Ακούστε μας Live

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

"Επικράτεια γυναικών" Κύκλος σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση


Επικράτεια γυναικών
Κύκλος σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου


To Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με την εταιρία διανομής ταινιών Tanweer παρουσιάζουν το διήμερο σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου «Επικράτεια γυναικών». Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 Μαΐου 201818:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα). Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.

Η Επικράτεια γυναικών είναι ένας τακτικός κινηματογραφικός κύκλος του Ινστιτούτου Θερβάντες που αναδεικνύει τη σημασία της μοναδικότητας των κινηματογραφιστριών και των θεμάτων που σχετίζονται με την γυναίκα.  Φέτος, ο κύκλος περιλαμβάνει δύο μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας, ένα ντοκιμαντέρ για μια εμβληματική γυναικεία μορφή και μια σειρά τεσσάρων ταινιών μικρού μήκους με τον κοινό τίτλο «Επαναστάτριες: Ισπανίδες στις ταινίες μικρού μήκους».
Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών είναι:

Τετάρτη 9/5, 18:00:  Επαναστάτριες: Ισπανίδες στις ταινίες μικρού μήκους

Δεσποινίς Wamba (2017, 17’), της Estefanía Cortés. 

Ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 17 ετών.

Μια γυναίκα την οποία κατατρέχει το παρελθόν της γνωρίζει έναν ηλικιωμένο με τον οποίο νιώθει να συνδέεται αμέσως.Όαση (2014, 15’), της Carmen Jiménez. 

Ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 15 ετών.

Η Νιέβες προσλαμβάνεται ως θυρωρός σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο στη Νέα Υόρκη. Η δουλειά αποδεικνύεται πιο δύσκολη από όσο περίμενε όταν ανακαλύπτει το μυστικό που κρύβει ένα από τα διαμερίσματα.


Η Σάρα σε φυγή (2015, 15’), της Belén Funes.

Ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 12 ετών.

Η νεαρή Σάρα ζει εδώ και καιρό σε ίδρυμα ανηλίκων κι έχει χρόνια να δει τον πατέρα της. Εκείνος της υποσχέθηκε να την επισκεφθεί, μα οι υποσχέσεις του δεν έχουν καμία αξία για τη Σάρα. Την έχει «στήσει» τόσες φορές ώστε, στα δεκαπέντε της χρόνια, έχει μάθει πια πολύ καλά το μάθημα: είναι τελείως μόνη στον κόσμο. Η κηδεμόνας της, Νούρια, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τη Σάρα στη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
Σκουπίδια (2016, 16’), των DOSCABEZAS (Laura Sisteró, Alejo Levis)

Ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 7 ετών.

Μια μικρή κοινότητα νεαρών γυναικών έχει σημαδευτεί από μια σειρά αλλόκοτων κανόνων και ιεροτελεστιών: ένα μολύβι στα χέρια της ηγέτιδας της ομάδας λειτουργεί ως μπαγκέτα και καθοδηγεί τις δράσεις και τις κινήσεις της ομάδας. Αυτή η ρουτίνα διακόπτεται από τον θάνατο μιας από τις γυναίκες. Με αυτή την αφορμή η πιο στενή φίλη του θύματος εξεγείρεται ενάντια στην ηγέτιδα της ομάδας και στα όσα επιβάλλει, κάτι που θα καταλήξει σε μια άγρια και βίαιη αντιπαράθεση.
Τετάρτη 9/5, 19:35:  Πώς να γίνεις ένας φυσιολογικός άνθρωπος (2015), της Leticia Dolera.

Διάρκεια: 81΄. Ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 7 ετών.

Η Μαρία είναι μια τριαντάχρονη γυναίκα που βλέπει τη ζωή να της γυρνά την πλάτη: δεν έχει δουλειά, της έχουν κάνει έξωση, η αισθηματική της ζωή είναι ανύπαρκτη κι έχει απομακρυνθεί από την οικογένειά της. Όταν σε μια συνέντευξη τη ρωτούν τι άνθρωπος είναι, εκείνη συνειδητοποιεί ότι δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις ώστε να θεωρείται «φυσιολογική», και αποφασίζει να αλλάξει.
Πέμπτη 10/5, 18:00: Μαρία Μολινέρ. Απλώνοντας λέξεις (2017)της Vicky Calavia.

Διάρκεια: 70΄. Κατάλληλη για όλους.

Μια γυναικεία παρουσία μας παρουσιάζει τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής της Μαρία Μολινέρ, ξεχωρίζοντας τους όρους που τα καθορίζουν και τα σκιαγραφούν, καθώς και τους ορισμούς που προσφέρει γι’ αυτά η Μαρία στο δικό της λεξικό. Πρόκειται για μια διήγηση διατυπωμένη μέσα από τις δικές της λέξεις, η οποία τονίζει το βαθύ ίχνος που πλάθει η προσωπικότητα της Μαρία στο αριστούργημά της: το Χρηστικό Λεξικό Ισπανικής Γλώσσας.Πέμπτη 10/5, 19:15:  Ματωμένος γάμος (2015), της Paula Ortiz.

Διάρκεια: 93΄. Ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 16 ετών.

Ο Λεονάρντο, ο Γαμπρός και η Νύφη αποτελούν ένα τρίγωνο αχώριστο από παιδιά, όμως τον Λεονάρντο και τη Νύφη ενώνει μια κλωστή αόρατη, αδυσώπητη, άρρηκτη… Τα χρόνια περνούν κι εκείνη, μέσα στην αγωνία και τη δυστυχία της ζωής της, ετοιμάζεται να παντρευτεί τον Γαμπρό σε μια λευκή έρημο, σε μια χέρσα έκταση όπου ζει με τον πατέρα της. Τη μέρα πριν τον γάμο την πόρτα της χτυπά μια ηλικιωμένη ζητιάνα που της προσφέρει ένα δώρο και μια συμβουλή: «Μην παντρευτείς αν δεν τον αγαπάς», ενώ της δίνει δύο κρυστάλλινα στιλέτα. Ένα ρίγος διαπερνά το κορμί και την ψυχή της Νύφης.

For information about this series of screenings in English, please visit the following link: http://www.hau.gr/?i=culture.en.current_forth_events.5372


Ημερομηνίες προβολών

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, 18:00 & 19:35 &

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, 18:00 & 19:15


Διεύθυνση

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Αθήνα


Είσοδος

Eίσοδος ελεύθερη


Πληροφορίες

Διεύθυνση Πολιτιστικών (210 3680052), culture@hau.grwww.hau.gr/culture

* Για το nlpradio Γιώργος Χατζάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου