Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Είναι σοβαρός, αλλά υπάρχουν 9 λόγοι για να παραμείνουμε ψύχραιμοι



Η επιδημία του κοροναϊού εξελίχθηκε σε σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα καθώς μέσα σε λίγες εβδομάδες έχει εξαπλωθεί από την Κίνα σε περισσότερες από 80 χώρες, μολύνοντας μέχρι σήμερα περισσότερους από 100.000 ανθρώπους και προκαλώντας περισσότερους από 3.400 θανάτους.

Αλλά, καθώς τα δεδομένα και οι εξελίξεις αλλάζουν ανά λεπτό σε όλο τον κόσμο, και ο πανικός εξαπλώνεται, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν κάποια ουσιαστικά, καθησυχαστικά δεδομένα, γράφει ο Guardian.

Αυτός ο νέος ιός αποτελεί προφανώς μια τεράστια πρόκληση: ιατρική, πολιτική, κοινωνική και οικονομική. Αλλά, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κόσμος δεν είχε ποτέ καλύτερα εργαλεία για την καταπολέμησή του και ότι εάν μολυνθούμε, είναι απίθανο να πεθάνουμε από αυτό.

 Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης κοροναϊού με 102.188 κρούσματα

1606471 koronaios xartis

Το άρθρο παραθέτει 9 λόγους με στοιχεία πολλών επιστημόνων και δημοσιεύσεων, αλλά κυρίως του Ignacio López-Goñi, καθηγητή μικροβιολογίας και ιολογίας στο πανεπιστήμιο Ναβάρα στην Ισπανία, τα οποία εκλαμβάνονται ως καθησυχαστικά γεγονότα για τον νέο κοροναϊό:

1. Ξέρουμε τι είναι
Όπως έγραψε ο López-Goñi για το Conversation Γαλλίας, ο ιός που προκάλεσε βαριά πνευμονίας στην πόλη Γουχάν εντοπίστηκε εντός επτά ημερών από την επίσημη ανακοίνωση στις 31 Δεκεμβρίου και τρεις ημέρες μετά, η αλληλουχία γονιδίων ήταν διαθέσιμη. Ο ιός Aids, αντίθετα, χρειάστηκε δύο χρόνια για να ταυτοποιηθεί μετά την πρώτη εμφάνισή του στα μέσα του 1981, σημείωσε ο López-Goni. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο ιός είναι φυσικός, ότι σχετίζεται με έναν ιό που βρίσκεται σε νυχτερίδες και ότι μπορεί να μεταλλαχθεί, αλλά δεν φαίνεται να το κάνει πολύ συχνά.

2. Μπορούμε να κάνουμε εξέταση
Στις 13 Ιανουαρίου - τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευση της αλληλουχίας των γονιδίων - ήταν διαθέσιμη μια αξιόπιστη εξέταση, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο τμήμα ιολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité του Βερολίνου με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων του Ρότερνταμ, του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ.

3. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να περιοριστεί - αν και με σημαντικό κόστος
Τα δρακόντεια μέτρα καραντίνας και τα μέτρα περιορισμού της Κίνας δείχνουν να λειτουργούν. Την Πέμπτη, 120 νέες περιπτώσεις αναφέρθηκαν στη Γουχάν, το χαμηλότερο ποσοστό μετά από έξι εβδομάδες, και, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της επιδημίας, δεν υπήρχαν καθόλου νέα κρούσματα στην υπόλοιπη επαρχία Hubei. Πολλές κινεζικές επαρχίες δεν είχαν νέα κρούσματα για ένα δεκαπενθήμερο και αρκετές ανοίγουν πάλι τα σχολεία τους. Σε πολλές χώρες, τα κρούσματα περιορίζονται σε καθορισμένες ομάδες, κάτι που επιτρέπει τον πιο εύκολο περιορισμό τους.

4. Το να κολλήσεις δεν είναι τόσο εύκολο (αν είσαι προσεκτικός) και μπορούμε να τον σκοτώσουμε αρκετά εύκολα (υπό την προϋπόθεση ότι προσπαθούμε)
Το συχνό, προσεκτικό πλύσιμο των χεριών, όπως γνωρίζουμε μέχρι τώρα, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσετε τη μετάδοση του ιού, ενώ ένα διάλυμα αιθανόλης, υπεροξειδίου του υδρογόνου και χλωρίνης θα απολυμάνει τις επιφάνειες. Προκειμένου να θεωρηθεί ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος να κολλήσει κανείς, πρέπει να ζει ή να έχει άμεση φυσική επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί, ο οποίος θα βήξει ή θα φταρνιστεί πάνω του ή να βρεθεί σε πρόσωπο με πρόσωπο επαφή, στα δύο μέτρα για περισσότερο από 15 λεπτά. Δεν τίθεται προς συζήτηση το να περάσεις δίπλα από κάποιον στο δρόμο.

5.  Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι ήπια και οι νέοι διατρέχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο
Σύμφωνα με μια μελέτη 45.000 επιβεβαιωμένων λοιμώξεων στην Κίνα, το 81% των περιπτώσεων είχε ασήμαντα συμπτώματα, το 14% των ασθενών είχαν συμπτώματα που χαρακτηρίστηκαν ως «σοβαρά» και μόλις 5% θεωρήθηκαν «κρίσιμα», με περίπου το μισό από αυτά να οδηγούν σε θάνατο. Μόνο το 3% των περιπτώσεων αφορά άτομα ηλικίας κάτω των 20 ετών, τα παιδιά φαίνεται να επηρεάζονται ελάχιστα από τον ιό και το ποσοστό θνησιμότητας για τα άτομα κάτω των 40 ετών είναι περίπου 0,2%. Ο ρυθμός αυξάνεται στα άτομα άνω των 65 ετών, φθάνοντας σχεδόν το 15% στην ηλικία των άνω των 80 ετών, ειδικά εκείνων με προϋπάρχουσες καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις. Ο υπολογισμός των ποσοστών θνησιμότητας κατά τη διάρκεια μίας εξελισσόμενης επιδημίας είναι δύσκολος γιατί δεν είναι σαφές πόσες από τις ήπιες ή ασυμπτωματικές περιπτώσεις έχουν εξεταστεί, αλλά η καλύτερη εκτίμηση που έχουμε για τον κοροναϊό μέχρι στιγμής είναι 1,4% - ποσοστό ανάμεσα σε αυτό της Ισπανικής γρίπης του 1918 και της γρίπης των χοίρων το 2009.

6. Οι ασθενείς αναρρώνουν
Όπως δείχνει ο ημερήσιος αριθμός που ελέγχεται από το John Hopkins CSSE, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, επιβεβαιωμένα αναρρώνουν από τον κοροναϊό κάθε μέρα. Πάνω από 57.000 νίκησαν έως σήμερα τον ιό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

7. Εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα έχουν ήδη γραφτεί
Πληκτρολογήστε Covid-19 ή Sars-19 στην μηχανή αναζήτησης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ιατρικής PubMed και θα βρείτε, μόλις πέντε εβδομάδες μετά την εμφάνιση του ιού, 539 αναφορές σε έγγραφα σχετικά με το θέμα, που ασχολούνται με εμβόλια, θεραπείες, και επιδημιολογία, αλλά και τη διάγνωση και την κλινική πρακτική. Αυτός είναι ένας εκθετικά ταχύτερος ρυθμός δημοσίευσης απ 'ό, τι κατά την επιδημία Sars και τα άρθρα των περισσότερων δημοσιεύσεων σχετικά με το κοροναϊό έχουν ελεύθερη πρόσβαση.

8. Υπάρχουν πρωτότυπα εμβόλια 
Εμπορικά φαρμακευτικά και βιοτεχνολογικά εργαστήρια όπως τα Moderna, Inovio, Sanofi και Novavax, καθώς και ακαδημαϊκές ομάδες όπως αυτή στο Πανεπιστήμιο Queensland στην Αυστραλία - πολλές από τις οποίες ήδη εργάζονταν σε εμβόλια για παρόμοιους ιούς - έχουν προληπτικά πρωτότυπα εμβολίων υπό ανάπτυξη, μερικά από τα οποία σύντομα θα είναι έτοιμα για δοκιμή σε ανθρώπους (αν και η αποτελεσματικότητά τους και η ασφάλειά τους φυσικά θα πάρει χρόνο για να τεκμηριωθεί).

9. Δεκάδες θεραπείες έχουν ήδη δοκιμαστεί 
Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, διεξήχθησαν περισσότερες από 80 κλινικές δοκιμές για αντιικές θεραπείες, σύμφωνα με το περιοδικό Nature και οι περισσότερες έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη θεραπεία άλλων ασθενειών. Φάρμακα όπως το remdesivir (Ebola, Sars), το chloroquine (ελονοσία), το lopinavir και η ριτοναβίρη (HIV) και το baricitinib (ρευματοειδής πολυαρθρίτιδα) δοκιμάζονται όλα σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό, ορισμένα ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης.









ΠΗΓΗ: apotis4stis5.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου