Ακούστε μας Live





Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Ξόρκι, της Κατερίνας Φωτεινάκη στις Τρίτες Παράλληλες στο Θέατρο Πόρτα


Το Θέατρο Πόρτα φιλοξενεί την Κατερίνα Φωτεινάκη και το Ξόρκι της στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών Τρίτες Παράλληλες, την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015.


  • “Αναρωτιέμαι από πότε υπάρχουν μάγισσες. Και απαντώ με βεβαιότητα: από τότε που υπάρχει η απόγνωση ” 


Jules Michelet

Πριν χρόνια μού κληρώθηκε ένα σκοτεινό καλοκαίρι, όπου έπρεπε να χωνέψω ένα δύσπεπτο μείγμα ερωτικής διάψευσης και φιλικής προδοσίας. Και μάλιστα μ' ένα πόδι στο γύψο. Η ακινησία η σωματική αλλά και αυτή της ψυχής με ώθησαν σε ένα είδος αυτοσχέδιων επικλήσεων χωρίς πραγματική απεύθυνση : σκόρπιες λέξεις, μικρά αποσπάσματα από ποιήματα που επαναλάμβανα ασταμάτητα επί ώρες, σαν προσευχή. Προς ποιον όμως; Και ζητώντας τι;

Η ενστικτώδης αυτή αντίδραση ήταν προφανώς ένα σωσίβιο που εφηύρε το μυαλό για να μη βυθιστεί στην τρέλα, μιας και η αυθαίρετη, υφέρπουσα μυστικιστική της πλευρά λειτούργησε σαν ένα υποκατάστατο ελπίδας. Διαβάζοντας μετά από χρόνια για την μαγεία στην αρχαία Ελλάδα, διέκρινα έκπληκτη κάποια ψήγματα στην εμπειρία μου αυτή. Μπορούν λοιπόν η ποίηση και η μουσική να γίνουν ένα είδος προσωπικής, άτυπης τελετουργίας για να "ξορκίσει" κανείς το κακό; Και δηλαδή ένα αντίδοτο στην απόγνωση; Καθένας απαντά για τον εαυτό του. Εμείς θέτουμε το ερώτημα.

Συντελεστές:

Μουσική – κείμενα (πρωτότυπα και διασκευές): Κατερίνα Φωτεινάκη
Απαγγελία καταδέσμων: Αγλαΐα Παππά
Εικαστική παρέμβαση: Ειρήνη Γκόνου, Μίλτος Παντελιάς
Επιστημονικός συνεργάτης: Γιώργος Ανδρικόπουλος
Σκηνοθετική επίβλεψη: Φωτεινή Παπαχριστοπούλου
Σύλληψη – καλλιτεχνική επιμέλεια: Κατερίνα Φωτεινάκη – Ειρήνη Γκόνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου