Ακούστε μας Live





Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

«Σκοτεινές γλώσσες» με Λούλη, Χρυσοστόμου, Μάσχα και Kαλαϊτζίδου στο Πόρτα


Οι «Σκοτεινές Γλώσσες» του Αυστραλού Άντριου Μπόβελ είναι η πρώτη νέα παραγωγή του Πόρτα για φέτος, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου με τους Άννα Καλαϊτζίδου, Χρήστο Λούλη, Άννα Μάσχα και Γιώργο Χρυσοστόμου.



Μια γυναίκα εξαφανίζεται σε μια ερημική τοποθεσία κοντά σ’ έναν αυτοκινητόδρομο. Ύποπτος για τον πιθανό φόνο της, ένας άνεργος πατέρας που αρνείται επίμονα την ενοχή του. Σιγά σιγά, καθώς το νήμα ξετυλίγεται μέσα από την αριστοτεχνική αφηγηματική δομή του σπουδαίου Αυστραλού συγγραφέα, μπλέκονται αρκετά ακόμη πρόσωπα γύρω από το συμβάν, όπως ο αστυνομικός που διερευνά την υπόθεση, η γειτόνισσα που κατέδωσε τον ύποπτο, οι σύζυγοι όλων αλλά και οι εραστές τους.

  • Γίνεται, εν τέλει, να εμπιστευτείς έναν άγνωστο; Και πόσο γνωστοί μας είναι οι άνθρωποι με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ζωές μας; Πόσο γνωρίζουμε τον εαυτό μας, και πόσο εύθραυστες αποδεικνύονται οι βεβαιότητες μας σε έναν κόσμο που νομίζουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε; Ένα ψυχολογικό θρίλερ με πολλές ανατροπές, πρωτότυπη θεατρική φόρμα, ποιητική ατμόσφαιρα κι ενδιαφέρουσες δεύτερες αναγνώσεις που έρχεται από τους μακρινούς Αντίποδες.


Το πολυβραβευμένο θεατρικό έργο του Μπόβελ «Speaking in Tongues» («Σκοτεινές Γλώσσες») γράφτηκε το 1996 και έχει ανέβει στην Αυστραλία, στην Ευρώπη και στην Αμερική. Ο Μπόβελ είναι παντρεμένος και έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ότι η έμπνευση για τις «Σκοτεινές Γλώσσες» ήταν τα μαθήματα salsa που έκανε με τη γυναίκα του όταν εκείνη απείλησε ότι αν δεν της κάνει τη χάρη να κάνουν μαζί αυτά τα μαθήματα χορού, θα ζητήσει διαζύγιο!

  • Το 2001 ο ίδιος ο συγγραφέας έκανε τη μεταφορά του έργου στον κινηματογράφο με τον τίτλο «Lantana» και πρωταγωνιστές τον Geoffrey Rush, τη Barbara Hershey και τον Anyhony Lapaglia.

Παρ’ ότι το έργο έγινε γνωστό εκτός Αυστραλίας από την κινηματογραφική του μεταφορά, η θεατρική του εκδοχή δε σταμάτησε να παίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία λόγω της ακαταμάχητης θεατρικής γοητείας της σκηνικής του μορφής και των ιδιαιτεροτήτων του πρωτοτύπου. Αν και κάποιες απ’ αυτές θυσιάστηκαν χάριν του «ρεαλισμού» της- κατά τ’ άλλα- εξαίρετης και  πολυβραβευμένης ταινίας.


Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος. Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού. Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ. Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου. Δραματολόγος: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου. Βοηθός Σκηνοθέτη: Παναγιώτης Φλατσούσης. Β' Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Χανδρά.

  • Ερμηνεύουν: Άννα Καλαϊτζίδου, Χρήστος Λούλης, Άννα Μάσχα, Γιώργος Χρυσοστόμου.

Πληροφορίες: «Σκοτεινές γλώσσες» του  Άντριου Μπόβελ στο θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59, Αθήνα.

  • Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Σάββατο 14 Νοεμβρίου. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 20:00, Πέμπτη 21:15, Παρασκευή 21:15, Σάββατο 21:15, Κυριακή 18:30. 

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15 ευρώ, Φοιτητικό, AMEA, άνω των 65, Πολυτέκνων 10 ευρώ, Ανέργων  8 ευρώ. 
Προπώληση: www.viva.gr, τηλ. 11876, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Reload, Media Markt.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου