Ακούστε μας Live





Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Από το Α έως το Ω: Ένα συνοπτικό γλωσσάρι του κορονοϊού

 Με αφορμή την ορολογία που κυριαρχεί στα ΜΜΕ για τη δημοσιογραφική κάλυψη της πανδημίας του Κορονοϊού, σας παρουσιάζουμε ένα συνοπτικό γλωσσάρι με τις βασικότερες έννοιες σχετικά με τη νέα νόσο, επεξηγημένες από τους ειδικούς.

«Ύποπτο κρούσμα», «φορέας», «πανδημία», «καραντίνα», «περίοδος επώασης»… είναι μόνο μερικές από τις λέξεις που κατακλύζουν άρθρα και ρεπορτάζ των μέσων μαζικής ενημέρωσης της χώρας, σχετικά με την πανδημία του Κορονοϊού, η οποία έχει πλήξει μεγάλο μέρος του πλανήτη.
Ορολογία, με την οποία οι περισσότεροι από εμάς δεν ήμασταν καθόλου εξοικειωμένοι πριν την εμφάνιση της νόσου COVID – 19, και σίγουρα, ακόμη και μετά από όλα αυτά, έχουμε αρκετά κενά. Παρακάτω ακολουθεί ένα συνοπτικό γλωσσάρι του Κορονοϊού, στο οποίο οι ειδικοί αποσαφηνίζουν τις βασικότερες έννοιες της νέας πανδημίας, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τα ζητήματα της επικαιρότητας που μας επηρεάζουν.

Γλωσσάρι του Κορονοϊού Συνοπτικό γλωσσάρι του Κορονοϊού  
Α
 Απομόνωση: Ο διαχωρισμός όσων έχουν νοσήσει από μια μολυσματική ασθένεια από τους μη νοσούντες.
Δ
Δείκτης Θνησιμότητας: Ο αριθμός των θανάτων διαιρεμένος από τον συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Ε
Επιβεβαιωμένο κρούσμα: Ένα άτομο με εργαστηριακή επιβεβαίωση μόλυνσης από τη νόσο COVID – 19, ανεξαρτήτως από κλινικές ενδείξεις και συμπτώματα.
Επιδημία: Το ξέσπασμα μιας ασθένειας που εξαπλώνεται σε μια ευρύτερη κοινότητα ή περιοχή.

svg%3E  
Κ
Καραντίνα: Διαχωρισμός όσων έχουν εκτεθεί σε μια μολυσματική ασθένεια, περιορίζοντας τις κινήσεις τους, μέχρι να επιβεβαιωθεί αν θα αρρωστήσουν ή όχι.
Κοινωνική Απομάκρυνση: Τα μέτρα που παίρνονται για την επιβράδυνση και τον περιορισμό της εξάπλωσης μιας μολυσματικής ασθένειας. Για το μεμονωμένο άτομο σημαίνει να διατηρεί αρκετή απόσταση από κάποιον άλλον, ώστε να μειώσει το ρίσκο να έρθει σε επαφή με τις εκκρίσεις που παράγονται όταν κάποιος προσβεβλημένος από τη νόσο COVID – 19 βήχει ή φτερνίζεται. Για την κοινότητα, η κοινωνική απομάκρυνση μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα όπως ο περιορισμός ή η ακύρωση μαζικών συναθροίσεων.
Κορονοϊός: Οι Κορονοϊοί είναι μια ευρεία οικογένεια ιών, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν νοσήματα σε ζώα ή ανθρώπους. Στους ανθρώπους, αρκετά από τα στελέχη των Κορονοϊών είναι γνωστό ότι προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού που κυμαίνονται από το κοινό κρυολόγημα έως πιο σοβαρές ασθένειες. Ο πιο πρόσφατος ανακαλυφθείς Κορονοϊός προκαλεί την ασθένεια COVID – 19.

svg%3E  
Π
Πανδημία: Μια επιδημία η οποία έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες ή ηπείρους και η οποία συνήθως επηρεάζει το σύνολο του πληθυσμού.
Περίοδος Επώασης: Η χρονική περίοδος από τη στιγμή που κάποιος μολύνεται έως τη στιγμή που θα εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα της νόσου. Εκτιμάται ότι η περίοδος επώασης για τον COVID – 19 κυμαίνεται από 1 έως 14 ημέρες. (Αυτές οι εκτιμήσεις θα μεταβάλλονται συνεχώς, όσο περισσότερα δεδομένα θα βρίσκονται στη διάθεση των επιστημόνων).
Περιορισμός: Αφορά τον περιορισμό της εξάπλωσης μιας μολυσματικής ασθένειας. Επειδή δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπιση της νόσου COVID – 19, ούτε συγκεκριμένη θεραπεία, ο περιορισμός γίνεται με παρεμβάσεις για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Αυτές περιλαμβάνουν την ταυτοποίηση και απομόνωση όσων έχουν νοσήσει και την καταγραφή όλων όσων έχουν έρθει σε επαφή με τους νοσούντες, οι οποίοι, πιθανότατα, τοποθετούνται σε καραντίνα.
Πιθανό κρούσμα: Ένα ύποπτο κρούσμα (βλέπετε παρακάτω) του οποίου το αποτέλεσμα του τεστ για τον COVID-19, από το εργαστήριο, βγήκε ασαφή.

Γλωσσάρι του Κορονοϊού  
Σ
Στενή Επαφή: Στην περίπτωση του COVID – 19, στενή επαφή θεωρείται ο οποιοσδήποτε έχει βρεθεί περιμετρικά σε απόσταση δύο μέτρων με άτομο που έχει προσβληθεί από τον SARS – CoV – 2. Άνθρωποι που ζουν με ή φροντίζουν ένα προσβεβλημένο άτομο, άνθρωποι που απλώς βρίσκονται στην ίδια αίθουσα αναμονής με ένα προσβεβλημένο άτομο ή έρχονται σε άμεση επαφή με τις μολυσματικές εκκρίσεις ενός ασθενούς (π.χ. σταγονίδια σιελού από τον βήχα).
Υ
Ύποπτο κρούσμα: Ένα άτομο με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετός και τουλάχιστον μια ένδειξη/σύμπτωμα λοίμωξης του αναπνευστικού, π.χ. βήχας, δύσπνοια), καμία άλλη αιτιολογία που να εξηγεί πλήρως την κλινική εικόνα και ιστορικό ταξιδιού ή διαμονής, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν την έναρξη των συμπτωμάτων, σε μια χώρα ή περιοχή που θεωρείτε ότι υπάρχει διαρκής μετάδοση της νόσου COVID-19 στην κοινότητα.
Ένα άτομο με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, το οποίο έχει έρθει σε επαφή με ένα επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα της νόσου COVID-19 εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν την έναρξη των συμπτωμάτων.
Ένα άτομο με Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (πυρετός και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα λοίμωξης του αναπνευστικού, π.χ. βήχας ή δύσπνοια), το οποίο χρήζει νοσηλείας και δεν υπάρχει άλλη αιτιολογία που να εξηγεί πλήρως την κλινική εικόνα.

Γλωσσάρι του Κορονοϊού  
Φ
Φορέας: Είναι το μολυσμένο άτομο που δεν εμφανίζει κλινικές εκδηλώσεις, αλλά μπορεί να συμβάλλει στην διασπορά του λοιμογόνου παράγοντα που μεταφέρει.
Επιστημονική ονομασία του νέου ιού και της νόσου
COVID – 19: Μια μολυσματική ασθένεια, η οποία προκαλείτε από το πιο πρόσφατο ανακαλυφθέντα στέλεχος των Κορονοϊών. Ο νέος ιός και η νόσος μας ήταν άγνωστοι πριν το ξέσπασμα της επιδημίας, τον Δεκέμβριο του 2019, στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας.
SARS – CoV – 2: Το επίσημο επιστημονικό όνομα του συγκεκριμένου στελέχους των Κορονοϊών που προκαλέι την πανδημία. Αποτελεί συντομία του Severe Acute Respiratory Syndrome – Coronavirus 2 (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο – Κορονοϊός 2).




Πηγές:
  1. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
  2. Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων
  3. Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ
  4. Harvard Health Publishing – Harvard Medical School
  5. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου