Ακούστε μας Live

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Άλλαξε η μέρα και ώρα της ταινίας Καζαντάκης στην ΕΡΤ
Διαφορετική μέρα και ώρα θα προβληθεί η ταινία, Καζαντζάκης, από την ΕΡΤ σύμφωνα με ενημέρωση.
Η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη θα προβληθεί αφιλοκερδώς στην ΕΡΤ1, Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου στις 8.45 το βράδυ.

Η σκέψη να δοθεί αφιλοκερδώς στην κρατική τηλεόραση προέκυψε, εκτός των άλλων, διότι πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό Οργανισμό που έχει στόχο τη διατήρηση, στήριξη και διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού.
Με αυτή τη σκέψη, οι συντελεστές αποφάσισαν να προσφέρουν την ταινία στην ΕΡΤ για μία προβολή, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στο «Μένουμε Σπίτι» αλλά και στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, «με την ελπίδα ότι γρήγορα θα εξέλθουμε από το σκοτεινό τούνελ του φόβου, ξαναβρίσκοντας το γεννοβόλο αναζωογονητικό και λυτρωτικό μέσα Φως».


 
Βιογραφική ταινία, παραγωγής 2017.
Το θέμα της ταινίας «Καζαντζάκης» είναι η πραγματική ιστορία του μεγαλύτερου Έλληνα συγγραφέα του 20ού αιώνα, Νίκου Καζαντζάκη και στηρίζεται πάνω στο έργο του «Αναφορά στον Γκρέκο», το οποίο είναι η αυτοβιογραφία του.
Είναι μια υπαρξιακή αναζήτηση του συγγραφέα, ο οποίος ταξιδεύοντας σε όλο το κόσμο διεκδικεί βιωματικά να κατανοήσει τον Χριστό, τον Βούδα, για να καταλήξει, μέσω του Οδυσσέα, στην κρητική ματιά: «Η ζωή είναι ανήφορος και πρέπει να τον ανέβουμε με αξιοπρέπεια και ανδρεία».
Ανυποχώρητος στις αξίες του, αντιμετωπίζει με στωικότητα και αξιοπρέπεια τις διώξεις του, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει το έργο του, το οποίο υπερασπίζεται την ελευθερία του κάθε ανθρώπου, τις αξίες της ζωής και το ελληνικό φως.
Η ζωή του Νίκου Καζαντζάκη είναι μια ιστορία αγάπης, πίστης και δύναμης ενός συγγραφέα που μπόρεσε να ξεπεράσει τις αντιξοότητες και τη βαρβαρότητα της εποχής του και να μείνει το έργο του αιώνιο.
Το δημιουργικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη εμπνέει το σήμερα και ενεργοποιεί ευεργετικά το αύριο.
Η ταινία γνώρισε την αγάπη του ελληνικού κοινού, ήρθε πρώτη σε εισιτήρια από τις καλλιτεχνικές ταινίες στην Ελλάδα και αμέσως μετά ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι της διεθνούς πορείας της.


Σκηνοθεσία-σενάριο: Γιάννης Σμαραγδής.
Μοντάζ: Στέλλα Φιλιπποπούλου.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Άρις Σταύρου.
Σκηνογράφος-ενδυματολόγος: Γιώργος Πάτσας.
Ηχοληψία: Άρης Αθανασόπουλος.
Συγγραφέας διαλόγων: Γιάννης Σμαραγδής.
Συνθέτης μουσικής: Μίνως Μάτσας.

Παίζουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μαρίνα Καλογήρου, Θοδωρής Αθερίδης, Στέφανος Ληναίος, Νίκος Καρδώνης, Ζέτα Δούκα, Αργύρης Ξάφης, Γιούλικα Σκαφιδά, Τάκης Παπαματθαίου, Μαρία Σκουλά, Αμαλία Αρσένη, Στάθης Ψάλτης, Πάνος Σκουρολιάκος, Όλγα Δαμάνη, Έρση Μαλικένζου κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου