Ακούστε μας Live





Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Τα αγαπημένα “Ψηλά Βουνά” ζωντανεύουν στη σκηνή του Ακροπόλ!



«Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της ελληνικής λογοτεχνίας. Βιβλίο που σίγουρα έχουμε διαβάσει όλοι κάποια στιγμή. Τα Ψηλά Βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ήταν το πρώτο αναγνωστικό που
γράφτηκε στη δημοτική. Η ζωντανή του γλώσσα και οι δροσερές εικόνες που δημιουργεί κατά την ανάγνωσή του, ήταν από τους βασικούς λόγους που διαλέξαμε να το ανεβάσουμε. Πρόκειται για μια παρέα παιδιών του δημοτικού, που μετά την προτροπή του δασκάλου τους, περνάνε το καλοκαίρι μόνα στα βουνά της Ευρυτανίας. Μέσα από τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους, μαθαίνουν τη φύση, την επιβίωση, το πώς συμμετέχεις σε μια ομάδα, και κυρίως την προσφορά.


  • Η παράσταση έχει στόχο να ζωντανέψει όλες αυτές τις εικόνες, όπως επίσης και τις αυθεντικές ζωγραφιές του βιβλίου. Σκοπός μας είναι να νιώσουν οι μικροί μας θεατές μέρος αυτής της παρέας των παιδιών πάνω στα βουνά. Στο μικρό χωριό με τα ξύλινα σπιτάκια, σε ένα ξέφωτο στη μέση του δάσους… Να μάθουν την αξία της φύσης και κυρίως την ευθύνη της προστασίας της, για το κοινό καλό.


“Είναι και τα δέντρα συγγενείς μας”, τους εξηγεί η μικρή βοσκοπούλα η Αφρόδω. Κι όταν τα παιδιά φεύγουν από τη στάνη της, αναφωνούν πως “έμοιαζε κι η ίδια με δεντρί”. Διατηρώντας αυτούσια τη γλώσσα του βιβλίου οι ηθοποιοί γίνονται μαθητές δημοτικού και αντιμετωπίζουν με αγνότητα και ενθουσιασμό αυτή την περιπετειώδη εξόρμηση. Με τη χρήση του 3D animation, με παραδοσιακά μουσικά όργανα, με ήχους και μυρωδιές του δάσους, ελπίζουμε ότι στο τέλος οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την αίσθηση πως δεν είδαν μόνο μια παράσταση, αλλά ότι πήγαν και μια πρωτότυπη εκδρομή!»

Βασίλης Μαυρογεωργίου, σκηνοθέτης της παράστασης

———————————–


  • Το βιβλίο «Τα Ψηλά Βουνά», με τη βαθιά ελληνικότητα της γραφής του Ζαχαρία Παπαντωνίου που απευθύνεται στα παιδιά όλων των εποχών, γίνεται θεατρικό έργο και ζωντανεύει επί σκηνής στο ιστορικό Ακροπόλ, σε μια παράσταση, η οποία εξυμνεί την ελληνική ύπαιθρο, µε στόχο τη μύηση των παιδιών στη φυσιολατρία και το ομαδικό πνεύμα.


Ο Ζ. Παπαντωνίου (Ευρυτάν), το 1918 επί κυβερνήσεως Ελ. Βενιζέλου, συγγράφει κατ’ εντολή του Υπ. Παιδείας το πρώτο αναγνωστικό στη δημοτική ελληνική γλώσσα: «Τα Ψηλά Βουνά». Για πρώτη φορά η εν χρήσει γλώσσα των νεοελλήνων διδάσκεται στις νεότερες γενιές με ένα έργο που υπήρξε ουσιαστικό και αξεπέραστο κατόρθωμα στην πενιχρή ιστορία της ελληνικής παιδαγωγικής λογοτεχνίας.

Στο βιβλίο, οι μαθητές, µε προτροπή του Δασκάλου τους, πραγματώνουν το όνειρο της εκδρομής. Το όραμα της νεανικής αυτεξουσιότητας. Μαθαίνουν να αγαπούν την Ελλάδα, τον εαυτό τους.

«Τα Ψηλά Βουνά» προκάλεσαν λυσσαλέες αντιδράσεις και κάηκαν δημοσίως από τις κυβερνήσεις μετά το 1920. Το βιβλίο, που αποτελεί κομβικό σταθμό στην ιστορία της νεοελληνικής σχολικής και παιδικής λογοτεχνίας, επέστρεψε στα σχολεία µε τη νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Βενιζέλου το 1929 και το 1933. Το 1974 «Τα Ψηλά Βουνά» ξανατυπώθηκαν για τα δημοτικά σχολεία της Μεταπολίτευσης. Σήμερα «Τα Ψηλά Βουνά» είναι η πρώτη επιλογή στα προγράμματα φιλαναγνωσίας.

Παιδείας Εγκώμιον…

«Με τα Ψηλά Βουνά εισέρχεται εις το δημοτικό σχολείο η Ελλάς. Πόση ζωή, πόση ποίησης, πόση χάρη κατοικεί εκεί μέσα! Δεν ηξεύρω τι περισσότερο και τι ωραιότερο θα μπορούσε να επιθυμούσε κανείς ως αναγνωστικόν βιβλίον».

Π. Νιρβάνας

«Έργο βαθιάς ελληνικότητας της γραφής µε εξαίρετη τυπογραφική καλαισθησία».

Παλαμάς – Ξενόπουλος

«Πάσα έκφρασις είναι εικών, πάσα διήγησις είναι ποίημα».

Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος

«Είναι από τα βιβλία που ξυπνούν τους λαούς και τους κάνουν μεγάλους».

Σ. Σπεράντζας

Η παράσταση…

Η παράσταση διατηρεί τον λόγο και τις εικόνες του βιβλίου αυτούσια, έτσι ώστε και αν ακόμα κάποιος δεν γνωρίζει «Τα Ψηλά Βουνά», φεύγοντας από την αίθουσα, αισθάνεται ότι έχει διαβάσει το βιβλίο.

Τα σκηνικά της παράστασης εμπλουτίζονται µε ψηφιακές προβολές υψηλής ανάλυσης από κινούμενα σχέδια (3D Animation), που βασίζονται στις αυθεντικές εικόνες του βιβλίου, όπως ακριβώς τις σχεδίασε ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου. Πρώτη φορά σε οικογενειακή παράσταση ψηφιακές προβολές κινούμενων σχεδίων συγχρονίζονται και αλληλεπιδρούν µε την κίνηση των ηθοποιών, συνθέτοντας ένα υπέροχο βουκολικό περιβάλλον, µε δάσος, άστρα και ουρανό.

Πρεμιέρα: Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015



Ταυτότητα Παράστασης
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Πρωτότυπη Μουσική: Θωμάς Καραχάλιος
Σκηνικά & Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Χορογραφία: Δημήτρης Μαργαρίτης
Ψηφιακά Video: Νίκος Τσιµούρης
Κινούμενα Σχέδια: Βαγγέλης Σιγάλας
Διαδραστικές Προβολές: Visual Cortex
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Αναστασία Σιωπίδου, Νίκος Μαραθάς
Βοηθός Σκηνογράφου: Αναστασία Αγαθού
Εκπαιδευτική Σύμβουλος: Ειρήνη Ιακώβου (Δασκάλα 30ου Δημ. Σχ. Περιστερίου)

Παίζουν
Δημήτρης Κουρούµπαλης (Φάνης)
Άρης Τρουπάκης (Αφηγητής, Πατέρας, κυρ-Στέφανος, Δάσκαλος, Προεστός, γριά- Χάρµαινα)
Θανάσης Δόβρης (Αντρέας)
Γρηγόρης Ποιμενίδης (Φουντούλης, Χωρικός)
Κλεοπάτρα Μάρκου (Μάνα, Δήµος, Αφρόδω)
Σωτήρης Μεντζέλος (Καλογιάννης)
Γιώργος Σύρμας (Μαθιός)
Παντελής Φλατσούσης (Δημητράκης)
Γιώργος Φλωράτος (Κωστάκης, Λάμπρος)

Θέατρο Ακροπόλ
Παιδική σκηνή
Ιπποκράτους 9, Αθήνα
Τηλ. 210 3648303

Τιμές Εισιτηρίων:
Γενική Είσοδος (Μικροί & Μεγάλοι): 12€
Πολύτεκνοι – Άνεργοι – Εκπαιδευτικοί:10€
Γκρουπ άνω των 20 ατόμων: 10€

Μέρες & Ώρες παραστάσεων:
Σάββατο στις 15:00
Κυριακή στις 11:30 & 15:00

Προπώληση Εισιτηρίων:
Ταμεία Θεάτρου Ακροπόλ, viva.gr, artinfo.gr
Καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, IANOS, Media Markt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου