Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Το σκοτάδι το διώχνει πάντα ο ήλιος. Και ο ήλιος είναι μέσα μας! Ο Δημήτρης Τσιβούλας μιλάει στο Nlp Radio

 


 Ο Δημήτρης Αθανασίου Τσιβούλας γεννήθηκε στις 3 Ιούλιου του 1975. Μεγάλωσε στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.
Από μικρός ξεκίνησε σπουδές γύρω από τη μουσική και συγκεκριμένα κιθάρας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Αργότερα ασχολήθηκε με σπουδές γύρω από τη jazz μουσική. Ταυτόχρονα εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως μουσικός σε διάφορα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης υπηρετώντας τη ρεμπέτικη, παραδοσιακή μουσική όπως επίσης τη ροκ και την σύγχρονη έντεχνη σκηνή.
Από το 1999 είναι ιδιοκτήτης του Ωδείου και Σχολής Χορού Εν Τέχνη, το οποίο έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο χώρο μέσα στον οποίο οι σπουδαστές μπορούν να έρθουν σε επαφή με όλα τα είδη τέχνης όπως Μουσική, Χορό, Θεατρο, Ζωγραφική, ενώ η συνεργασία με διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς όπως και η αναγνώριση από το Υπουργείο Πολιτισμού δίνει στους σπουδαστές την ευκαιρία να πιστοποιήσουν τις σπουδές τους στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.
Σήμερα μετράει 2 παραρτήματα όπου φοιτούν πάνω από 400 σπουδαστές.
Στη ΄΄πλάτη΄΄ του μετράει αρκετές διοργανώσεις φεστιβάλ, εκδηλώσεων και συναυλιών, μαθητικών αλλά και επαγγελματικών, μουσικής αλλά και χορού.
Παρόλα αυτά όμως η μεγάλη αγάπη και ταυτόχρονα ανάγκη ήταν άλλη…
΄΄Από μικρό παιδί έχω σαν χόμπι και διέξοδο, τη σύνθεση τραγουδιών(μουσική και στίχο).
Τα τραγούδια είναι κυρίως αυτοβιογραφικά. Οποιοδήποτε βίωμα, σκέψη, συμπεριφορά, μπορεί να αποτελέσει έμπνευση.

Δημήτρη σύστησε μας για όσους δεν σε γνωρίζουν με λίγα λόγια την έως τώρα μουσική πορεία σου.

ΔΤ:  Σας ευχαριστώ για τη πρόσκληση. Να σας συστηθώ λοιπόν. 

Γεννήθηκα και ζω στη Θεσσαλονίκη. Ασχολούμαι από πολύ μικρός με τη μουσική. Στην αρχή με ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, αργότερα ανώτερα θεωρητικά, jazz και άλλα. 

Από πολύ μικρός ξεκίνησα να παίζω ως μουσικός, δίχως να έχω στεγανά ανάμεσα στα είδη μουσικής. Έτσι βρέθηκα να παίζω σε ρεμπετάδικα, σε μαγαζιά με γάμους και εκδηλώσεις, όπου παίζαμε κυρίως παραδοσιακά αλλά και σε μπαρ όπου παίζαμε ελληνικό και ξένο rock. Γρήγορα ήρθα σε επαφή με όλα τα είδη μουσικής. 

Και τότε διαπίστωσα ότι δεν κάνει το είδος τη καλή μουσική αλλά η αλήθεια της δημιουργίας.

 

Και κάποιες πληροφορίες για το πρώτο σου άλμπουμ με τον τίτλο “Για όλα και Κανένα” που κυκλοφόρησε το 2018. Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτή την δουλειά; Πότε συνέθεσες τα τραγούδια του και με ποια αφορμή;

ΔΤ: Πράγματι.. Το 2018 κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική μου εταιρεία
Spider Music η πρώτη προσωπική μου δουλειά, με τίτλο, Για Όλα Και Κανένα. 

Ήταν μια ανάγκη, ένα όνειρο πολλών χρόνων, που έπρεπε να γίνει πραγματικότητα. Από πάντα έγραφα. Από μικρό παιδί. Στο ΄΄συρτάρι΄΄ μου, έχω πάμπολλα ολοκληρωμένα τραγούδια. Τριψήφιο αριθμό. 

Αυτά τα τραγούδια λοιπόν τα έπαιζα σε αγαπημένους ανθρώπους, φίλους και γνωστούς. Κάποια μέρα, χειμώνας θυμάμαι ήταν, ήμασταν μπροστά στο τζάκι με τη γυναίκα μου την Άννα. 

Και κάπου εκεί της ζήτησα τη γνώμη της αν πρέπει να προχωρήσω σε ηχογράφηση των κομματιών. Θυμάμαι μου είπε χαριτολογώντας..΄΄τόσα λεφτά δίνουμε δεξιά και αριστερά, ας κάνουμε και κάτι που θα μας μείνει, και όταν γεράσουμε τουλάχιστον να λέμε, ΄΄το κάναμε και αυτό΄΄.  Κάπως έτσι ξεκίνησε. Όταν λοιπόν, ολοκλήρωσα τα πρώτα τραγούδια, θυμάμαι ότι είχα στείλει το ομώνυμο τραγούδι του άλμπουμ, 

Για Όλα Και Κανένα, στο κύριο Διονύση Σαββόπουλο, με mail, ο οποίος μου απάντησε ένθερμα, δίνοντάς μου θάρρος και δύναμη να συνεχίσω. 

Όταν ολοκληρώθηκαν τα τραγούδια τα έστειλα στην σημερινή πλέον, εταιρεία μου και η κυρία Ευανθία Μάγνη η διευθύντρια της εταιρείας, μου απάντησε θετικά, εκθειάζοντας κυρίως το τραγούδι, Άγριο Θυμάρι. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα…

 


 

Πως πήγε το “Για όλα και Κανένα”; Είσαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα αλλά και την ανταπόκριση; Θα άλλαζες κάτι τώρα αν μπορούσες;

ΔΤ : Όπως προείπα ήταν η πρώτη μου προσπάθεια και στόχος ήταν να συστηθώ στο κοινό ως δημιουργός. 

Για αυτό το λόγο το άλμπουμ είναι ένα πολυμορφικό άλμπουμ στο οποίο μπορεί κάποιος να ακούσει latin, swing, rock με παραδοσιακά στοιχεία, ethnic αλλά και μια μπαλάντα, όλα φυσικά με ελληνικό στίχο. 

Κοιτώντας πίσω θα έκανα κάποιες επιμέρους αλλαγές και κάποια πράγματα λίγο διαφορετικά αλλά σε γενικές γραμμές δε θα άλλαζε κάτι στην ουσία της προσπάθειας. Έπειτα καλό είναι να θυμόμαστε τη στιγμή, τα συναισθήματα που κυριαρχούν και την πραγματικότητα  που υπάρχει σε κάθε απόφαση που παίρνεται.

 

Πέρα από την δουλειά που ετοιμάζεις με μελοποιήσεις μεγάλων ποιητών, υπάρχει στα σχέδια σου κάποιο καινούργιο άλμπουμ ως συνέχεια κατά κάποιο τρόπο του “Για όλα και Κανένα”;

ΔΤ : Είμαστε λίγο καιρό που κυκλοφορήσαμε με τη Χριστίνα Κακαλιάντη το τραγούδι, Ένα Χαμόγελο. Σε αυτή τη φάση είμαστε επικεντρωμένοι στη προώθηση αυτού. 

Με τη Χριστίνα η συνεργασία είναι πολύ καλή και μάλλον θα πρέπει να περιμένετε καινούργια πράγματα. 

Όμως το πιθανότερο είναι να συνεχίσουμε να κινούμαστε με τη μορφή single και όχι ολοκληρωμένης δουλειάς. Δυστυχώς, η κατάρρευση της αγοράς cd, σε συνδυασμό, με την οικονομική κρίση αλλά και τώρα τελευταία με το covid-19, έχει αναπροσαρμόσει τη πραγματικότητα της δισκογραφίας, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. 

Δεν υπάρχουν πλέον έσοδα από αυτό, εκτός και αν μιλάμε για ζωντανές εμφανίσεις, όπου και εκεί όμως τα έσοδα είναι πλέον πενιχρά.  

Από την άλλη όμως η δημιουργία δε σταματάει ούτε τα όνειρα μπορούν να σβήσουν. Όλα τα παραπάνω λοιπόν δημιουργούν μία εξίσωση η οποία είναι κάποιες φορές πολύ δύσκολη ως προς τη λύση της.



Πες μας και κάποια περισσότερα πράγματα για αυτή το έργο – αφιέρωμα σε μεγάλους ποιητές. Σε ποια φάση βρίσκεται αυτή η δουλειά; Μπορείς να αναφέρεις κάποια από τα ονόματα αυτών των ποιητών;


ΔΤ: Τον Ιανουάριο, στις αρχές του 2020, κυκλοφόρησε από την εταιρεία μου, Spider Music, το ποίημα του μεγάλου μας ποιητή, Νίκου Καββαδία,  Ένας Δόκιμος Στη Γέφυρα Εν Ώρα Κινδύνου”. Το ερμήνευσε εξαιρετικά ο Νικόλας Λάππας, ένας εξαιρετικός τραγουδιστής από τη Πάτρα. Αυτό τον καιρό είμαι στη διαδικασία ενορχήστρωσης αλλά και όσων τυπικών διαδικασιών χρειάζονται για τη παροχή της άδειας δικαιωμάτων. Ως εκ τούτου λοιπόν δε θα ήθελα να αναφερθώ σε συγκεκριμένα ονόματα, προτού ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές και ουσιαστικές διαδικασίες.  Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις εξελίξεις γύρω από το covid δημιουργούν κάποιες πρόσκαιρες καθυστερήσεις οι οποίες όμως ευελπιστώ ότι θα ξεπεραστούν.

Η πιο πρόσφατη κυκλοφορία που έχεις κάνει είναι το
single “Ένα Χαμόγελο” που ερμηνεύει η Χριστίνα Κακαλιάντη. Ένα πολύ εύθυμο και ανεβαστικό κομμάτι θα λέγαμε. Νιώθεις πως ήταν απαραίτητο “ένα χαμόγελο” ακριβώς σε αυτή την πρωτόγνωρη εποχή;

ΔΤ : Ακριβώς. Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε
το ΄΄Ένα Χαμόγελο΄΄ που το ερμηνεύει η Χριστίνα Κακαλιάντη. 

Είναι ένα εύθυμο, χιουμοριστικό swing που μιλάει για ένα καυγαδάκι ανάμεσα σε ένα ζευγάρι όπου όμως φαίνεται η αγάπη ανάμεσά τους. 

Πιστεύω λοιπόν ότι το αντίδοτο σε αυτή τη κατήφεια που μας έχει οδηγήσει η κατάσταση με το covid-19, είναι το χαμόγελο, η αισιοδοξία, η θετική σκέψη. Το καλό πάντα κερδίζει. Έτσι και τώρα.  Πάλι νικητές θα βγούμε. 

Μπορεί το τέλος να μας βρει λίγο λαβωμένους, όμως, αρκεί να κοιτάμε πάντα ψηλά. Όπως κάναμε πάντοτε…

Πως βιώνεις εσύ ο ίδιος αυτή την κατάσταση, όντας Θεσσαλονικιός τώρα που η πόλη δοκιμάζεται πολύ; Τι δεν πήγε καλά πιστεύεις;

ΔΤ: Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι πραγματικά πολύ κρίσιμη. Συνεχώς ακούμε γύρω μας για φίλους, συνεργάτες, μαθητές αλλά και τους γονείς τους, να πλήττονται από το
covid

Υπάρχουν πολλά που πήγαν λάθος. Ευθύνες της κεντρικής εξουσίας, όπως το άνοιγμα του τουρισμού αλλά κυρίως ευθύνονται, κατά τη γνώμη μου πάντα, πολλοί συμπολίτες, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει έναν υπέρ πάντων αγώνα, να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει τίποτε , ότι για όλα ευθύνεται ο Σόρος, ο Γκέιτς κτλ, ότι η μάσκα είναι ισότιμη με τη στέρηση της ελευθερίας του λόγου και άλλες σαχλαμάρες.. 

Μια ακατάπαυστη συνωμοσιολογία,  μια απέραντη ασχετοσύνη, η οποία βρίσκει διέξοδο και τρόπο έκφρασης στα κοινωνικά δίκτυα και παρασύρει πολλούς συνανθρώπους μας. 

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, τις προάλλες που βγήκα να περπατήσω, συνάντησα μια παιδική μου φίλη, η οποία όταν με είδε στο δρόμο να φοράω μάσκα, καταφέρθηκε απέναντί μου λέγοντάς μου ότι δε περίμενε να είμαι τόσο θύμα στη κυβερνητική προπαγάνδα και ότι με είχε για πολύ εξυπνότερο από αυτό. 

Μου είπε επίσης ότι θα έπρεπε να παραδειγματιστώ από αυτήν και να μη φοράω ούτε εγώ μάσκα. Δυστυχώς, αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί, οπότε είναι λογικό να έχουμε φτάσει στο σημείο που είμαστε τώρα.

 


Η μουσική περνάει πάρα πολύ δύσκολες μέρες δεν σταματάει όμως ευτυχώς ποτέ. Πως αντιμετωπίζεις εσύ ο ίδιος καλλιτεχνικά αυτή την περίοδο και τι συνιστάς σε συναδέλφους σου που χάνουν το κουράγιο τους;

ΔΤ : Όπως όλοι, έτσι και εγώ είμαι κλεισμένος στο σπίτι. Περνάω ατελείωτες ώρες στο στουντιάκι μου. Γράφω καινούργια τραγούδια, επιμελούμαι παλαιότερα, τα οποία τα είχα αφήσει μισοτελειωμένα καθώς δεν έβρισκα το χρόνο με τις τόσες μου υποχρεώσεις, να τα τελειοποιήσω. 

Μπορώ να πω ότι ξοδεύω δημιουργικά τη καραντίνα μου. Γενικά όμως στη ζωή μου προσπαθώ να κρατάω μια θετική στάση. 

Το ίδιο συνιστώ να κάνουν όλοι οι συνάνθρωποί μας. Είναι μια κατάσταση, την οποία δεν την ελέγχουμε και καλούμαστε να πορευτούμε μαζί της. Δεν νομίζω ότι έχουμε πολλές επιλογές….

 

Ποια είναι τα αμέσως επόμενα καλλιτεχνικά πλάνα σου; Κάνε μας μια σύνοψη του τι να περιμένουμε από σένα το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

ΔΤ: Όπως προείπα, περνάω πολύ χρόνο στο στουντιάκι μου. Πολλά τραγούδια είναι στα σκαριά, άλλα έχουν βρει εκφραστή και άλλα είναι σε αναζήτηση αυτού. 

Σε κάθε περίπτωση όμως περιμένω να επανέλθουμε σε αυτό που λέμε κανονικότητα, να δούμε πως θα έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μέχρι τότε και αναλόγως να προσαρμοστούν τα πλάνα και οι ελπίδες.


Δημήτρη ευχαριστούμε για την τιμή που μας έκανες και για τον χρόνο σου. Κλείσε αυτή την συζήτηση ελεύθερα με όποιο τρόπο θέλεις.

 

ΔΤ : Κλείνοντας θα ήθελα να αφήσω ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Ένα Χαμόγελο, όπως είναι και ο τίτλος του τραγουδιού μου.  Οι εποχές που ζούμε είναι λίγο σκοτεινές. Όμως το σκοτάδι το διώχνει πάντα ο ήλιος. Και ο ήλιος είναι μέσα μας. Στο μυαλό μας, στη καρδιά μας… Στο τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Οι δυσκολίες μπορούν να φέρουν επιτυχίες, και πρόοδο. Αρκεί να το πιστέψουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ !!!

 

 

 

https://www.facebook.com/SpiderMusicLBL/

www.spider-music.com

 

Ειρήνη Ασημοπούλου | Σταμάτησε ο χρόνος | Official Audio Release©

https://www.youtube.com/watch?v=eLOWMDScUrk

Δημήτρης Τσιβούλας Feat Εύη Κουτσαυτάκη | Όταν μου λες δε μ' αγαπάς | Official Audio Release©

https://www.youtube.com/watch?v=oqdwzv4ixvA

Δημήτρης Αθαν. Τσιβούλας Feat Σωκράτης Παπαϊωάννου | Άγριο Θυμάρι | Official Audio Release©

https://www.youtube.com/watch?v=xFYi6HsBb8I

Κακαλιάντη Χριστίνα | 'Eνα χαμόγελο | Official Audio Release©

https://www.youtube.com/watch?v=ntlhIhhEN9E

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου