Ακούστε μας Live





Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Η Καμεράτα παρουσιάζει το Άξιον Εστί στο Μέγαρο 11 Νοεμβρίου 2015

 Η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου συμπράττει με ένα εξαιρετικό cast λαμπερών συντελεστών και τον
τραγουδιστή Γιάννη Κότσιρα, για να παρουσιάσει ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς, το λαϊκό ορατόριο του Μίκη Θεοδωράκη Άξιον Εστί σε ποίηση του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη.

  • Η Καμεράτα που με τη διεθνή της παρουσία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού, ενώ έχει αγαπηθεί από το κοινό όσο λίγες ορχήστρες στην Ελλάδα, παρουσιάζει τώρα το συνταρακτικό έργο στο οποίο αποτυπώνεται εξαίσια η ελληνική ψυχή. 

Ερμηνεύουν
Γιάννης Κότσιρας - λαϊκός τραγουδιστής
Χάρης Ανδριανός - ψάλτης
Άκης Σακελλαρίου –αφηγητής

  • Η Καμεράτα και ο Γιώργου Πέτρου παρουσιάζουν την αυθεντική πρώτη εκδοχή του έργου που ηχογραφήθηκε το 1964 χωρίς ηλεκτρική ενίσχυση στο συμφωνικό και λυρικό μέρος, δίνοντας τη δυνατότητα στην ευφάνταστη ενορχήστρωση του Μίκη Θεοδωράκη να λάμψει μέσα από το μεγαλείο του ακουστικού ήχου.



  • Ο Γιάννης Κότσιρας που έχει συχνά συναντηθεί σε συναυλίες αλλά και δισκογραφικά με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, φτάνει σε κομβικό σημείο αναφοράς της συνεργασίας του με την Καμεράτα, ερμηνεύοντας αυτή τη φορά τραγούδια από το «Άξιον Εστί» που έγιναν ύμνοι για τον ελληνικό λαό, όπως το επικό "Ένα το χελιδόνι" ή το εμβληματικό "Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ".

Το Άξιον εστί του Μίκη Θεοδωράκη, η μελοποίηση δηλαδή της ποίησης του βραβευμένου με Νόμπελ ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, αποτελεί ένα «μνημείο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης», σημειώνει ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου. Ο διακεκριμένος αρχιμουσικός, που έχει εδραιωθεί ως αγαπημένος του κοινού αλλά και των κριτικών μέσα από μία σειρά από εξαιρετικά επιτυχημένες και συχνά τολμηρές επιλογές έργων, ετοιμάζεται με αυτή τη συναυλία να προσθέσει μία πολύ σημαντική στιγμή στην πορεία της Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής.


  • Στον ρόλο του ψάλτη ο βαρύτονος Χάρης Ανδριανός που έχει συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε παραστάσεις όπερας, ενώ έχει διαπρέψει και σε ρόλους σε έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών. Τον ρόλο του αφηγητή αναλαμβάνει ένας μαέστρος της υποκριτικής, ο Άκης Σακελλαρίου, φέρνοντας το δικό του ιδιαίτερο ηχόχρωμα στην παρουσίαση του έργου. Την ίδια βραδιά, η Καμεράτα παρουσιάζει επίσης δύο αριστουργηματικά νεανικά έργα του μεγάλου συνθέτη:

Έρως και θάνατος
(Τέσσερα τραγούδια για τη Μυρτώ σε ποίηση Μίκη Θεοδωράκη και Λορέντζου Μαβίλη) και
Οιδίπους Τύραννος
(Ωδή για ορχήστρα εγχόρδων).


  • Το Έρως και Θάνατος (Τέσσερα τραγούδια για τη Μυρτώ), είναι έργο για φωνή και ορχήστρα εγχόρδων και γράφτηκε στο διάστημα 1945-1948. Ακούγονται τα τραγούδια: Απρίλης, Ερωτικό (Αν γυρεύεις απ' τον ήλιο τη χαρά), Έρως και Θάνατος, Λήθη. Τα ερμηνεύει η διακεκριμένη μέτζο σοπράνο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Θεοδώρα Μπάκα, που κινείται με χαρακτηριστική ευκολία ανάμεσα στο λυρικό και στο σύγχρονο ελληνικό ρεπερτόριο. 

Ο Οιδίπους Τύραννος έχει απασχολήσει πολύ τον συνθέτη, ο οποίος υπογράφει δύο παρτιτούρες που αντλούν το θέμα και τον τίτλο τους από την τραγωδία του Σοφοκλή.
Θα ακουστεί το πρώτο έργο, που προορίζεται για ορχήστρα εγχόρδων και γράφτηκε το 1958. Συμμετέχει η Χορωδία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου και η Χορωδία «Μελωδοί» υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Ζιάκα.

  • Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015, 20.30
  • Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου