Ακούστε μας Live





Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

EMMA




Σκηνοθεσία Ότομ Ντε Γουάιλντ
Σενάριο Έλενορ Κάιτον
Παραγωγή Τιμ Μπίβαν, Έρικ Φέλνερ, Γκρέιχαμ Μπρόουνμπεντ, Πιτ Τσέρνιν

Πρωταγωνιστούν Άνια Τέιλορ-Τζόι, Τζόνι Φλιν, Μπιλ Νάι, Μία Γκοθ, Μιράντα Χαρτ, Τζος Ο’ Κόνορ, Κάλουμ Τέρνερ, Ρούπερτ Γκρέιβς, Τζέμα Γουίλαν, Άμπερ Άντερσον, Τάνια Ρέινολντς, Κόνορ Σουίντελς




Αγαπημένο χόμπι της Έμμα είναι να ενορχητρώνει τους γάμους και τους έρωτες των άλλων και να το κάνει με επιτυχία.Το γαμήλιο της χόμπι θα είναι η αιτία που θα προσελκύει τη ματιά του εξαιρετικά ηθικού κ. Νάιτλι. Πρόκειται για έναν πλούσιο τζέντλεμαν, του οποίου ο αδελφός παντρεύτηκε την μεγαλύτερη αδελφή της. Ως γείτονας και συγγενής, ο Νάιτλι θα βρίσκεται όλο και πιο συχνά στην παρέα της Έμμα και του πατέρα της. Στο μεταξύ, η Έμμα έχει πάρει υπό την προστασία της την νεαρή και αφελή Χάριετ, την οποία προορίζει για τον τοπικό εφημέριο κ. Έλτον, αν και εκείνη στρέφει τη ματιά της σε έναν αγρότη, τον Μάρτιν. Η Έμμα εξακολουθεί να προωθεί την ιδέα του Έλτον στην Χάριετ, χωρίς να έχει ιδέα ότι ο ίδιος έχει μάτια μόνο για την κεντρική ηρωίδα. Όσο το μπέρδεμα γίνεται όλο και μεγαλύτερο, η Έμμα αρχίζει και ρίχνει το ενδιαφέρον της στον γιο του κυρίου Γουένστον, τον γοητευτικό Φρανκ Τσόρτσιλ. Στο μεταξύ, όσοι ανήκουν στον κοσμικό κύκλο της Έμμα, υποψιάζονται ότι ο Νάιτλι ενδιαφέρεται για την πετυχημένη Τζέιν, την λατρεμένη ανιψιά της κουτσομπόλας, γεροντοκόρης, Μπέιτς.



Όσο τα ερωτικά μπερδέματα μεγαλώνουν και τα συναισθηματικά μπλεξίματα πυκνώνουν, οι κακές γλώσσες δίνουν και παίρνουν και τα κωμικά μπλεξίματα προκαλούν κοινωνικό κουτσομπολιό και αφόρητους μπελάδες. Στο επίκεντρο όλων, βρίσκεται η Έμμα, η οποία έρχεται σε σταδιακή επαφή με τα λάθη της και τα ελαττώματα που δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει. Ο δρόμος προς την ωρίμανση θα σημάνει και μια ξεκάθαρη ματιά στον συναισθηματικό της κόσμο, που θα οδηγήσει στο συμπέρασμα πως οι πιο μεγάλες απαντήσεις για τον έρωτα, βρίσκονταν πάντοτε μπροστά στα μάτια της.

Πρόκειται για μια τρυφερή, αστεία και όμορφη ιστορία, σκηνοθετημένη από την Ότομ Ντε Γουάιλντ. Η ΕΜΜΑ είναι το ντεμπούτο στον κινηματογράφο της πετυχημένης φωτογράφου πολλών μουσικών (Elliott Smith, Raconteurs, The White Stripes, Fiona Apple, Beck) η οποία έχει σκηνοθετήσει και πολλά video clip (Decemberists, Death Cab for Cutie Willie Nelson, Ryan Adams, Sonic Youth, Florence and the Machine).

Ελάχιστοι είναι οι συγγραφείς που έχουν δει τα βιβλία τους να αντέχουν τόσο πολύ στο χρόνο και να διασκευάζονται σε βάθος χρόνου για πολλές γενιές, διατηρώντας τη δύναμη και την φρεσκάδα τους. Η Τζέιν Όστεν παραμένει μια από τις πιο διαχρονικές φωνές της παγκόσμιας λογοτεχνίας και τα έργα της έχουν τη δύναμη να συγκινούν μέχρι σήμερα. Το ΕΜΜΑ δημοσιεύτηκε το 1815, και ήταν το 4ο βιβλίο της Όστεν. Ενώ η ίδια είχε ήδη γράψει το Λογική και Ευαισθησία (Sense and Sensibility), και το Περηφάνια και Προκατάληψη (Pride and Prejudice) πολλοί θεωρούν ότι το «ΕΜΜΑ» είναι το αριστούργημά της. Ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει μια ηρωίδα η οποία μπορεί να έχει καλές προθέσεις, αλλά ταυτόχρονα να είναι τόσο προβληματική στη συμπεριφορά της, να φέρεται τόσο αλαζονικά και να μην αντιλαμβάνεται τα ελαττώματά της είναι απερίγραπτος. Ο δρόμος της ηρωίδας προς την ταπεινότητα, την ωρίμανση και την ευτυχία, θα είναι δύσκολος , πολύ αστείος και άκρως απολαυστικός. Αυτό ακριβώς αποτυπώνει αυτή η κινηματογραφική προσαρμογή, ενώ ταυτόχρονα κρατάει τις κοινωνικές παρατηρήσεις, την κριτική στην αστική τάξη, τις λεπτές συμβάσεις των ρομαντικών σχέσεων και τους περιοριστικούς συμβιβασμούς της καλής κοινωνίας.

Πολλοί είναι αυτοί που θυμούνται ακόμη την Αλίσια Σίλβερστόουν, στη μεγάλη νεανική επιτυχία του 1995, με τίτλο Clueless. Η ταινία ήταν μια ελεύθερη διασκευή της ΕΜΜΑ, που έκανε με θριαμβευτικό τρόπο γνωστή την Τζέιν Όστεν, σε μια νέα γενιά θεατών. Την ίδια περίπου εποχή, η Γκουίνεθ Πάλτροου απογείωσε την καριέρα της και κατέκτησε τον κινηματογραφικό κόσμο χάρη στον ρόλο της EΜΜΑ, στην μεγάλη επιτυχία του 1996, με συμπρωταγωνιστή της τον επίσης ανερχόμενο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ.

Φέτος η πρόκληση για την αναβίωση και την αποθέωση της ηρωίδας έφτασε στην Άνια Τέιλορ-Τζόι. Η 23χρονη ηθοποιός διακρίθηκε στα ατμοσφαιρικά θρίλερ Η Μάγισσα (The Witch) του 2015 και Διχασμένος (Split) το 2016. Η ανερχόμενη ηθοποιός δοκιμάζεται τώρα στη ρομαντική κωμωδία εποχής και με την ερμηνεία της ισορροπεί ανάμεσα στο πηγαίο χιούμορ, τη νεανική απογοήτευση, την απληστία και τις προκλήσεις της άχαρης ενηλικίωσης.

Η ιστορία στη φετινή διασκευή της ΕΜΜΑ εξελίσσεται σε τέσσερις εποχές του χρόνου. Η διεύθυνση παραγωγής και τα κοστούμια αντικατοπτρίζουν το πέρασμα των εποχών και το πώς επηρεάζουν τις ταραγμένες σχέσεις των ηρώων, μέσα από τα κοινωνικά καμώματα της ανήσυχης ηρωίδας και με βάση τον βρετανικό τρόπο ζωής του 19ου αιώνα. 

 
ΑΠΟ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ TULIP


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου