Ακούστε μας Live





Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Παιδικό Μουσείο της Αθήνας: Η «Σοφίτα» γίνεται ψηφιακή, με εκθέματα από το σπίτι μας!




Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο μας καλεί να συμμετέχουμε στη δημιουργία της ψηφιακής «Σοφίτας» του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας, με εκθέματα – τεκμήρια που έχουμε σπίτι μας.

Γιορτάζοντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου), το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο καλεί όλους μας να δημιουργήσουμε μαζί μια ψηφιακή μορφή του εκθέματος «Σοφίτα» του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας με συλλογές από κάθε γωνιά του κόσμου. Το έκθεμα «Σοφίτα» λειτουργεί στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας από τη δημιουργία του το 1994 και φιλοξενεί αντικείμενα-τεκμήρια της καθημερινότητας μιας άλλης εποχής, πηγές εξερεύνησης για τους μικρούς και αναβίωσης αναμνήσεων και ταξιδιού στον χρόνο για τους μεγαλύτερους.

Πόσα αντικείμενα έχουμε στο σπίτι μας, τα οποία μας θυμίζουν τον τόπο καταγωγής μας ή ένα ταξίδι ή μια άλλη εποχή; Ποιες στιγμές μπορούν να μας θυμίσουν; Ποιες ιστορίες μπορούν να μας αφηγηθούν;

Παιδικό Μουσείο Οδηγίες συμμετοχής
Στο διάστημα από Δευτέρα 4 έως και Παρασκευή 15 Μαΐου επιλέγουμε ένα αντικείμενο, το φωτογραφίζουμε και φτιάχνουμε το δελτίο εισόδου του με τις εξής πληροφορίες: όνομα, καταγωγή, χρήση, πώς το αποκτήσαμε, μια σύντομη ιστορία που, τυχόν, το συνοδεύει.
Στη συνέχεια αποστέλλουμε τη φωτογραφία και το δελτίο εισόδου στο e-mail: info@hcm.gr και αυτά θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Μουσείου hcm.gr, ενότητα Νέα, Δημιουργούμε την Ψηφιακή Σοφίτα του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας. Η ψηφιακή «Σοφίτα» με τις συλλογές της θα είναι έτοιμη να ανοίξει τις … πόρτες της, τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων
Η 18η Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων και κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία ή την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Με την επιλογή του θέματος «Μουσεία για την Ισότητα, την Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή» το icom επιθυμεί να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο των μουσείων στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του κάθε τόπου.

ΕΚΘΕΜΑ-ΣΟΦΙΤΑ1  

Η συμβολή των Μουσείων
Η κοινωνική αξία των μουσείων συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών που έχουν ιδιαίτερη σημασία για όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες. Τα μουσεία, ως οργανισμοί με κύρος και φορείς κοινωνικών αλλαγών και ανάπτυξης, αποδεικνύουν στις μέρες μας πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους καθώς αποτελούν σημείο σύνδεσης των διαφόρων κοινοτήτων συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή.
Μέσα από τις εκθέσεις και τις ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που οργανώνουν, αλλά και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, προβάλλουν την κοινωνική πολυμορφία και δημιουργούν εργαλεία υποστήριξης για την αντιμετώπιση προκαταλήψεων και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων. Στόχος των μουσείων είναι η εξάλειψη των κοινωνικών διαφοροποιήσεων, καθώς και των εμποδίων που παρεμβάλλονται μεταξύ των μουσείων και των επισκεπτών τους.











ΠΗΓΗ: monopoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου