Ακούστε μας Live





Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

«Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας»: Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024, «Ηρακλής Μαινόμενος»




«Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας»

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Ώρα έναρξης: 21:30

«Ηρακλής Μαινόμενος»

του Ευριπίδη

 

«Ποιος άνθρωπος γεννήθηκε τόσο δυστυχισμένος;»

 

Σε αυτό το δράμα που σπάνια παρουσιάζεται στο θέατρο, ο Ευριπίδης βάζει στο επίκεντρο τον Ηρακλή. Το μυθικό πρόσωπο κατρακυλά στην πιο επώδυνη συντριβή, και από ημίθεος θα γίνει μίασμα, μέσα από ένα ανελέητο παιχνίδι των Θεών.

 

Τόπος δράσης είναι η Θήβα. Ο Ηρακλής έχει παντρευτεί τη Μεγάρα (κόρη του βασιλιά Κρέοντα). Όσο ο ήρωας λείπει στον Κάτω κόσμο, για να φέρει σε πέρας τον τελευταίο του άθλο, η Θήβα δέχεται επίθεση από τον τύραννο Λύκο. Ο Κρέοντας εξοντώνεται και τον θρόνο καταλαμβάνει ο Λύκος, που ζητά την εξόντωση του Αμφιτρύωνα, πατέρα του Ηρακλή, της Μεγάρας και των παιδιών τους. Κατατρεγμένοι και φοβισμένοι, αυτοί καταφεύγουν ικέτες στον ναό του Δία, αναμένοντας την επιστροφή του Ηρακλή.

 

Όταν ο ήρωας έρχεται στη Θήβα έχοντας καταφέρει να ολοκληρώσει όλους τους άθλους, ανατρέπει τον Λύκο και όλα δείχνουν ότι το τέλος θα είναι αίσιο. Αλλά η βούληση των Θεών –που κατατρέχει τον Ηρακλή– βάφει τα χέρια του ήρωα με το πιο νοσηρό αίμα: Το αίμα της γυναίκας και των παιδιών του, που θα σκοτώσει, δίχως να το καταλαβαίνει, κεντρισμένος από τη μανία της Λύσσας, σταλμένης από την Ήρα.

 

Συντετριμμένος ο Ηρακλής, μόλις αφυπνίζεται από τη θεόσταλτη μανία, μαθαίνει πως ο ίδιος είναι ο θύτης του αποτρόπαιου εγκλήματος. Με τη βοήθεια του Θησέα αποτρέπεται η αυτοκτονία, και ο τραγικός ήρωας βρίσκει καταφύγιο στην Αθήνα.

 

Μέσα από αυτή την παραβολή, με τις έντονες πολιτικές προεκτάσεις, ο Ευριπίδης φωτίζει το ανεπαρκές και “λίγο” της ανθρώπινης ύπαρξης μπροστά σε μια ανώτερη δύναμη –είτε αυτό λέγεται καθεστωτική Τυραννία, είτε Θεός– που καταρρίπτει την ανθρώπινη βούληση και την εξαφανίζει στην ανυπαρξία.

 

Η σφοδρή κριτική του Ευριπίδη για την απουσία Δημοκρατίας και την εγκατάλειψη των Θεών, γίνεται, μέσα από τη θεατρική πραγμάτωση του δράματος, μια κραυγή απόγνωσης του ανθρώπου μπροστά στην τραγική συνειδητοποίηση της αδυναμίας του.

 

Συντελεστές

Μετάφραση: Μαίρη Γιόση

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Δραματουργική επεξεργασία: Αντώνης Αντωνόπουλος, Δημήτρης Καραντζάς

Μουσική: Φώτης Σιώτας

Σκηνικό: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος

Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης

Artwork, Φωτογραφίες & Video: Γκέλυ Καλαμπάκα

Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Γκιζώτης

 

Διανομή

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: Ηρακλής

Γιώργος Γάλλος: Αμφιτρύων

Στεφανία Γουλιώτη: Μεγάρα

Ηρώ Μπέζου: Ίρις

Άννα Καλαϊτζίδου: Λύσσα

Αινείας Τσαμάτης: Λύκος

Νίκος Μήλιας: Θησέας

Φώτης Σιώτας / Δημήτρης Χατζηζήσης: Χορός | Live Μουσική

 

Χορός: Γιάννης Κλίνης, Γκαλ Ρομπίσα, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Θανάσης Ραφτόπουλος, Αντώνης Αντωνόπουλος

 

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 20 ευρώ

Προπώληση: https://www.more.com/theater/iraklis-mainomenos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου