Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

«ΕΘΕΑΘΗΝ ΜΙΣΟΣ»-θεατροχώρος Zp87

«ΕΘΕΑΘΗΝ ΜΙΣΟΣ»


«Γιατί εθεάθην μισός; Και πώς γίνεται να κυκλοφορείς άμα είσαι μισός; Και ποιος είναι ολόκληρος για να δει αυτόν που είναι μισός; Και αν κάποιος είναι μισός, πώς γίνεται να δει αυτόν που δεν είναι ολόκληρος;»



Σε σκηνοθεσία Βαλεντίνης Σιόβα, ο ίδιος ο ποιητής μεταφέρει μαζί της στην σκηνή του θεατροχώρου Zp87, ποιήματα της συλλογής του  «Εθεάθην μισός»,  
μελοποιημένα από τον Μιχάλη Καλογεράκη.


Όταν η ποίηση συναντά την μουσική μπορούν να δημιουργηθούν αριστουργήματα. Παρακολουθώντας την παράσταση με την οπτικοποιημένη ποίηση του Γιάννη Κωσταρή ο ποιητικός λόγος μετατρέπεται σε θεατρικό έργο. Μουσική δεν υπάρχει και δεν χρειάζεται γιατί αυτό τον ρόλο αναλαμβάνει να παίξει η ίδια του η φωνή,  με κορυφαίες τις στιγμές που ερμηνεύει ένα νανούρισμα, ένα αισθαντικό ανατολίτικο τραγούδι και έναν βυζαντινό ψαλμό.
Δεν πρόκειται για μια απλή απαγγελία ποιημάτων, ούτε είναι ένας μονόλογος, γιατί σε αυτήν την παράσταση έχουμε παρουσίαση του ποιητικού λόγου μέσα από ένα λειτουργικό σκηνοθετικό πλαίσιο. Έτσι η ποίηση αποκτά την ελευθερία που σε κάνει να μεταβαίνεις εύκολα σε μυστικές περιοχές της ψυχής σου, είτε αυτές είναι ιδεολογικές, είτε ψυχαναλυτικές, είτε ακόμα να σχετίζονται με μνήμες από την παιδική ηλικία. Ο θεατής ερμηνεύει πλέον με την δική του κρίση τις καταστάσεις, τα διλήμματα-νοήματα, τα ερωτήματα και τις απαντήσεις.
Το συγκεκριμένο δρώμενο σίγουρα δεν είναι εύπεπτο. Είναι ψυχαγωγικό. Τιμά κατά 100 % το νόημα της λέξης ακόμα και για εκείνους τους θεατές που δεν είναι μυημένοι στον ποιητικό λόγο. Η αρμονία και η μουσικότητα των ήχων των λέξεων, ο τρόπος που ερμηνεύονται, σε χαλαρώνουν και σε ταξιδεύουν. Η Τέχνη σε εξυψώνει.

Μ' άφηνες να φεύγω
μες στους κήπους να χάνομαι
στα δέντρα να χιμίζω με μανία
και να χοροπηδώ
πάνω στα καταριγμένα μήλα
κι ύστερα
πάλι να φεύγω
να φεύγω για όπου
κι συ
μόνο με κοίταζες
και δε μιλούσες
αγάπη ήταν ή περιφρόνηση 

Εθεάθην μισός Πανεπιστημίου γωνία
με τις τσέπες γεμάτες μισοφαγωμένα μήλα


Ποίηση, κείμενα: Γιάννης Κωσταρής
Μελοποίηση ποιημάτων: Μιχάλης Καλογεράκης
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Δραματουργική σύνθεση, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Βαλεντίνη Σιόβα, Γιάννης Κωσταρής
Φωτογραφίες, αφίσα, teaser: Πάτροκλος Σκαφίδας
Φωτογραφίες παράστασης: Πάνος Καραδήμας
Παραγωγή: Zp87


ΘΕΑΤΡΟΧΏΡΟΣ  

Zp87

Ζωοδόχου Πηγής 87, Εξάρχεια,Εξάρχεια
Τηλ.: 6980665404
 
Παραστάσεις: Σάββατο 20 & 27 Ιανουαρίου, 3 & 10 Φεβρουαρίου στις 21:00
Είσοδος Ελεύθερη, Διάρκεια: 60 λεπτά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου