Ακούστε μας Live





Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Έναρξη του Προγράμματος (Dis)playing Attica

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων της τρέχουσας, εξάμηνης ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης




Την έναρξη του προγράμματος (Dis)playing Attica ανακοινώνουν τo υπουργείο Εξωτερικών και η Περιφέρεια Αττικής. Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί μία πρωτοβουλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής και εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων της τρέχουσας, εξάμηνης ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ολοκληρώνεται στις 18 Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.






Η συνεργασία και η σύμπραξη των τριών παραπάνω φορέων αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα εξωστρέφειας και αφοσίωσης στον πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, λόγω της πανδημίας, αλλάζοντας πολλά από όσα θεωρούνταν δεδομένα στην καθημερινότητά μας.







«Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, προχωράμε σε μία σειρά πολιτιστικών δράσεων που θα φέρουν ξανά στην επικαιρότητα τις διαχρονικές αξίες του πολιτισμού μας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της επιτροπής των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.




«Ξεκινώντας από την Αθήνα και πηγαίνοντας και στις υπόλοιπες γειτονιές και όμορφα σημεία του τόπου μας, που συμβολίζουν για εμάς αλλά και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους τις πανανθρώπινες αξίες του ελληνικού πολιτισμού, τα πολιτιστικά αυτά γεγονότα θα μεταδίδονται ηλεκτρονικά και θα αγκαλιαστούν από τα 800 εκατ. Ευρωπαίων. Γιατί Συμβούλιο της Ευρώπης και Ευρώπη δεν σημαίνει μόνο δικαιώματα και δημοκρατία. Σημαίνει και πολιτισμός και η Ελλάδα έχει να αναδείξει πολλά σε αυτόν τον τομέα», πρόσθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.




Μήνυμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης χαρακτήρισε τη διαδικτυακή μετάδοση των συναυλιών ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας: «H μουσική αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας, ενώνει τους λαούς και προάγει τον πολιτισμό. Γιατί η μουσική είναι ζωή».




Ο κ. Πατούλης επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής προάγει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και επικεντρώνεται σε δράσεις που αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Όπως υπογράμμισε, «οι περιφέρειες και οι δήμοι μας είναι κοινωνοί της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και συνεργάζονται με το κεντρικό κράτος στην προσπάθεια για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη».




Τέλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Λουκάς Καρυτινός, χαιρέτισε την πρωτοβουλία, λέγοντας: «Όπως συμβαίνει συχνά, οι αντίξοες συνθήκες, πέραν των δυσκολιών, αποτελούν πηγή νέων πρωτοβουλιών, συνεργασιών και δημιουργικής δράσης. Έτσι, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Εξωτερικών, βρήκε την ευκαιρία με τους διαπρεπείς μουσικούς της να παρουσιάσει διάσημα έργα μουσικής δωματίου, σε διαφορετικούς εμβληματικούς χώρους της Αττικής. Με τις συναυλίες αυτές, το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει μουσικούς της ΚΟΑ, να δει το έργο τους και να ακούσει εξαιρετικές συνθέσεις για μικρότερα μουσικά σύνολα».




Οι εν λόγω πολιτιστικές δράσεις έχουν ως απώτερο σκοπό να αναδείξουν ιστορικά και πολιτιστικά σημεία και πανανθρώπινα σύμβολα του τόπου μας, πανευρωπαϊκά, μέσα από μία σειρά οκτώ -μικρής διάρκειας- συναυλιών διαφόρων μουσικών συνόλων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, που θα εκτείνονται από το αμιγώς κλασικό ρεπερτόριο έως την κινηματογραφική μουσική, τη τζαζ, αλλά και την έντεχνη ελληνική σκηνή.




Αυτές οι εικόνες αναμένεται να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη, αναδεικνύοντας τις παναθρώπινες, διαχρονικές αξίες του πολιτισμού μας, οι οποίες παραμένουν η βάση για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.




Από σήμερα, Πέμπτη, και κάθε Πέμπτη, στις 8 μ.μ., θα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει το πρόγραμμα στις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Οι συναυλίες θα προβάλλονται δωρεάν και θα διαρκέσουν μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου 2020.



https://www.youtube.com/watch?v=MNdPdvpumSk&feature=emb_logo




https://www.youtube.com/watch?v=Jjcw_Q3oimc&feature=emb_logo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου