Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Γιορτή της Μητέρας: Έθιμα και παραδόσεις σε διάφορες γωνιές του πλανήτη

 


Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας στις 9 Μαΐου, πραγματοποιούμε ένα νοερό ταξίδι σε οκτώ γωνιές του πλανήτη και παρουσιάζουμε έθιμα και παραδόσεις που συνδέονται με τη γιορτή προς τιμήν εκείνων των μητρικών φιγούρων που μας «χάρισαν» τον κόσμο. 

Κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, ένα μέρος του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζει τη Γιορτή της Μητέρας. Μια ημέρα τιμής για τις σπουδαίες «υπερηρωίδες» των παιδικών μας και όχι μόνο χρόνων που μας δίδαξαν την ανιδιοτελή αγάπη, την αφοσίωση και την αλληλεγγύη και μας ενέπνευσαν να υψωθούμε ψηλά και να αγγίξουμε τα αστέρια.

Γιορτή της Μητέρας

Πως όμως αυτή η τόσο σημαντική γιορτή προς τιμήν της μητρότητας καθιερώθηκε σε διάφορες γωνιές του πλανήτη; Πότε γιορτάζεται και ποια ιδιαίτερα έθιμα έχουν συνδεθεί με τη συγκεκριμένη ημέρα; Παρακάτω πραγματοποιούμε ένα νοερό ταξίδι σε οκτώ χώρες και παρουσιάζουμε διαφορετικές πτυχές της συγκεκριμένης γιορτής.

Αίγυπτος
Γιορτή της Μητέρας

Η ετήσια γιορτή της Ίσιδας προς τιμήν της μητρότητας στην Αρχαία Αίγυπτο | Φώτο: alarabiya.net

Στην αρχαία Αίγυπτο η μητρότητα κατείχε περίοπτη θέση κατά τη διάρκεια των ετήσιων εορτασμών προς τιμήν της θεάς Ίσιδας. Στη σύγχρονη Αίγυπτο η γιορτή λέγεται ότι εισήχθη στη χώρα, το 1943 από τον δημοσιογράφο Mustafa Amin, ο οποίος στην αρχή της καριέρας του συνέβαλε στη διάδοση και άνοιξε τον δρόμο για την επισημοποίηση της γιορτής το 1956. Η Γιορτή της Μητέρας στην Αίγυπτο εορτάζεται κατά την εαρινή ισημερία, στις 21 Μαρτίου, ενώ το παράδειγμα της Αιγύπτου ακολούθησαν και άλλες χώρες του αραβικού κόσμου.

Αιθιοπία
svg%3E

Hash: Το παραδοσιακό πιάτο για τη Γιορτή της Μητέρας στην Αιθιοπία | Φώτο: Pinterest

Στην Αιθιοπία η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται το φθινόπωρο, Οκτώβριο ή Νοέμβριο, και σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου των βροχών. Πρόκειται για μια πολυήμερη γιορτή προς τιμήν της μητρότητας, η οποία αποκαλείται «Antrosht» και περιλαμβάνει χορό, τραγούδι, καθώς και τριήμερο γεύμα με όλη την οικογένεια μαζεμένη. Στο γεύμα αυτό κυριαρχεί το παραδοσιακό πιάτο hash, με συστατικά το αρνί ή μοσχάρι, το βούτυρο, το τυρί, τα μπαχαρικά και τα λαχανικά, τα οποία φέρνουν στο σπίτι τα παιδιά.

Γαλλία svg%3E

Η Γιορτή της Μητέρας στη Γαλλία, «Fête des Mères», καθιερώθηκε το 1950 και γιορτάζεται την τελευταία Κυριακή του Μαΐου, εκτός αν αυτή συμπίπτει με τη γιορτή της Πεντηκοστής, όπου τότε μετατίθεται την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου. Ανεπίσημα, ήδη από το 1918 οι Γάλλοι γιόρταζαν την «la Journée des mères», τιμώντας τις μητέρες μεγάλων οικογενειών και ενθαρρύνοντας την αύξηση του πληθυσμού. Ο χαρακτήρας της γιορτής είναι κοινός με τις περισσότερες χώρες και περιλαμβάνει λουλούδια, κάρτες και οικογενειακά δείπνα.

Ιαπωνία
Γιορτή της Μητέρας

Στην Ιαπωνία τη Γιορτή της Μητέρας το έθιμο επιτάσσει να δίνονται κόκκινα γαρύφαλλα από τα παιδιά στις μαμάδες. | Φώτο: Teslariu Mihai/ unsplash

Στην Ιαπωνία, πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γιορτή της Μητέρας, «Haha no Hi», συνηθιζόταν να γιορτάζεται στις 6 Μαρτίου, ημέρα που συνέπεπται με τα γενέθλια της τότε Αυτοκράτειρας Koujun, με τα δυτικά έθιμα και τις πρακτικές να είναι απαγορευμένα στη χώρα. Ωστόσο μεταπολεμικά η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου επικράτησε ως ημέρα εορτασμού της μητρότητας, οπότε και οι Ιάπωνες κάνουν δώρα στις μητέρες τους και σύμφωνα με το έθιμο τους δίνουν και κόκκινα γαρύφαλλα.

Μεξικό
svg%3E

Filip Gielda/ unsplash.com

Για το Μεξικό η Γιορτή της Μητέρας, η οποία πραγματοποιείται στις 10 Μαΐου προς τιμήν της ανιδιοτελούς, βασανισμένης και αγίας μητρικής φιγούρας, αποτελεί σοβαρή υπόθεση. Σε όλη τη χώρα τα παιδιά γευματίζουν με τις μητέρες τους σε εστιατόρια, καθώς η μέρα θεωρείται η πιο δραστήρια για την εστίαση με 200 χιλιάδες επιπλέον προσωπικού να απαιτείται για την περίσταση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Η μέρα είναι γεμάτη φαγητό, μουσική και δώρα. Ξεχωριστό έθιμο, στην επαρχία, αποτελεί η καντάδα έξω από το σπίτι των μανάδων από μουσικούς μαριάτσι.

Νεπάλ
svg%3E

Φώτο: Raimond Klavins/ unsplash

Στο Νεπάλ η Γιορτή της Μητέρας ή Mata Tirtha Snan (όπως την αποκαλούν) πραγματοποιείται στον νεπαλέζικο μήνα Baisakh, γύρω στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Καθώς μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στη χώρα ανήκουν στον Ινδουϊσμό, τη μέρα αυτή λαμβάνουν χώρα πολυάριθμα τελετουργικά. Κάθε χρόνο στην πρωτεύουσα Κατμαντού συρέουν χιλιάδες προσκυνητών από όλη τη χώρα, όπου πλένονται στο ποτάμι, προσεύχονται και προσφέρουν δώρα στον ιερό τόπο Matathirtha για να δοξάσουν τις μητέρες που έχουν φύγει από τη ζωή.

Ρωσία svg%3E

Στη Ρωσία η Γιορτή της Μητέρας αποτελεί μέρος της Διεθνούς Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, οπότε η μητρότητα εορτάζεται στο πλαίσιο της ημέρας μνήμης των γυναικείων κινημάτων και των κινημάτων εργατικής αλληλεγγύης. Τη συγκεκριμένη μέρα οι άνθρωποι δείχνουν το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη τους όχι μόνο στις μητέρες τους, αλλά και στις αδελφές, τις φίλες, τις συζύγους κ.α., μέσα από συμβολικά δώρα, συνήθως λουλούδια. Το φαινόμενο αυτό συναντάται και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.


Ταϊλάνδη svg%3E

Η γιορτή της μητέρας εισήχθη για πρώτη φορά στην Ταϊλάνδη στις 15 Απριλίου του 1950, ωστόσο πήρε τη σημερινή της μορφή το 1976 όταν και μεταφέρθηκε στις 12 Αυγούστου, ημέρα γενεθλίων της Βασίλισσας Sirikit, μητέρας όλων των Ταϊλανδών. Τη συγκεκριμένη ημέρα σπίτια και δημόσιοι χώροι θα στολιστούν με φώτα, πορτραίτα και άλλους στολισμούς, πυροτεχνήματα θα φωτίσουν τον ουρανό, ενώ θα πραγματοποιηθούν και παρελάσεις στους δρόμους. Το γιασεμί αποτελεί ένα ευρέως διαδεδομένο δώρο προς τις μητέρες.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: monopoli.gr/Αριστούλα Ζαχαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου