Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Wheeling2help: Ταξίδια εθελοντισμού στο Νεπάλ & ακόμα παραπέρα

 

 

Λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για Κατμαντού, η ομάδα Wheeling2help λύνει κάθε απορία μας για τα 10μερα ταξίδια εθελοντισμού που διοργανώνει και μας καλεί να βγάλουμε εισιτήριο.

Από την Τανζανία στην Κένυα και από το Νεπάλ στο Βιετνάμ. Η ομάδα του Wheeling2help προσφέρει κίνητρο, σκοπό και… παρέα σε όσους ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν σε προορισμούς ονειρικούς για να βοηθήσουν κοινότητες σε ανάγκη. Εάν πιστεύετε πως ήρθε η ώρα να δώσετε μια νέα οπτική στη ζωή σας και να δηλώσετε συμμετοχή σε ταξίδια εθελοντισμού, διαβάστε την παρακάτω συνέντευξη και μπείτε στο κλίμα.

Τι ακριβώς είναι το Wheeling2help;

To Wheeling2help είναι μια ομάδα νέων, που έχει ως στόχο να εμπνεύσει και να μυήσει ανθρώπους στον εθελοντισμό μέσω κοινωνικών δράσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η αρχή έγινε με τα 6μηνα οδοιπορικά AfriQuest και AsiaQuest σε Αφρική και Ασία αντίστοιχα. Οι ιδρυτές της ομάδας, ο Ελπιδοφόρος και η Δώρα, έχοντας μαζί μονάχα σκηνή και backpack, διέσχισαν τις 2 ηπείρους προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια σε κοινότητες που είχαν ανάγκη. Αυτό ήταν το έναυσμα να ξεκινήσουν τα 10ημερα ταξίδια αλληλόδρασης MyQuest με τη βοήθεια της Κέλλυς, της Βάσιας και 25 ακόμη εθελοντών. Τα ταξίδια εθελοντισμού της ομάδας Wheeling2help γίνονται σε κοινότητες στην Τανζανία, στην Κένυα, στο Νεπάλ και στο Βιετνάμ.

Γιατί επιλέξατε τους συγκεκριμένους προορισμούς και τι είναι αυτό που σας κάνει να επιστρέφετε κάθε χρόνο;

Οι συγκεκριμένοι προορισμοί επιλέχθηκαν όταν ο Έλπις και η Δώρα έκαναν τα 6μηνα οδοιπορικά τους και εμπιστεύτηκαν κάποιους οργανισμούς, όπως ο Sana και η Conscious Impact, που κάνουν αξιόλογο έργο. Θεωρούμε ότι πρέπει να πηγαίνουμε στους ίδιους προορισμούς, γιατί δεν κάνουμε απλώς ένα “πυροτέχνημα” βοήθειας. Θέλουμε να βλέπουμε την εξέλιξη στην κοινότητα που επισκεπτόμαστε. Πιστεύουμε στην εκπαίδευση και ενδυνάμωση, και γι’ αυτό δουλεύουμε με τις συγκεκριμένες κοινότητες κάθε χρόνο, ώστε να τους παρέχουμε την πλατφόρμα και τα εργαλεία να καταφέρουν σε μερικά χρόνια να είναι αυτόνομοι και να μην εξαρτώνται από εξωτερική βοήθεια.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει στα ταξίδια εθελοντισμού; Υπάρχει κάποιος περιορισμός π.χ. στην ηλικία ή στη φυσική κατάσταση;

Οι πόρτες είναι ανοιχτές για οποιονδήποτε θέλει να ζήσει μια τέτοια μοναδική εμπειρία, ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος, background κ.λπ. Έχουν συμμετάσχει στα ταξίδια μας από 7 χρονών μέχρι και 72 ετών και ήταν οι αγαπημένοι όλων! Το σημαντικό είναι να υπάρχει θετική ενέργεια και θέληση για βοήθεια.

Πώς συνδυάζονται τα ταξίδια εθελοντισμού με δραστηριότητες αναψυχής; Ή πιο απλά, η δουλειά με τη διασκέδαση;

Στα ταξίδι αλληλόδρασης δεν χτίζουμε μόνο. Γνωρίζουμε τους κατοίκους του κάθε χωριού από κοντά, γινόμαστε μέρος της καθημερινότητάς τους, γιορτάζουμε, τρώμε και κοιμόμαστε μαζί, παίζουμε με τα παιδιά και δημιουργούμε μία σχέση, η οποία μας δίνει τόσα πολλά πίσω και μας δημιουργεί έντονα συναισθήματα που κουβαλάμε για καιρό. Πάντα υπάρχει και μια ημέρα που αφιερώνουμε στη φύση, με μια μικρή πεζοπορία ή εξερεύνηση. Βέβαια αρκετός κόσμος επιλέγει να κάτσει λίγες μέρες παραπάνω, είτε για να ζήσει λίγο περισσότερο το πρότζεκτ, είτε να δει και άλλα μέρη της χώρας.

Τι είδους προεργασία απαιτούν τα ταξίδια εθελοντισμού που διοργανώνετε πχ. σε ταξιδιωτική ασφάλιση, ρουχισμό, εξοπλισμό κ.ά.;

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Τα εμβόλια στις χώρες που πάμε δεν είναι υποχρεωτικά. Όποιος θέλει να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια, καλό θα ήταν να τα κάνει, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό του. Επίσης, ο εξοπλισμός που χρειάζεται είναι σχετικά απλός. Ανάλογα τον προορισμό και την εποχή, προτείνουμε μια μικρή λίστα με κάποια βασικά πράγματα. Σε κάθε περίπτωση, πάντα οργανώνουμε ενημερωτικές συναντήσεις πριν τα ταξίδια. Εκεί γνωριζόμαστε καλύτερα, απαντούμε σε απορίες και δημιουργείται από πριν ένα υπέροχο κλίμα.

Ποια πιστεύετε είναι τα θετικά που αποκομίζει κανείς από τη συμμετοχή του στα ταξίδια εθελοντισμού του Wheeling2help;

Από ένα ταξίδι αλληλόδρασης μαθαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου και ξεπερνάς τα όρια σου. Μαθαίνεις να είσαι ευτυχισμένος με λίγα και απλά πράγματα, επαναπροσδιορίζεις τις ανάγκες και τις αξίες σου, γνωρίζει νέους πολιτισμούς και κουλτούρες. Γίνεσαι μέλος μιας ομάδας και μιας κοινότητας, όπου μαθαίνεις να μοιράζεσαι και να αγαπάς ανιδιοτελώς. Συνειδητοποιείς επίσης ότι κάθε πράξη σου έχει ένα αποτύπωμα στον πλανήτη, και θες αυτό το αποτύπωμα να είναι όσο πιο ελαφρύ γίνεται. Γυρνώντας από ένα τέτοιο ταξίδι δεν μπορείς να περιγράψεις τα συναισθήματα σου.

Σίγουρα στα ταξίδια σας έχετε έρθει σε επαφή με πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους και πολιτισμικές κοινότητες. Υπάρχει κάτι που να σας έχει προβληματίσει ή δυσκολέψει μέχρι στιγμής;

Στις κοινότητες που επισκεπτόμαστε, είμαστε πλέον αρκετά χρόνια και έχουμε μάθει αρκετά την κουλτούρα τους, οπότε τη σεβόμαστε και προσαρμοζόμαστε! Όσον αφορά την ομάδα των εθελοντών, η διαφορετικότητα είναι κάτι πολύ όμορφο. Εφόσον υπάρχει καλή πρόθεση, όλοι έχουν θέση σε μια ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σεβασμός στη διαφορετικότητα με αλληλοκατανόηση και αμοιβαία προσπάθεια για το κοινό καλό. Ο μόνος κανόνας μας είναι ότι η ελευθερία του ενός σταματάει εκεί που ξεκινάει η ελευθερία του άλλου. Μέχρι στιγμής στις 20 αποστολές με συνολικά περίπου 450 εθελοντές, δεν υπήρξε ποτέ κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Εκτός από τα ταξίδια εθελοντισμού MyQuest, ως οργάνωση συντονίζετε και δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+. Μιλήστε μας γι’ αυτά…

Πιστεύουμε ότι ο κόσμος αλλάζει μέσα από τα σχολεία, οπότε δίνουμε μεγάλη βάση σε εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάσαμε για μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου. Αφορούν το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή καθώς και την πολιτισμική ανταλλαγή και τον εθελοντισμό. Τα πραγματοποιούμε ΔΩΡΕΑΝ στον πολυχώρο NISI, στις Ράχες Φθιώτιδας, όπου είναι η βάση μας, και αρκετά σχολεία μας επισκέπτονται από όλη την Ελλάδα!
Τα προγράμματα Erasmus+ είναι καινοτόμα προγράμματα εκπαίδευσης που απευθύνονται σε νέους 18-30 ετών. Στοχεύουν στον εμπλουτισμό των γνώσεων, στην καλλιέργεια προσωπικών δεξιοτήτων, καθώς και στην προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων. Διοργανώνουμε εκδηλώσεις δικτύωσης, που φέρνουν κοντά όλους όσοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και τον από κοινού σχεδιασμό βιώσιμων λύσεων για κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Προσφέρουμε κίνητρα σε νέους να ταξιδέψουν, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, και να εξελιχθούν μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης. Υλοποιούμε δράσεις, οι οποίες κάνουν τη θεωρία πράξη έχοντας σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία. Στόχος μας είναι ένας κόσμος που αποτελείται από ανθρώπους με αφυπνισμένη συνείδηση, έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον, περιβαλλοντική υπευθυνότητα και ηθικές αξίες όπως αλληλεγγύη, δικαιοσύνη και η ελευθερία.

Σε λίγες εβδομάδες αναχωρείτε ξανά για το Νεπάλ. Ποιος είναι ο στόχος του ταξιδιού σας αυτήν τη φορά;

Φέτος επισκεπτόμαστε το χωριό Takure για 5η φορά. Ο κύριος στόχος μας είναι να μαζέψουμε χρήματα και εθελοντές για το χτίσιμο περισσότερων σπιτιών και να την ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας, των αγροτών από τη μία και των παιδιών στο σχολείο και το ορφανοτροφείο από την άλλη. Πιστεύουμε ότι για να σταθεί ξανά η κοινότητα στα πόδια της και να είναι ανεξάρτητη, προϋποθέτει κάτι περισσότερο από την απλή αποστολή χρημάτων. Προϋποθέτει τη δική μας προσωπική εργασία μαζί τους στο πεδίο.

 

 

ΠΗΓΗ: Μαριάννα Κουρκούνη/monopoli.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου