Ακούστε μας Live





Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να σου σπάσουν τα πόδια εκατό φορές, πριν καταφέρεις να κάνεις αυτό το ένα βήμα. Δεν πιστεύω ότι δίνεται βήμα σε νέους ανθρώπους. - Η Στέλλα Σαμαρά μιλάει στο Nlp Radio





Στέλλα καλησπέρα! Ας ξεκινήσουμε από τα πιο φρέσκα. Ποια είναι η ανταπόκριση που εισπράττεις για το πρόσφατο (και εξαιρετικό θα προσθέταμε) single σου “Δήλωσα Παραίτηση”;

   Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα όμορφα λόγια! Θέλω να πιστεύω ότι πηγαίνει καλά. Ακούω θετικά σχόλια μέχρι στιγμής. Εντάξει, είναι και αρχή ακόμα. Το μέλλον θα δείξει. Εύχομαι να αρέσει στους ανθρώπους που το άκουσαν ή που θα το ακούσουν.


Το συγκεκριμένο τραγούδι κυκλοφορεί από την
Heaven Music. Πώς είναι η συνεργασία σου μέχρι τώρα με τη συγκεκριμένη μεγάλη εταιρεία του χώρου; Είσαι ευχαριστημένη;

   Ε, φυσικά! Η αλήθεια είναι ότι δεν το φανταζόμουν έτσι. Ήμουν σίγουρη ότι θα αντιμετώπιζα δυσκολίες, όμως τα πράγματα έρχονται απλά και ήρεμα. Είναι όλοι εκεί ανά πάσα στιγμή για ό,τι κι αν χρειαστώ, ώστε να λύσουν τις απορίες μου και να με βοηθήσουν. Τους ευχαριστώ πραγματικά.



Να αναμένουμε και συνέχεια σε αυτή τη συνεργασία; Κάποιο ολοκληρωμένο δίσκο ίσως;

   Έτσι λέμε... και είναι κάτι που το θέλω πάρα πολύ!


Ας πάμε τώρα πιο πίσω. Ξεκίνησες από μικρή ηλικία να γράφεις τη δική σου μουσική και τους δικούς σου στίχους. Πώς γεννήθηκε αυτή η ανάγκη;

   Ναι, ήμουν 14 περίπου… Εξ αιτίας ενός πολύ άσχημου γεγονότος, αλλά και της γενικότερης καθημερινότητάς μου, σε εκείνη την ηλικία άλλαξε ολόκληρη η κοσμοθεωρία μου. Έχασα τις ελπίδες μου στη φράση «Στο τέλος όλα θα πάνε καλά».
   Αρχικά, έγραφα όσα ήθελα να πω, γιατί δεν έβρισκα κάποιον να με ακούσει. Τα σημείωνα στα χαρτιά όπως να ‘ναι. Μετά ξεκίνησα να γράφω στίχους. Έγραφα ακόμα και κατά τη διάρκεια του μαθήματος στο σχολείο. Τους στίχους αυτούς όμως, από ένα σημείο κι έπειτα θέλησα να τους ακούω. Ίσως έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι καθυστέρησα να έρθω σε επαφή με το διαδίκτυο και τους υπολογιστές (αυτά τα απέκτησα σε μεγαλύτερη ηλικία). Τότε, δε μπορούσα να βρω εύκολα νέα τραγούδια που να με ηρεμούν και να με εκφράζουν, οπότε έπρεπε να τα δημιουργήσω εγώ η ίδια. Έτσι, ξεκίνησα να βάζω μουσική στους στίχους που είχα.


Ποια ήταν η κομβική στιγμή που ένιωσες ότι είσαι φτιαγμένη να ερμηνεύεις και να συνθέτεις και ότι αυτός είναι ο δρόμος που θέλεις να ακολουθήσεις;

   Η αλήθεια είναι ότι αισθάνθηκα κάπως έτσι το 2013, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Εκτός του ότι βρισκόμουν για πρώτη φορά σε έναν τέτοιο χώρο, θα παρουσίαζα και για πρώτη φορά μπροστά σε κόσμο ένα δικό μου τραγούδι, μαζί με ολόκληρη ορχήστρα! Δεν είχα ξανατραγουδήσει επαγγελματικά και ήμουν μόνη μου σε όλη αυτή την προσπάθεια. Είχαν κοπεί τα πόδια μου και κόντευα να λιποθυμήσω, όμως είχα ζητήσει από τους διοργανωτές να παίζω και κλασική κιθάρα όσο θα τραγουδούσα (έχοντας στο μυαλό μου ότι κάπως θα πρέπει να κρύβομαι πάνω στη σκηνή)! Οπότε μόλις βγήκα, με τύφλωσε τόσο πολύ ο προβολέας, που δεν έβλεπα κυριολεκτικά τίποτα. Ήταν όπως ακριβώς το βίωνα όταν έπαιζα μουσική στο δωμάτιό μου κι έκλεινα τα μάτια μου. Τότε, σκέφτηκα ότι εν τέλει, δεν απέχουν και τόσο πολύ αυτές οι δύο καταστάσεις κι ότι θέλω να το ξαναζήσω...



Αν και είσαι αυτάρκης στο θέμα της δημιουργίας, θα ήθελες σαν ερμηνεύτρια να συνεργαστείς με κάποιους άλλους συνθέτες; Και αν ναι, μπορείς να μας αναφέρεις κάποια ονόματα που αγαπάς ιδιαίτερα και θα ήθελες να δεις να γεννιέται μια δουλειά μαζί τους;

   Έχω πολλούς ανθρώπους στο μυαλό μου από συνθετικής πλευράς. Άμα αρχίσω να τους αναφέρω θα μας πάρει μέρες. Υπάρχουν κάποιες εσωτερικές σκέψεις, που όμως δε θέλω να εξωτερικεύω… Εύχομαι απλώς να γίνουν κάποτε πραγματικότητα.


Είσαι μια πολύ νέα κοπέλα που παλεύει να κάνει τα δικά της βήματα στον χώρο της Ελληνικής Μουσικής. Πώς κρίνεις τη κατάσταση σήμερα στην ελληνική δισκογραφία; Θεωρείς ότι δίνεται βήμα στους νέους δημιουργούς;

   Νομίζω ότι το ρήμα «παλεύει» είναι το καταλληλότερο για να το περιγράψει την καθημερινότητά μου στην παρούσα φάση. Η κατάσταση στην ελληνική δισκογραφία είναι λίγο απελπιστική. Πρέπει να το αγαπάς πολύ αυτό για να βρεις το κουράγιο να το προσπαθήσεις. Εάν θες να το έχεις ως δουλειά στη ζωή σου, χρειάζονται γερά νεύρα. Πλέον τα πράγματα δε λειτουργούν όπως λειτουργούσαν, κυρίως εξ αιτίας του διαδικτύου, το οποίο άλλαξε κατά πολύ τα δεδομένα που ίσχυαν.
   Για να απαντήσω όμως και στην άλλη ερώτηση… όχι, δεν πιστεύω ότι δίνεται βήμα σε νέους ανθρώπους. Οι περισσότεροι έχουν αυτήν την εντύπωση, ενώ στην ουσία δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο γενικότερος κανόνας, είναι ότι πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να σου σπάσουν τα πόδια εκατό φορές, πριν καταφέρεις να κάνεις αυτό το ένα βήμα.


Το
internet και τα Social Media έχουν αλλάξει το παιχνίδι σε ό,τι αφορά την επικοινωνία της μουσικής. Ως νέος άνθρωπος πιστεύεις ότι σου ταιριάζει καλύτερα αυτή η σύγχρονη κατάσταση ή θα προτιμούσες τις τακτικές των παλαιότερων χρόνων;

   Είμαι εντελώς σίγουρη ότι προτιμώ την τωρινή κατάσταση. Το μόνο αρνητικό που υπάρχει, είναι το γεγονός ότι δημιουργείται σωρεία πληροφοριών (τραγουδιών, συνθετών κλπ) που καταλήγει να γίνεται λίγο χαοτική. Όμως, από εκεί και πέρα ο καθένας είναι ελεύθερος να μοιραστεί τη μουσική του με τον τρόπο που επιθυμεί, να επιλέξει σε ποιο κοινό θα απευθύνεται και πάνω απ’ όλα να αποφασίζει ο ίδιος για τον εαυτό του. Κάποτε, εάν δεν άρεσες σε κάποια από τις δύο δισκογραφικές που κινούσαν τα νήματα ή εάν απλώς είχαν μόνο ένα άτομο που ήθελαν να προωθήσουν (από το οποίο φυσικά έβγαζαν κέρδος), δεν υπήρχε περίπτωση ούτε να καταφέρεις να δημιουργήσεις όσα θες, ούτε και να μπορέσεις να τα μοιραστείς με άλλους. Τώρα τουλάχιστον δίνεται αυτή η δυνατότητα.


Στέλλα θα θέλαμε να μας αναφέρεις τα επόμενα βήματα σου. Τί να περιμένουμε; Θα σε δούμε κάπου ζωντανά;

   Λοιπόν, αυτήν την περίοδο ετοιμάζω κάποια νέα τραγουδάκια στο στούντιο που, εάν όλα πάνε καλά, θα κυκλοφορούν σταδιακά από την εταιρεία μου μέσα στον επόμενο χρόνο. Τις ενορχηστρώσεις, τις έχει αναλάβει ο Νίκος Γύρας, ο οποίος με έχει βοηθήσει πάρα πολύ σε όλη αυτή την προσπάθεια.
   Ζωντανά, θα βρίσκομαι (μέχρι το Μάιο) κάθε Παρασκευή και Σάββατο, μαζί με το Θεολόγο Αβραμίδη (πλήκτρα/φωνή) και το Γιώργο Ιωαννίδη (μπουζούκι), σε ένα όμορφο, οικογενειακό ταβερνάκι που λέγεται Ερατούς και είναι στην Καλλιθέα.


Στέλλα ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συζήτηση! Κλείσε αυτή τη συνέντευξη όπως θες και με μια ευχή για το 2020!

   Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να είμαστε όλοι όσο περισσότερο ήρεμοι γίνεται και να έχουμε την αγάπη στη ζωή μας για να τη δώσουμε και για να τη δεχτούμε, με κάθε τρόπο και σε κάθε μορφή...γιατί μονάχα έτσι μπορεί να αποκτήσει αξία το καθετί γύρω μας, είτε είναι σκέψη, είτε είναι τραγούδι είτε είναι οτιδήποτε μας κάνει να συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε και να ποντάρουμε στην ομορφιά αυτού του κόσμου.



Η Στέλλα Σαμαρά, γεννήθηκε στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 1994. Είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, ενώ συνεχίζει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στον τομέα της Ψυχολογίας.

Έχει παρακολουθήσει ιδιαίτερα μαθήματα κλασικής κιθάρας από μικρή ηλικία και πιάνου τα τελευταία χρόνια. Από 14 ετών, γράφει τη δική της μουσική και στίχους. Το Δεκέμβριο του 2013 και το Δεκέμβριο του 2015 συμμετείχε με δικές της συνθέσεις σε συναυλίες των Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού 3 και 5 αντίστοιχα, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Το Νοέμβριο του 2015, συνεργάστηκε με το Μανώλη Μητσιά στη μουσική παράσταση “Το Πατάρι του Φλόκα” στον Πολυχώρο “Αθηναΐς”.


Το 2018 η Στέλλα Σαμαρά εντάσσεται στην οικογένεια της Heaven Music και τον Ιούνιο κυκλοφορεί το single “Της ζωής μου το χρυσάφι” και το μέλλον είναι λαμπρό για τη σπουδαία ερμηνεύτρια.



ΔΗΛΩΣΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ – ΒΙΝΤΕΟ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου