Ακούστε μας Live





Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Viva Italia: H Συμφωνική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων στην αυλαία του «Φεστιβάλ των δύο Πολιτισμών: Ελλάδα - Ιταλία» στην Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων



Viva Italia
Το «μουσικό ταξίδι»
της Συμφωνικής Ορχήστρας δήμου Αθηναίων στην Ιταλία
στην αυλαία του
«Φεστιβάλ των δύο Πολιτισμών: Ελλάδα - Ιταλία»



Με ένα μουσικό ταξίδι της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Αθηναίων στην Ιταλία,  μια χώρα που ξεχωρίζει για την πλούσια μουσική της παράδοση, δίνεται ο επίλογος του «Φεστιβάλ των δύο Πολιτισμών: Ελλάδα - Ιταλία» την Τετάρτη 18 Απριλίου στις 20.30 στην Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων, αίθουσα «Μηχανουργείο».

Η συναυλία εντάσσεται στον κύκλο συναυλιών «Μουσικά Ταξίδια» της Συμφωνικής  Ορχήστρας, που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) έως το Μάιο στην Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων.


Το  κοινό θα απολαύσει ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα στην χώρα που πρωτοστάτησε σε όλες τις μουσικές εξελίξεις ανά τους αιώνες, μέσα από το έργο σπουδαίων συνθετών, τη λειτουργία κορυφαίων μουσικών θεσμών, αλλά και την εξέλιξη της οργανοποιίας.
Δεδομένου ότι η Ιταλία υπήρξε πατρίδα της όπερας, το πρόγραμμα της συναυλίας εστιάζει στο είδος αυτό και ιδιαίτερα στη χρυσή εποχή από τα τέλη του 18ου μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Συνθέτες, όπως οι
G. Rossini, L. Cherubini, G. Puccini, F. Faccio και G. Verdi, πρωταγωνιστούν με αποσπάσματα χαρακτηριστικών έργων από το χώρο του λυρικού θεάτρου. Παράλληλα, θα ακουστούν δύο συμφωνικά έργα από τις αρχές του 20ού αιώνα: η «Νοβελλέττα» του G. Martucci και το «Adagio και παραλλαγές για βιολοντσέλο και ορχήστρα» του O. Respighi, το οποίο ερμηνεύει ως σολίστ η Μαρίνα Κολοβού.

Τη Συμφωνική Ορχήστρα διευθύνει ο Χρήστος Κολοβός.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της συναυλίας:

Luigi Cherubini: Εισαγωγή, από την όπερα Μήδεια
Gioacchino Rossini: Εισαγωγή, από την όπερα Ο κύριος Μπρουσκίνο
Franco Faccio: Πένθιμο Εμβατήριο, από την 4η πράξη της όπερας Αμλέτος
Giuseppe Martucci: Νοβελλέττα, από τα Τρία Κομμάτια για ορχήστρα, έργο 82
Giacomo Puccini: Ιντερμέτζο, από την όπερα Μανόν Λεσκώ
Ottorino Respighi: Αντάτζιο και παραλλαγές για βιολοντσέλο και ορχήστρα
     Σολίστ: Μαρίνα Κολοβού

Giuseppe Verdi:
Πρελούδιο, από την 1η πράξη της όπερας Τραβιάτα Χορωδιακό των Τσιγγάνων, από την όπερα Τραβιάτα
Φινάλε 2ης πράξης (Σκηνή του Θριάμβου & Χορωδιακό), από την όπερα Αΐντα
Εισαγωγή, από την όπερα Η δύναμη του πεπρωμένου
Χορωδιακό των Τσιγγάνων, από την όπερα Τροβατόρε
Εισαγωγή, από την όπερα Ναβουχοδονόσορ
Χορωδιακό των Σκλάβων, από την 3η πράξη της όπερας Ναβουχοδονόσορ
Συμμετέχουν:
Χορωδία δήμου Αθηναίων | Διδασκαλία Χορωδίας: Σταύρος Μπερής
Χορωδία Ambitus Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης| Διδασκαλία Χορωδίας: Κατερίνα Βασιλικού
Μουσική διεύθυνση: Χρήστος Κολοβός

Στις συναυλίες του κύκλου, που είναι εμπνευσμένες από τη μουσική των χωρών με τη σημαντικότερη επιρροή στη δημιουργία των έντεχνων δυτικών μουσικών επιτευγμάτων, η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά έργα των σπουδαιότερων συνθετών της κάθε χώρας, από διάφορες μουσικές περιόδους.
Στις επερχόμενες συναυλίες το κοινό θα ταξιδέψει στη Γερμανία (Δευτέρα 7/5), Ρωσία (Τετάρτη 16/5) και Φινλανδία-Νορβηγία (Πέμπτη 24/5)
.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες:
τ. 210 92 43 760|
www.opanda.gr | #MousikiGiaOlous


Δρ Χρήστος Κολοβός 

Ο Δρ Χρήστος Κολοβός γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από μουσική οικογένεια. Διδάκτορας στη Διεύθυνση Ορχήστρας και πολλαπλώς υπότροφος του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», της κυρίας Ν.Σ.Α. και άλλων Καναδικών Ιδρυμάτων. Μαθητής των μαέστρων Paolo Bellomia & Jean-François Rivest.
Νικητής κατόπιν ψηφοφορίας της Ορχήστρας (50/55 ψήφους) του διεθνούς διαγωνισμού όπερας της Mahler Philharmoniker Wien (2014).
Εξωτερικός καθηγητής διεύθυνσης ορχήστρας (2016-2017) του 
Fontys Conservatorium van Hogescholen (Tilburg - Ολλανδία).
Διπλωματούχος βιολιού και διευθύνσεως από Ελλάδα και Ολλανδία (μαθητής των Τζουμάνη, 
Donderer, Οδυσσέα Δημητριάδη, VisTien κ.ά.). Έλαβε μέρος ενεργά σε σεμινάρια βιολιού (Diana LigetiCarolyn Stuart κ.ά.) και διευθύνσεως (Christian KluttigBellugiPaternostroScheidt κ.ά.) εξειδικευόμενος στην όπερα και τις συμφωνίες του Μπετόβεν στα αυθεντικά τους «τέμπι» και ερμηνεία (Κάρολος Τρικολίδης). Εργάστηκε ως βοηθός του, στην προετοιμασία της Ενάτης με τα αυθεντικά «τέμπι» (Σ.Ο.Ε.Ρ.Τ. - 2016). Μελετά τη μοντέρνα μουσική και συνεργάστηκε με τη Διεθνή Μουσική Ακαδημία Σύγχρονης Μουσικής – Φρανγκφούρτη, το «Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων» κ.ά.
Παρακολούθησε μαθήματα ανωτέρων θεωρητικών με τον Περικλή Κούκο.
Συμμετείχε στους διαγωνισμούς νέων μαέστρων «Φράνκο Καπουάνα» και «Μπεζανσόν».
 Ως βιολιστής (ρεσιταλίστ, ιδρ. «Κουαρτέττου Εγχόρδων Κυδωνιάτης» κ.λπ.) και μαέστρος έχει εμφανισθεί σε Μόσχα, Μόντρεαλ, Βιέννη, Φλωρεντία, Ολλανδία, Γερμανία, Ελλάδα κ.α.
Οργανώνει τακτικά εκδηλώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό για Έλληνες συνθέτες προεξάρχοντος του Κωνσταντίνου Κυδωνιάτη στον οποίο έχει αφιερωθεί. Ερευνά την Νεοελληνική Έντεχνη Μουσική, γράφει και δημοσιεύει τακτικά σε μουσικολογικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους, ένθετα 
CDs, προγράμματα κ.α. (βλ. Πλήρης και Λεπτομερειακός Κατάλογος των Έργων του Κυδωνιάτη, μονογραφίες των Μιλτιάδη Καρύδη, Θεόδωρου Βαβαγιάννη, άγνωστη αλληλογραφία Μητρόπουλου-Κυδωνιάτη κ.ά.) και δίνει ομιλίες σε συνέδρια. Συνεργάστηκε επί 10ετία με τον μέντορά του Τάκη Καλογερόπουλο. Δούλεψε ως « tonmeister » και επιμελητής μουσικών έργων για διάφορους μουσικούς οίκους. Δίνει συνεχώς πρώτες εκτελέσεις ελληνικών έργων.
Στα 2001-2003 δίδαξε στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιλίου.
Στα 2007-2008 διετέλεσε εξάρχων της 
Amsterdam Symphonie Orkest “Con Brio”.


Μαρίνα Κολοβού

Η Μαρίνα Κολοβού, γεννήθηκε στην Αθήνα. Οι διακρίσεις της σε διαγωνισμούς όπως ο “Πανελλήνιος Διαγωνισμός βιολοντσέλλου της Τέχνης”, την οδήγησαν σε μία σολιστική καριέρα σε Ελλάδα, Γερμανία και Καναδά. Μεταξύ άλλων έχει παίξει υπό την μπαγκέτα των VPetrenkoVAshkenazy, Χ. Κολοβού, CEscher. Έχει ταξιδεύσει σε Ιαπωνία, Κίνα, Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Ελλάδα και Καναδά για συναυλίες και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε δύο από τις σημαντικότερες ορχήστρες Νέων του κόσμου (EUYOGMJO). Έχει διατελέσει χρέη Κορυφαίου Α’ στην ομάδα των τσέλλων στην ΟΛΣ (2009-2015) -όπου συνεχίζει να εργάζεται- κι έχει συνεργαστεί με την Κ.Ο.Α. Είναι ιδρυτικό μέλος του Galan Trio, όπου κυκλοφόρησε ο πρώτος τους δίσκος με τίτλο “Switch” (2017). Τέλος, είναι μέλος του Συνόλου Φεστιβάλ Ιονίων, με ειδίκευση στην σύγχρονη μουσική. Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα, Ολλανδία και Κίνα.
Η Μαρίνα Κολοβού σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών με τους Ν. Κοτζιά και Δ. Γούζιο καθώς και στο 
Conservatorium van Amsterdam με τον MMostert, ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. Η αγάπη της για τη μουσική την έφερε κοντά σε κάποιους απ’ τους σημαντικότερους τσελλίστες και παιδαγωγούς της εποχής μας όπως οι MStraussDFerschtmanV.DespaljE.Rijseger (jazz αυτοσχεδιασμός), από τους οποίους έχει πάρει μαθήματα.


Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι 
Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός» |Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο» |Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου