Ακούστε μας Live





Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Μίχαελ Κόλχαας, η ιστορία ενός δίκαιου ανθρώπου…

“…θα έπρεπε να τον μνημονεύουν
ως υπόδειγμα καλού πολίτη,
αν δεν το είχε παρακάνει με μία αρετή.
Η αίσθηση του δικαίου
τον έκανε ληστή και φονιά.”

Η Ομάδα “Τρίς“ παρουσιάζει στο Bios τη διασημότερη νουβέλα του Χάινριχ φον Κλάιστ, “Μίχαελ Κόλχαας“, βασισμένη στην πραγματική ιστορία του ληστή Χανς Κολχάζεν, που έζησε στα μέσα του 16ου αιώνα στη Γερμανία.


Οι τρεις ηθοποιοί ζωντανεύουν επί σκηνής αυτό το παράδοξο οδοιπορικό, όπου τα πρόσωπα, ο χώρος και ο χρόνος δράσης, εναλάσσονται σε έναν περιπετειώδη καλπασμό αφήγησης. Ένα συγκλονιστικό χρονικό για τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής και το μαρτύριο του να είσαι δίκαιος.

Η Υπόθεση:
Ο Μίχαελ Κόλχαας, ένας νομοταγής και φιλήσυχος έμπορος αλόγων, αδικείται. Το κράτος δεν τον προστατεύει γιατί εκείνος που τον έβλαψε είναι ισχυρός, έχει διασυνδέσεις και συγγένειες με ακόμα ισχυρότερους, παρεμποδίζοντας έτσι το έργο της δικαιοσύνης. Τότε είναι που ο Κόλχαας παίρνει το νόμο στα χέρια του.



Σκηνοθετικό Σημείωμα:
Το κείμενο μας μαγνήτισε από την αρχή. Όχι γιατί έχουμε έτοιμες απαντήσεις και συμπεράσματα να επικοινωνήσουμε, αλλά ακριβώς γιατί αυτή η ιστορία μας προκαλεί σχεδόν αμηχανία. Το να αδικείται κάποιος από το κράτος είναι συχνό φαινόμενο. Σ’ αυτό το αφήγημα συναντάμε, όμως, κάτι όχι και τόσο συχνό: έναν ”υπερβολικά” δίκαιο άνθρωπο. Παρακολουθούμε την ιστορία ενός ανθρώπου που δε διστάζει να χάσει τα πάντα, να αλλάξει ολόκληρη τη ζωή του, προκειμένου να αποκαταστήσει την αδικία που του έγινε από την καθεστηκυία τάξη. Να μια ιστορία που αξίζει να πεις σήμερα. Επιλέξαμε να είμαστε μόνο τρεις ηθοποιοί επί σκηνής, σε ένα έργο που εμφανίζονται γύρω στα σαράντα πρόσωπα και που ο τόπος δράσης αλλάζει σχεδόν κάθε δύο σελίδες! Αυτός ο περιορισμός γεννά εφευρετικότητα και η εφευρετικότητα γεννά μια ζωντανή αφήγηση.

Συντελεστές:
Mετάφραση: Θόδωρος Παρασκευόπουλος
Σκηνοθεσία / Δραματουργική Επεξεργασία/ Ερμηνεία: Ομάδα «Τρις» (Χρηστίνα Γαρμπή, Κώστας Κουνέλλας, Βασίλης Σαφός)
Σκηνικά: Άρτεμις Σιέρα
Κοστούμια: Δήμος Κλιμενώφ
Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Φωτογραφίες:  Αναστασία Γιαννάκη
Video promo: Θανάσης Τσιμπίνης

Προγραμματισμένη Πρεμιέρα: Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου
Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη (έως 12 Ιανουαρίου 2016)

BIOS.TESLA Basement
Πειραιώς 84 Αθήνα
Τηλ: 210.3425335

Τιμή Εισιτηρίου: 10 € (γενική είσοδος), 2 € (ατέλειες)

*** Η νουβέλα “Μίχαελ Κόλχαας” του Χ.Φ. Κλάιστ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ερατώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου