Ακούστε μας Live





Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Moby Dick, του Χέρμαν Μέλβιλ στο Θέατρο Παλλάς


ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ

Ένα από τα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας όλων των εποχών, ο Moby Dick του Χέρμαν Μέλβιλ, μετατρέπεται σε μιούζικαλ (λιμπρέτο και μουσική σύνθεση) από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα στην σκηνή του Παλλάς, με καινοτομίες στη σκηνογραφία, ολογράμματα, 3D graphics, ζωντανή ορχήστρα και χορογραφίες.

Παρασκευή 28/2 & Σάββατο 29/2, 20:00, Κυριακή 1/3, 19:00
 

Θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 3, Αθήνα
 
15€ – 80€ 


Δαιμονικό παραμύθι ή φιλοσοφικό εργαστήρι ιδεών;

Μια κατάρα. Ένας οιωνός. Ένα ανθρωποφάγο κήτος. Ένα παράξενο παραμύθι-περιπέτεια ή ένα φιλοσοφικό εργαστήρι ιδεών; Μπορεί το κυνήγι μιας φάλαινας να κλείνει μέσα του όλες τις περίπλοκες λειτουργίες του ανθρώπινου νου και την ανάγκη του ανθρώπου να νικάει ό,τι τον ξεπερνάει; Μπορεί μια παράσταση να συλλάβει το μεγαλείο του Moby Dick του Χέρμαν Μέλβιλ, της πασίγνωστης ιστορίας για τη φιλία, την ανθρώπινη μοίρα και τη σχέση των ορίων του ανθρώπου με τον Θεό;


Το έργο


Η ιστορία ενός γοητευτικού, «τρελού» καπετάνιου που πείθει όλο του το πλήρωμα να τον ακολουθήσει στην εσωτερική του αποστολή: να νικήσει τα όριά του, τη Φύση, τη Μοίρα του, να φτάσει και να ξεπεράσει τον Θεό. Η σκοτεινή, παραμυθένια μεταφυσική του Moby Dick, η συγκλονιστική ναυτική περιπέτεια, η αδρή ιστορία, η θεοσοφική του αναζήτηση είναι μια δέσμη φωτός στους σκοτεινούς λαβύρινθους που ταξιδεύει –σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε– ο άνθρωπος στην αναζήτηση της αυτογνωσίας του.


Στο έργο αυτό, ο διαβολικός καπετάνιος Αχαάβ καταλήγει ένας αμφιλεγόμενος Άγιος, ένας παραμελημένος και πληγωμένος Άνθρωπος που ζητά να ξανακερδίσει την προσοχή και την αγάπη του Πατέρα και Θεού του. Μέχρι το τέλος του έργου έχει συνεπάρει, μαζί με όλο του το πλήρωμα, και τους θεατές. Αυτοί καλούνται να διαλέξουν «στρατόπεδο» μεταξύ του τραγικού ήρωα, ανυποχώρητου μαχητή της Αλήθειας, καπετάνιου Αχαάβ, του μονοσήμαντου, ενάρετου οικογενειάρχη Στάρμπακ (πρώτος υποπλοίαρχος), του αδιάφορου πλακατζή Σταμπ (δεύτερος υποπλοίαρχος), του μονοδιάστατου, ρηχού υλιστή «τρίτου» Φλασκ και, τέλος, του ευαίσθητου διανοούμενου, «ιστορικού καταγραφέα» Ισμαήλ.
Όπως όλα τα αριστουργήματα, ο Moby Dick είναι ένα αιώνιο «γενετικό εργαστήρι» ιδεών. Αρκεί να βάλεις τις σωστές έννοιες στην ίδια ιστορία και αυτές με τη σειρά τους θα αναπαράγονται και θα αναπαράγουν εκατομμύρια νέες ιδέες και συνδυασμούς τους. Έτσι, το αριστουργηματικό έργο αναβαπτίζεται στους αιώνες.





Πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή, μ’ ένα λιμπρέτο 29.198 λέξεων, 430 ώρες προβών και 250 ώρες μουσικής διδασκαλίας, 23 ερμηνευτές επί σκηνής και 12 μουσικούς ζωντανά, 135 κοστούμια, αμέτρητες αλλαγές σκηνών, 70 τετραγωνικά οθόνη ολογραφικής προβολής, 96 τετραγωνικά LED οθόνη και εντυπωσιακές ολογραμματικές προβολές videos. Όλα αυτά πλήρως εναρμονισμένα με το παγκόσμιο αριστούργημα του Μέλβιλ.


Οι συντελεστές

Η σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα ζωντανεύει το μιούζικαλ του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Θέατρο Παλλάς, με τη μεγάλη ζωντανή ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Πάνου Βλάχου, τα επιβλητικά σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη, τα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη, που μάς μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή, τις ευφάνταστες χορογραφίες της Αγγελικής Τρομπούκη, τους μοναδικούς φωτισμούς της Στέλλας Κάλτσου που συνοδεύονται από τα εντυπωσιακά και καινοτόμα για το ελληνικό θέατρο, ολογράμματα και 3D animation του Candyshop VFX (Ευάγγελου Κουλουκύθα) σε συνεργασία με τον Hashem Alshaer, Visual Effects Director της CandyshopVFX “The Division”, και Art Direction video υλικών του Στάθη Αθανασίου που ξεπερνούν τα μέχρι τώρα γνωστά θεατρικά τεχνολογικά δεδομένα.
Πρωταγωνιστούν οι Μπάμπης Βελισσάριος, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ορφέας Ζαφειρόπουλος, Ivan Svitailo και Αιμιλιανός Σταματάκης. 




Ο Moby Dick αφήνει πίσω του τις λέξεις και αποτυπώνεται με συναίσθημα σε μια συγκλονιστική περιπέτεια, χρησιμοποιώντας 3D graphics και ολογράμματα – την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Ο Ευάγγελος Κουλουκύθας εκπροσωπόντας όλη την ομάδα που φρόντισε για το τεχνολογικό κομμάτι της παράστασης, μίλησε για το όραμα των Παπαδημητρίου – Κακλέα, που είχαν να υλοποιήσουν. «Όλη η παράσταση θα λέγαμε πως είναι χωρισμένη σε 3 layers. Το ένα ειναι τα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη και τα άλλα δύο είναι τα βίντεο, το ένα με το ολόγραμμα της φάλαινας που προβάλλεται μπροστά και κάποια άλλα που θα προβάλλονται πίσω.», ενώ τόνισε πως «μιλάμε για συνολικά 3,5 ώρες βίντεο, για σκηνές που ειναι 12μιση χιλιάδες καρέ, για simulations… όσοι γνωρίζουν από αυτά καταλαβαίνουν την δυσκολία».
Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών συμμετέχει στην παραγωγή ηχογραφώντας ολόκληρη τη μουσική που ακούγεται στην παράσταση παράλληλα προς τους ήχους του 10μελούς ζωντανού οργανικού συνόλου, υπό τη διεύθυνση του Πάνου Βλάχου. «Υπόσχομαι στους θεατές πως φεύγοντας από την παράσταση θα θυμούνται μελωδίες. Είναι ένα έργο γεμάτο μουσική, ακόμα και οι πρόζες είναι πάνω σε μουσική.», τόνισε με την σειρά του ο μαέστρος Πάνος Βλάχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου