Ακούστε μας Live

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Πρώτη η Οδύσσεια στα έργα που διαμόρφωσαν τον κόσμο!


Με αφορμή μια τεράστια έρευνα και ψηφοφορία που διενήργησε το BBC, όπου συγγραφείς, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και βιβλιοκριτικοί, επέλεξαν τα κορυφαία βιβλία που διαμόρφωσαν την ανθρώπινη σκέψη.

Πρώτο στη λίστα όπως προείπαμε είναι η "Οδύσσεια". Άλλωστε είναι ένα βιβλίο για το οποίο οποιοσδήποτε σε ολόκληρο τον κόσμο, κάτι γνωρίζει για την υπόθεσή του. Το ίδιο και κάποιες φράσεις του. Μάλιστα σε πολλά σχολεία του εξωτερικού, τις γνωρίζουν ακόμα και στα Αρχαία Ελληνικά:

"Άνδρα μοι έννεπε, μούσα, πολύτροπον, ος μάλα πολλά πλάγχθη, επεί Τροίης ιερόν πτολίεθρον έπερσεν: πολλών δ' ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνω, πολλά δ' ο γ' εν πόντω πάθεν άλγεα ον κατά θυμόν"

(Τον άντρα, Μούσα, τον πολύτροπο τραγούδα μου, που πλήθος διάβηκε τόπους, αφού πάτησε της Τροίας το κάστρο το άγιο, και πολιτείες πολλές γνώρισε, πολλών βουλές ανθρώπων, κι αρίφνητα τυράννια τράβηξε στα πέλαγα η καρδιά του).

6 μήνες κράτησε αυτή η έρευνα για να καταλήξει το BBC στο τελικό αποτέλεσμα των βιβλίων που καθόρισαν την Παγκόσμια σκέψη.

Η Οδύσσεια είναι ένα έπος τόσο βαθύ, η ιστορία του αναπτύσσεται με έναν περίπλοκο αλλά εξαιρετικό τρόπο, οι καταστάσεις και οι χαρακτήρες σκιαγραφούνται έτσι που κάθε αναγνώστης βρίσκει κάτι από τον εαυτό του ή λαμβάνει την έμπνευση για αποφάσεις στη ζωή του.

Πάρα πολλοί συγγραφείς και σεναριογράφοι (ακόμα και σε τηλεοπτικές σειρές που καταρρίπτουν ρεκόρ τηλεθέασης), παραδέχθηκαν ότι η πραγματική έμπνευσή τους προήρθε από την Οδύσσεια.
Και αν για μας ήταν ένα υποχρεωτικό "μάθημα" στο σχολείο και νιώθαμε ίσως μια μικρή απέχθεια υπό τον φόβο του δασκάλου και της εξέτασης, ίσως ήρθε η ώρα να ξαναδιαβάσουμε αυτό, το κορυφαίο αριστούργημα της ανθρωπότητας.

Ο κατάλογος:

1. "Οδύσσεια" του Ομήρου, 8ος αιώνας π.Χ.
2. "Η καλύβα του μπάρμπα-Θωμά" της Χάριετ Μπίτσερ Στόου, 1852
3. "Φράνκενσταϊν" της Μέρι Σέλεϊ, 1818
4. "1984" του Τζορτζ Όργουελ, 1949
5. "Τα πάντα γίνονται κομμάτια" του Τσινούα Ατσέμπε, 1958
6. "Χίλιες και μία νύχτες", αγνώστων δημιουργών, 8ος-18ος αιώνας
7. "Δον Κιχώτης" του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, 1605-1615
8. "Άμπλετ" του Σέξπιρ, 1603
9. "Εκατό χρόνια μοναξιάς" του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, 1967
10. "Ιλιάδα" του Ομήρου, 8ος αιώνας π.Χ.

Πηγή: www.dinfo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου