Ακούστε μας Live





Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

«Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17» της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου στο Επί Κολωνώ


Η παράσταση Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17 σε κείμενο της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου, ανεβαίνει για λίγες παραστάσεις στη Σκηνή Black Box του Επί Κολωνώ. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα το
Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015 και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016.

Παιδί προσφύγων από την Ιωνία, η Αθηνά Χατζηεσμέρ ή Εσμερίδου γεννήθηκε το 1927 και έζησε στον Ταύρο. Έφηβη ακόμα, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και αγωνίστηκε μαζί με χιλιάδες νέους για μια ελεύθερη από τους φασίστες κατακτητές Ελλάδα και μια πιο δίκαιη κοινωνία. Στις 2 Οκτωβρίου 1944, στα 17 της χρόνια, και, αφού βασανίστηκε για να καταδώσει τους συναγωνιστές της, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, λίγες μέρες πριν την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων  από την Αθήνα.


  • Τέσσερις νέοι καλλιτέχνες, με όχημα την ιστορία της Αθηνάς, συμπράττουν και συνομιλούν με το νέο άνθρωπο εκείνης της εποχής,  ερευνώντας τις συνθήκες και το ήθος που οδηγούν στην αντίσταση και την επανάσταση. Μέσα από τις αναμνήσεις, τις σκέψεις, τις αισθήσεις και τις μουσικές παρακολουθούμε τις άχρονες στιγμές που συνθέτουν το ψυχικό και το πνευματικό τοπίο της Αθηνάς. Ένα σώμα που έχει υποστεί βασανισμό και επανατοποθετείται στον χώρο και στον χρόνο. Ένα πνεύμα που ανατροφοδοτείται από την αγάπη για τη ζωή και δυναμώνει με το όραμα της απελευθέρωσης:


«Έρχεται η απελευθέρωση, σιμώνει! Και τότε στα γαλάζια ταμπελάκια των δρόμων θα μπουν τα ονόματα των δικών μας ηρώων. Οδός Ηλέκτρας Αποστόλου, οδός Νικόλαου Σουκατζίδη, οδός Γιάννη Ιωακειμίδη ετών 17. Και σαν περάσει λίγος καιρός ακόμη, θ’ αλλάξουν κι αυτά μαζί μ’ ολάκερο τον κόσμο. Ανάγκη για ήρωες δε θα υπάρχει πια. Τα παιδιά θα παίζουν μπάλα στη συμβολή των δρόμων ευτυχίας και λαού».

Τον ρόλο της Αθηνάς θα ερμηνεύσει η Ηλιάνα Μαυρομάτη, μαζί της στη σκηνή και ο μουσικοσυνθέτης Ισίδωρος Πάτερος. Το έργο υπογράφει η Θαλασσιά Αντωνοπούλου.

Συντελεστές
Κείμενο: Θαλασσιά Αντωνοπούλου
Σκηνοθεσία: Φαίδρα Σούτου, Ηλιάνα Μαυρομάτη,
Ισίδωρος Πάτερος
Δραματουργική επεξεργασία: η ομάδα
Πρωτότυπη Μουσική: Ισίδωρος Πάτερος
Επιμέλεια Κίνησης: Φαίδρα Σούτου
Κοστούμια:  Λένα Καφαντάρη
Φωτισμοί: Δημήτρης Σταμάτης
Φωτογραφίες:  Μυρτώ Κουτούλια
Τρέιλερ: Σήφης Στάμου


Ερμηνεύουν
Ηλιάνα Μαυρομάτη, Ισίδωρος Πάτερος

Info
Σκηνή Black Box-Επί Κολωνώ
Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός - Αθήνα
Aπό 14 Νοεμβρίου 2015 έως 17 Ιανουαρίου 2016
Παρασκευή στις 8:15μμ, Σάββατο στις 7:00μμ και στις 9:30μμ, Κυριακή στις 7:00μμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου