδιευθύντριας στην Κρατική Μουσική Σχολή του Garching (Μόναχο),όπου μεταξύ άλλων σκηνοθέτησε Μusical για παιδιά και νέους.

Σήμερα ζει στην Αθήνα, είναι μέλος του Ομίλου για την 
Unesco Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, του Διεθνούς Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Πορτοχελίου(ιδρυτής Γιώργος Μάνεσης) και από το 2013 συνεργάζεται δισκογραφικά ως ερμηνεύτρια και στιχουργός με σύγχρονους συνθέτες και την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία FM Records.

Τον Μάιο 2015 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΝΟΗΣΗ το βιβλίο – 
Cd
της Μάνιας Βλαχογιάννη Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρ,μια εξωτική ιστορία αγάπης και τιμής με τα αρώματα της Ανατολής,η οποία ενέπνευσε ως λιμπρέτο τον Έλληνα συνθέτη Balsam7teen ώστε να συνθέσει μουσική για ολόκληρο το βιβλίο, δίνοντας του τη μορφή ενός νέου μιούζικαλ (μοντέρνα Όπερα).
Το μιούζικαλ Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρφιλοξένησαν το 2016
η μουσική σκηνή του ΙΑΝΟΥ, το Θέατρο Pierce– Aμερικάνικο Κολλέγιο
Ελλάδος, το Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας, οΠολυχώρος Δημαρχείου
Παλαιού Φαλήρου και η Galerie Δημιουργών.
Στο έργο συμμετέχουν 22 καλλιτέχνες του μουσικού θεάτρου (λυρικοί τραγουδιστές, χορευτές και ηθοποιοί) ενώ όλες οι παραστάσειςτελούνυπό την αιγίδα του Ομίλου για την Unesco Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.
Παράλληλα η συγγραφέαςπροσάρμοσε το έργο για το παιδικό κοινό.
Το μιούζικαλ για παιδιά Αστέρι της Ερήμου – Νεφέλη και Ναλιμάρ έκανε
την πρεμιέρα στο Αμφιθέατρο τηςΟγκολογικής Μονάδας Παίδων
«Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα» τον Δεκέμβριο 2016 ως μια αφιλοκερδή προσφορά των καλλιτεχνών στα παιδιά που νοσηλεύονται στη μονάδα.
Το έργο για παιδιά φιλοξένησαν το θέατρο Ελεύθερη Έκφραση και η Galerie Δημιουργών.

Από τον Δεκέμβριο 2013 μέχρι σήμερα κυκλοφορούν διεθνώς 11 δισκογραφικές δουλειές της:
Singlesσε στίχους δικούς της και μουσική του Balsam7teen
-Όταν μιλάνε οι αισθήσεις (
ft. Βασίλης Ασημακόπουλος, 2013), 
-Στιγμές (2015) και
 
-Σε Θέλω Τόσο (2016, #1 θέση 
GREECE - TOP 100 και #219 – EURO 200) 

Το maxisingle
Νοθευμένη Αγάπη (2016), σε μουσική Δημήτρη Πικράκη και στίχους Στέλλας Μουδάτσου και Χριστίνας Αλογογιάννη
(#1 θέση GREECE - TOP 100 και #220 – EURO 200)
Tosingle
TimeTrap (2015) σε στίχους δικούς της και μουσική των 
Κωνσταντίνου Παπουτσή και 
AuralFragment
Ταάλμπουμ
-Manja - AMusicalDream (ft. Βασίλης Ασημακόπουλος, 2014), 
-Θα ’σαι δίπλα μου εσύ (2014), σε στίχους/μουσική Φ. Πατίρη
-
Mythos 90: MikisTheodorakis (2015) από τους AuralFragment 
-Return to Space 2 (2016), σεμουσική Aural Fragment
-ReturntoSpace 3 (2017), σεμουσικήAuralFragment
(συμμετέχουν η Μαριάννα Κουκουτσάκη και ο Βασίλης Ασημακόπουλος)
Toalbumsongμε εξαιρετική πορεία στα ελληνικά και ευρωπαϊκάcharts/billboard.
-
AngelofMine (2015), σε στίχους/μουσική Τάσου Πέτσα,

(#1 θέσηGREECE - TOP 100 και #176 – EURO 200)





OFFICIAL LINKS






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου