Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Βέντλα - Το Ξύπνημα της άνοιξης Frank Wedekind

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Βέντλα - Το Ξύπνημα της άνοιξης
Frank Wedekind

Μετάφραση: Ντίμη Θεοδωράκη
Σκηνοθεσία - Διασκευή: Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης

ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ 20.30
ΕΩΣ ΤΙΣ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Στην εποχή του ανακηρύχθηκε απαγορευμένο

Από τα σπουδαιότερα έργα του Γερμανού συγγραφέα Frank Wedekind, «Το Ξύπνημα της Άνοιξης», με υπότιτλο «μία παιδική τραγωδία» θίγει το πρώτο ξύπνημα της εφηβικής σεξουαλικότητας. Άσεμνο, ανήθικο και προκλητικό, ανακηρύχθηκε απαγορευμένο, με το πρώτο ανέβασμα να καθυστερεί δεκαπέντε χρόνια από το 1891 όπου και γράφτηκε.

Γροθιά στον πουριτανισμό και στη σεμνοτυφία, το έργο πραγματεύεται διαχρονικά ζητήματα διαπαιδαγώγησης και σεξουαλικής αναζήτησης των νέων. Ο εύθραυστος ψυχικός κόσμος των ανήλικων χαρακτήρων απέναντι σε διαφορετικούς, εξίσου αναποτελεσματικούς, τρόπους διαπαιδαγώγησης από τους γονείς, παρουσιάζεται μέσω της γρήγορης εναλλαγής μικρών σκηνών, που διαδέχονται η μία την άλλη. Χαρακτηρίστηκε προδρομική μορφή εξπρεσιονιστικού station drama, ενώ στους κύκλους των ψυχολόγων το έργο θεωρήθηκε ότι προβάλλει ψυχολογικές και παιδαγωγικές θεωρίες που διατυπώνονται επιστημονικά στην ψυχανάλυση.

Η παράσταση «Βέντλα - Το Ξύπνημα της Άνοιξης» σε πρωτότυπη μετάφραση Ντίμης Θεοδωράκη και σκηνοθεσία - διασκευή Αντώνη Morgan Κωνσταντουδάκη, αναδεικνύει τη διαχρονικότητα των ζητημάτων του έργου, μέσα από την εύθραυστη δεκατετράχρονη ηρωίδα, Βέντλα Μπέργκμαν. Η καθημερινότητα πέντε εφήβων, η ρήξη με το σύστημα εκπαίδευσης, η απάθεια των γονέων, η ανάγκη για επαφή, το σεξ, η βία, ο μαζοχισμός, η ομοφυλοφιλία και θέματα ταμπού έως και σήμερα, ξεδιπλώνονται μέσα από τη ρομαντικότητα των εφήβων που μοιάζουν έρμαια των ενστίκτων και των συναισθημάτων τους. Η κωμικοτραγική αθωότητα των ηρώων όμως διατρέχεται από έναν μυστηριώδη άνδρα που φαίνεται να γνωρίζει πολλά.

Τέσσερις ανερχόμενοι ταλαντούχοι ηθοποιοί Λίνα Φούντογλου, Αλέξανδρος Χούντας, Χρηστίνα Γαρμπή και Εύα Φρακτοπούλου ενσαρκώνουν τους έφηβους χαρακτήρες του έργου πλαισιωμένοι από καταξιωμένους ηθοποιούς (Ακύλλας Καραζήσης, Μαρία Σκουλά, Κώστας Ανταλόπουλος, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Γιάννης Παπαγιάννης, Δανάη Παπουτσή και άλλοι) στις κινηματογραφικές οθόνες που τους περιβάλλουν. Υποβλητικοί φωτισμοί, πρωτότυπη μουσική που υπονομεύει ψυχεδελικές καταστάσεις, άχρονα κοστούμια, αφαιρετικά σκηνικά, όλα σε ένα περιβάλλον του σήμερα και του χθες, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του νέου βραβευμένου σκηνοθέτη Αντώνη Morgan Κωνσταντουδάκη.

Το θέατρο αγκαλιάζει τον κινηματογράφο, το νέο διαδέχεται το παλαιό, και η άνοιξη δίνει τη σκυτάλη της στο χειμώνα. Καθώς η χαρούμενη εφηβική καρδιά αλλάζει τους χτύπους της, το φωτεινό μπαρόκ φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά μετατρέπεται σταδιακά σε μία σκοτεινή γοτθική αίθουσα που απαντάει σε όλα τα μυστήρια ή και όχι.

«Η ζωή είναι μια απροσδόκητη ατυχία», Μέλχιορ Γκάμπορ Ετών 14

Μία παράσταση ακατάλληλη για ηθικολάγνους

Η παράσταση "Βέντλα - Το Ξύπνημα της Άνοιξης" εντάσσεται στην ενότητα Women Selfies.


 • Μετάφραση: Ντίμη Θεοδωράκη
 • Σκηνοθεσία - Διασκευή: Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης
 • Επιμέλεια Μετάφρασης: Ντίμη Θεοδωράκη & Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης
 • Πρωτότυπη Μουσική: Ιωάννης Βουδούρης
 • Φωτισμοί: Αντώνης MorganΚωνσταντουδάκης
 • Σκηνικά: Φωτεινή Αλεξοπούλου
 • Κοστούμια: Eva Doppelgänger

 • Κινησιολογία: Μαρία Στεφανίδου
 • Χορογραφία: Βασίλης Σκαρμούτσος
 • Επιμέλεια Μακιγιάζ: Ζηνοβία Ευθυμιάδη
 • Εκτέλεση Μακιγιάζ: Δήμητρα Σταυροπούλου
 • Make Up Artist: Χρύσα Μιχαηλίδου
 • Βοηθός Σκηνοθέτη: Υρώ Μακρή
 • Κινηματογραφικό Μέρος: Ομάδα NAIL
 • Φωτογραφίες: Σάκης Αναστασόπουλος
 • Ψυχολογική Ανάλυση Ρόλων: Ιάκωβος Σιανούδης & Εύη Καπασακαλίδη - Ψυχορροπία
 • Hair Styling Κινηματογράφησης: Χρήστος Νικολής & Χρύσα Μιχαηλίδου


Ερμηνεύουν:
Θεατρικό Μέρος: Λίνα Φούντογλου, Αλέξανδρος Χούντας, Χρηστίνα Γαρμπή, Εύα Φρακτοπούλου
Κινηματογραφικό Μέρος: Ακύλλας Καραζήσης, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Μαρία Σκουλά, Κώστας Ανταλόπουλος, Γιάννης Παπαγιάννης, Δανάη Παπουτσή, Στέλιος Καλαϊτζής, Δημήτρης Όντος, Έλενα Σταματίου, Διονύσης Στραβοράβδης, Φελίς Τόπη, Μαρία Στεφανίδου, Βασιλική Μαυρίδη, Βασίλης Ζώης και Ελένη Μολέσκη.

INFO
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΦΟΥΑΓΕ Α'
Ηρώων Πολυτεχνείου 32
Πειραιάς
τηλ. 2104143310

Πρώτη παράσταση: 5 Φεβρουαρίου 2018
Τελευταία παράσταση: Τριτη 13 Μαρτίου 2018

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Δευτέρα & Τρίτη: 20.30

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 15€
Φοιτητικό: 10€
Ανεργοι, Αμέα: 5€


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου