Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

ΤΟ 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΙΜΩΛΟΥ





Στα ερείπια του κάστρου της Κιμώλου, φωτισμένα με φαναράκια, με κουρελούδες πάνω στις παλιές πέτρες και μαξιλάρες πάνω σε παλέτες να λειτουργούν ως καθίσματα για τους ενθουσιασμένους θεατές, Έλληνες και ξένους, και με το γραφικό Χωριό της Κιμώλου με τα καμπαναριά και τα άσπρα σπίτια του να λειτουργεί ως το ιδανικό σκηνικό για την κινηματογραφική οθόνη, πραγματοποιήθηκε χθες, με μεγάλη επιτυχία, η πρεμιέρα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου με την ταινία «Animal» από την Αργεντινή.


Θα ακολουθήσουν προβολές-έκπληξη σε παραλίες, εκκλησίες και πλατείες.


  Η παρουσιάστρια Νία Φόες από την Ελλάδα και το Εκουαδόρ, σε μια ζεστή τελετή, έδωσε το στίγμα της διοργάνωσης η οποία θα εστιάσει σε ταινίες από άγνωστες στη χώρα μας εθνικές κινηματογραφίες χωρών όπως: Νέα Ζηλανδία, Τυνησία, Τουρκία, Βενεζουέλα, Εσθονία, Ιράν, Δομινικανή Δημοκρατία και Ουγγαρία. Πολλές από τις ταινίες αυτές βασίζονται σε αληθινές ιστορίες. Όλες οι διαγωνιζόμενες ταινίες είναι πρόσφατης παραγωγής, έχουν κάνει παγκόσμια πρεμιέρα σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ και παρουσιάζονται σε πανελλαδική πρεμιέρα.


 Το Φεστιβάλ είναι μια προστιθέμενη αξία σε ένα κυκλαδονήσι που δικαίως υπερηφανεύεται για το φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό του πλούτο.
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στο νησί και μία από τις μετρημένες στα δάχτυλα τέτοιου είδους δράσεις στις Κυκλάδες.

  Βέβαια θα αδικούσαμε την Κίμωλο αν αναφερόμασταν μόνο στο «εθνικό» της προϊον, την γνωστή μας κιμωλία. Εδώ και χρόνια στο νησί δραστηριοποιούνται οι «Κιμωλίστες-Εθελοντική Ομάδα», μια παρέα νέων ανθρώπων που έχουν βαλθεί να μεταμορφώσουν το αραιοκατοικημένο νησί σε έναν εναλλακτικό παράδεισο: δανειστικές βιβλιοθήκες στην παραλία, βιβλία να κρέμονται (κυριολεκτικά) σε σταυροδρόμια του Χωριού για όποιον νιώσει την επείγουσα ανάγκη της ανάγνωσης, και για πρώτη φορά φέτος μια πλωτή βιβλιοθήκη.

  Οι Κιμωλίστες συνετέλεσαν στην διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου, το οποίο, μετά το Κάστρο, θα πραγματοποιήσει τις προβολές του σε χώρους που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί: στην πλατεία Σωτήρα στο Χωριό, σε  προαύλιο Εκκλησίας, στην παραλία Αλυκή και βέβαια στην θρυλική παραλία Πράσα, ένα εξωπραγματικό μέρος όπου συναντιέται το τυρκουάζ της πεντακάθαρης θάλασσας με το εκτυφλωτικό λευκό των κοιτασματων κιμωλίας που αφθονούν στην περιοχή.


  Αποτελεί μια τολμηρή πρωτοβουλία του σκηνοθέτη Μάνουελ ντε Κόκο που, στην πρεμιέρα του, έτυχε θερμής ανταπόκρισης τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους επισκέπτες αυτού του εντελώς ιδιαίτερου νησιού.

  Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου θα πραγματοποιηθούν συνολικά δώδεκα προβολές ταινιών μεγάλου μήκους από όλο τον κόσμο. Το διαγωνιστικό τμήμα θα αποτελείται από οκτώ ταινίες, δύο ταινίες θα προβληθούν στις τελετές έναρξης και λήξης και, τέλος, μέρος του προγράμματος θα αποτελούν δύο ταινίες παλαιότερης χρονολογίας, στη δημιουργία των οποίων συνετέλεσαν πρόσωπα που παρευρίσκονται στο φεστιβάλ ως επίσημοι καλεσμένοι.

 Οι ταινίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό Δέντρο, καθώς και το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας που τη Δευτέρα  1/7, θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Tahar Houchi (Ελβετία, Αλγερία), δημοσιογράφο, κριτικό κινηματογράφου, σκηνοθέτη και διευθυντή του Φεστιβάλ Αραβικών Ταινιών της Γενεύης  (FIFOG).

  Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου διοργανώνουν ο Δήμος Κιμώλου και η εταιρεία παραγωγής Glory Films διοργανώνoυν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ και με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου 2019. Η υλοποίησή του βασίζεται στη συνεργασία τοπικών και διεθνών φορέων, όπως η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το Φεστιβάλ Αραβικών Ταινιών της Γενεύης και η εταιρεία διανομής ταινιών SpanglishMovies (Λατινική Αμερική). Μεγάλος χορηγός επικοινωνίας του φεστιβάλ είναι η ΕΡΤ. Χορηγοί επικοινωνίας είναι το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7FM και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ 101.8FM.

  Υποστηρικτές του φεστιβάλ είναι η εταιρεία Ορυκτών ΜΠΕΝΤΟΜΑΙΝ, η εθελοντική ομάδα Κιμωλίστες και οι εταιρείες διανομής ταινιών Rosebud.21 και Seven Films. Εξίσου πολύτιμη είναι και η συμβολή της εταιρείας Intermediate – Τοπική Συνεργασία. Mεγάλος Χορηγός Φιλοξενίας είναι τα ARIA HOTELS.

Tην προβολή του φεστιβάλ αναλαμβάνει το Visit Greece του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Πηγή: www.kimolos fest.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου