Ακούστε μας Live





Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Ο Στέφανος Λιάμος μιλάει στο Nlp Radio

 


 

 



Ο Στέφανος Λιάμος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1971

Τα πρώτα μαθήματα κιθάρας τα πήρε απ΄τον πατέρα του και από παιδί ξεκίνησε να γράφει τραγούδια και σαν έφηβος με φίλους του να συμμετέχει σε ντουέτα με έντεχνα και rock group.

Σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά , ενώ παρακολούθησε μαθήματα Jazz Αρμονίας και Κιθάρας , Κλασσικής Κιθάρας και ενορχήστρωσης συμφωνικής ορχήστρας.

Έχει επίσης διδάξει κιθάρα σε ωδεία της Θεσσαλονίκης και σε ιδιαίτερα μαθήματα. Εκτός από κιθάρα παίζει μπουζούκι (6χορδο – 8χορδο) και ούτι.

Ως μουσικός έχει εμφανισθεί για πολλά χρόνια σε live εμφανίσεις στην Θεσσαλονίκη και στο εξωτερικό παίζοντας ελληνική ( έντεχνα και ρεμπέτικα) και ξένη μουσική (rock ,blues , jazz standards).

Παράλληλα με την μουσική του δραστηριότητα , εργάσθηκε ως τραπεζικός υπάλληλος επί 20 χρόνια.

Τα τελευταία 5 χρόνια ζει και δραστηριοποιείται στην Αυστρία.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο του single “ ΕΠΙΔΕΞΙΟΙ Κ#ΛΟΙ” από κύκλο τραγουδιών του με κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο στο στίχο.

 

1.) Καλώς ήρθες Στέφανε. Αρχικά λίγα λόγια για σένα και την μουσική σου διαδρομή ως τώρα.

 

Καλώς σας βρήκα ! Ασχολούμαι  με τη  μουσική από μικρό παιδί. Ο πατέρας μου ήξερε κιθάρα και μου έμαθε τα πρώτα τραγούδια, μετά για χρόνια το πολεμούσα μόνος μου με μεθόδους βιβλία και παίζοντας σαν έφηβος μουσική με ντουέτο στο σχολείο και συγκροτήματα με φίλους. Αργότερα μετά τα είκοσι πήγα στο ωδείο να καλύψω τις γνώσεις μου που χρειαζόμουν για την σύνθεση. Αυτό με ενδιέφερε γιατί από μικρός έγραφα τραγούδια. Παράλληλα με την πρωινή μου δουλειά στον ελεύθερο χρόνο έπαιζα επαγγελματικά σε μαγαζιά.

 

2.) Το τραγούδι σου Επιδέξιοι Κ#λοι που κυκλοφόρησες πρόσφατα μας άρεσε πολύ! Ποια είναι η δήλωση που κάνεις μέσα από αυτή τη σύνθεση;

 

Απεικονίζω την ελληνική πραγματικότητα απέναντι σε μια απειλή λόγω ανωτέρας βίας που βρίσκει για δεύτερη φορά την Ελλάδα γυμνή. Στην προηγούμενη απειλή φάγαμε πέντε μνημόνια λόγω πιστωτικής κρίσης. Σε αυτήν μετράμε νεκρούς. Ποιος ευθύνεται για αυτό ;

 

3.) To Επιδέξιοι Κ#λοι είναι προπομπός κάποιου άλμπουμ; Τι θα ακολουθήσει μετά από αυτό;

Θα ακολουθήσουν κάποια singles ακόμη. Μετά βλέπουμε..

4.) Έχεις επιλέξει έναν λιτό τρόπο τραγουδοποιίας, αυτόν που μια κιθάρα και μια φωνή αρκούν για να αποδώσουν το συναίσθημα. Πόσο δύσκολο ή και πόσο εύκολο είναι να τα πεις όλα με αυτό τον τρόπο;

 Φαίνεται εύκολο αλλά δεν είναι. Όλα ξεκινούν από δυνατά νοήματα και εικόνες που δίνεις μέσα σ΄έναν μετραρισμένο καλογραμμένο στίχο και παράγουν τον ρυθμό. Μια απλή μελωδία,  τις παύσεις που και πότε τις βάζεις , αυτές κι αν είναι μουσική. Την αρμονία που θα γράψεις μην είναι βαρετή και να συνάδει με το κλίμα του στίχου. Κάθε στίχος έχει το δικό του mood. Αυτά για αρχή , μετά ξεκινάς να ενορχηστρώνεις , εφόσον το βρίσκεις απαραίτητο και χωρίς υπερβολές διότι αποσπάς την προσοχή του ακροατή απ΄τα λεγόμενα σου, εκτός και αν δεν σε ενδιαφέρει ο στίχος σου.

 


5.) Μίλησε μας για τους στίχους σου. Τι μπορεί να σε κάνει να πιάσεις χαρτί και στυλό και ποια θέματα σε απασχολούν;

Η κοινωνική αδικία , κάτι που θα διαβάσω και θα με προβληματίσει  , μια εικόνα που θα δω  , ένα σύνθημα σε τοίχο , ακόμη και μια φανταστική ιστορία με αρχή μέση και τέλος.


6.) Ζεις εδώ και χρόνια στην Αυστρία. Έχεις προσπαθήσει να επικοινωνήσεις τα τραγούδια σου στο κοινό εκεί; Ποια είναι η άποψη τους γενικότερα για την ελληνική μουσική;

Ναι κυρίως όμως τραγούδια με ξένο στίχο που γράφω στα αγγλικά και στα γερμανικά και παίρνω πολύ θετικά σχόλια. Υπάρχει ενδιαφέρον για την ελληνική μουσική π.χ τραγούδια Θεοδωράκη , Χατζιδάκι , ρεμπέτικο κυρίως



7.) Ποιους τραγουδοποιούς θαυμάζεις από την ελληνική αλλά και την διεθνή σκηνή;

Χατζής
, Ασιμος , Σιδηρόπουλος, Σαββόπουλος , Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Αλκίνοος Ιωαννίδης , Dylan, Leonard Cohen, Tom Waits, Sting έως και Visotskin και πολλοί άλλοι ακόμη. 

8.) Πως κρίνεις την αντιμετώπιση που έχει εισπράξει ο καλλιτεχνικός κόσμος εν μέσω πανδημίας από τις κυβερνήσεις; Η Αυστρία πως έχει διαχειριστεί το συγκεκριμένο θέμα;

Το ερώτημα κατά την γνώμη μου είναι τι εισέπραττε ο καλλιτεχνικός κόσμος προ πανδημίας και πως στηριζόταν τόσα χρόνια.  Οι επιδοτήσεις που ισχύουν από την ΕΕ για την τέχνη που καταλήγουν; Δεν μιλάω για μεγάλα κονδύλια και υπερπαραγωγές αλλά για low budget παραγωγές , έναν κύκλο μικρών συναυλιών, μια θεατρική παράσταση , την παραγωγή ενός άλμπουμ , μια έκθεση ζωγραφικής ή μια ποιητική βραδιά. Είχε ή έχει ο έλληνας καλλιτέχνης την ευκολία να πάει στον Δήμο του και με μια ωραία ιδέα , να αιτηθεί επιδότηση με οικονομικό προϋπολογισμό για να παρουσιάσει κάτι από τα παραπάνω για παράδειγμα όπως εδώ στην Αυστρία; Ναι είμαι σίγουρος ότι υπήρχανε και υπάρχουν τα ευρωπαικά κονδύλια . Δεν ξέρω καθόλου όμως πως διαχειρίζονται στην Ελλάδα. Εσείς το ξέρετε..Με την πανδημία παίρνουν ένα επίδομα και το καλοκαίρι κάπως δουλέψανε. Υπάρχει δυσκολία επίσης. Διαφορετική όμως είναι η ελληνική με την αυστριακή κανονικότητα , που μας υποσχέθηκαν και μας υπόσχονται.

 


9.) Στέφανε ποιο είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό και μουσικό σου όνειρο; Τι θα ήθελες να καταφέρεις στο άμεσο αλλά και πιο μακροπρόθεσμο μέλλον;

Να αγαπηθούν τα τραγούδια μου απ΄τον κόσμο .

10.) Σε ευχαριστούμε πολύ Στέφανε για την παρουσία σου και την κουβέντα που είχαμε και ευχόμαστε καλή επιτυχία σε ό,τι κάνεις! Κλείσε την συνέντευξη μας με όποιο τρόπο θέλεις!

 Σας ευχαριστώ πολύ και εγώ για την συνέντευξη . Καλή δύναμη και συνέχεια σε όλους!

 

 https://www.youtube.com/watch?v=i-OXajNzXmk

https://www.facebook.com/LiamosStefanos

https://www.youtube.com/channel/UCaX5ZWH-F-PHqXT2DBNKt1w 

https://www.instagram.com/stefanos_liamos/ 

https://open.spotify.com/album/1s3c3Po0avbQ80EiX4jmfv 

https://music.apple.com/us/search?term=stefanos+liamos

Επιδέξιοι κ#λοι (Ass with Skills) - Stefanos Liamos

https://www.youtube.com/watch?v=i-OXajNzXmk

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου