Ακούστε μας Live





Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Τα Λυρικά του Μίκη Θεοδωράκη| Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας στις 24 Ιανουαρίου



Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019
Τα λυρικά του Μίκη Θεοδωράκη
σε πρώτη εκτέλεση με Συμφωνική Ορχήστρα στο θέατρο Ολύμπια

Ο μοναδικός κύκλος τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη,  Τα Λυρικά (σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη), ο οποίος αποτελεί μια από τις πιο εσωτερικές στιγμές στη συνθετική του πορεία και  δεν έχει ηχογραφηθεί παρά μόνο σε ζωντανή συναυλία με τον ίδιο επί σκηνής, παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση με συμφωνική ορχήστρα, την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019 στις 20:30 στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, σε μια μοναδική συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων.

Στη συναυλία Τα Λυρικά παρουσιάζονται για πρώτη φορά για συμφωνική ορχήστρα και 3  φωνές σε διασκευή και ενορχήστρωση  του Γιάννη Μπελώνη, στενό συνεργάτη του Μίκη Θεοδωράκη και πιανίστα της ορχήστρας του για περισσότερο από μια δεκαετία.







Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας οι τρεις σολίστες, Μπέττυ  Χαρλαύτη, 

Σπύρος Κλείσσας 

και Δήμητρα Σελεμίδου

θα ερμηνεύσουν γνωστά τραγούδια από την εργογραφία του συνθέτη σε  πρωτότυπες ενορχηστρώσεις για συμφωνική ορχήστρα του Γιάννη Μπελώνη.

Συντελεστές:
Τραγούδι: Σπύρος Κλείσσας, Δήμητρα Σελεμίδου, Μπέττυ Χαρλαύτη
Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Μπελώνης
Συμφωνική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων
Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου

Πληροφορίες:
Ημερομηνία: Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Ώρα: 20:30
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 12€, 15€, 20€, 25€
Φοιτητικό, νέοι μέχρι 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών: 7€
Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: 5€

Προπώληση εισιτηρίων:
Ταμεία του θεάτρου: Τ. 210 3642540, Τρίτη - Παρασκευή: 10.00 - 19.00,
Σάββατο: 10.00 - 16.00, Κυριακή: 11.00 - 16.00, Δευτέρα: κλειστά
Ωράριο τις ημέρες παραστάσεων:
Τρίτη - Παρασκευή: 10.00 - 20.30
Σάββατο: 10.00 - 14.00 και 3 ώρες πριν την έναρξη της παράστασης
Κυριακή: 3 ώρες πριν την έναρξη της παράστασης
&
στο δίκτυο της
Viva.gr

Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας
Ακαδημίας 59, 106 79 – Αθήνα, τηλ.: 210 36 42 540


Βιογραφικά 

Γιάννης Μπελώνης
Διδάκτωρ Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάζεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή ως Ενορχηστρωτής και Υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της. Παράλληλα, διατελεί αρχισυντάκτης του μουσικολογικού περιοδικού Πολυφωνία και μέλος της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας, ενώ από το 2007 συμμετέχει ως πιανίστας στις συναυλίες της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης».
Αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών ως αριστούχος και με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα: «Η μουσική δωματίου του Μανώλη Καλομοίρη». Αμέσως μετά (2004-2013), δίδαξε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα «Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής» του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, ενώ έχει εργαστεί στην εφημερίδα RealNewsως μουσικοκριτικός (2008-2010), και ως επιμελητής των εκδόσεων του έργου του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου [εκδόσεις Φίλιππος Νάκας (2005-2011)]. Η μονογραφία του με τίτλο Η μουσική δωματίου στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα: Η περίπτωση του Μάριου Βάρβογλη (1885-1967), που εκδόθηκε το 2012 από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής, βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων κριτικών Θεάτρου και Μουσικής. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε πολυάριθμα διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Ως ενορχηστρωτής και πιανίστας έχει συμμετάσχει σε διάφορες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνεργαζόμενος με πολλούς Έλληνες και ξένους συνθέτες, τραγουδιστές, συμφωνικές ορχήστρες, μουσικά σύνολα και χορωδίες.
Μεταξύ άλλων ενορχήστρωσε, μαζί με τον Γιώργο Δούση, το μνημειώδες έργο του Μίκη Θεοδωράκη CantoGeneral όπως αυτό παρουσιάστηκε στις Κάννες από τη συμφωνική ορχήστρα «Orchestre Régional Cannes Provence Alpes Côte D’azur» υπό τη διεύθυνση του Philippe Bender. Επίσης, συμμετείχε ως ενορχηστρωτής και πιανίστας στην ιστορική παράσταση Το τραγούδι του νεκρού αδερφού, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη που αναβίωσε την άνοιξη του 2015 σε επιμέλεια του ίδιου του συνθέτη, για την οποία το ενορχηστρωτικό του έργο έλαβε διθυραμβικές κριτικές.

Σπύρος Κλείσσας
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης το 1994 και εν συνεχεία ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε. Μ. Π.
Σπούδασε βιολί, στο Ωδείο Αθηνών, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Δ. Σέμση. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα Ανώτερα Θεωρητικά  με τον καθηγητή Ι. Αυγερινό στο Ωδείο «Μουσικός Σύνδεσμος Αθηνών» και στη Μονωδία με τη Μ. Μηλολιδάκη, στο Ωδείο «Νικόλαος Μάντζαρος».
Το 2000 γνωρίστηκε με το Μίμη Πλέσσα και έκτοτε αποτελεί σταθερό συνεργάτη του,  έχοντας συμμετάσχει σε πολυάριθμες συναυλίες του στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Θέατρο Tchaikovsky της Μόσχας, στο Παττίχειο Θέατρο Κύπρου, στην Alte Oper στη Φρανκφούρτη και σε συναυλιακούς χώρους σε όλη την Ελλάδα.
Στο πέρασμα των χρόνων έχει πραγματοποιήσει συναυλίες με τους Γιάννη Σπανό, Γιώργο Χατζηνάσιο, Στέφανο Κορκολή και Γιώργο Κατσαρό.
Έχει παρουσιάσει τα συμφωνικά έργα της Πηγής Λυκούδη, «Χαρά σ’ εσέ» σε ποίηση Κ. Παλαμά και το ορατόριο «Δίψα στο Μυστρά» σε ποίηση Γ. Ρίτσου.
Συμμετείχε στην πρώτη εκτέλεση των έργων του Ελευθέριου Καλκάνη «Παύλος Εθνών Άγγελος» σε ποίηση Ηλία Λιαμή και «Λειτουργικό για μια πατρίδα», σε ποίηση Ιάσονα Λειδινού.
Από το 2014 συνεργάζεται με το συνθέτη Χάρη Βρόντο και συμμετείχε στην παρουσίαση των έργων του «Η παγίδα», «Η μεταμόρφωση» και «Ρέκβιεμ Αχμάτοβα».
Κατά τη διάρκεια της μουσικής του πορείας έχει συμπράξει με τα σημαντικότερα οργανικά σύνολα στην Ελλάδα, όπως η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής της ΕΡΤ, η Συμφωνική Ορχήστρα και η Big Band του Δήμου Αθηναίων, η Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας, η Συμφωνική Ορχήστρα Ιωαννίνων, η Φιλαρμονική «Μάντζαρος», η Φιλαρμονική Γαστουρίου «Ομόνοια» και η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης».
Μπέττυ Χαρλαύτη

Σύγχρονη ερμηνεύτρια με κλασική εκπαίδευση, διπλωματούχος μεσόφωνος, ερμηνεύει ευρύ ρεπερτόριο σε αρκετές γλώσσες.
Είναι γνωστή για την συνεργασία της με τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη από την οποία προέκυψε πρόσφατα και το album «Η Μπέττυ Χαρλαύτη στον Κόσμο του Μίκη Θεοδωράκη». Το album ηχογραφήθηκε με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ σε ενορχήστρωση Γιάννη Μπελώνη και σε αυτό συμμετέχουν οι εμβληματικοί  Zülfü Livaneli και Μαρία Φαραντούρη καθώς και ο Γιώργος Περρής.
Η Μπέττυ Χαρλαύτη συγκαταλέγεται στους ελάχιστους ερμηνευτές της χώρας της που έχουν προσωπική δισκογραφία σε σύμπραξη με συμφωνική ορχήστρα.
Έχει επισκεφθεί τις Η.Π.Α. για προσωπικές συναυλίες αρκετές φορές όπως επίσης την Ελβετία, την Γερμανία, το Βέλγιο, την Κύπρο, την Φινλανδία, το Ισραήλ κ.α.
Έχει τραγουδήσει σε κάποια από τα μεγαλύτερα θέατρα της χώρας της και έχει συνεργαστεί επί σκηνής με την Μαρία Φαραντούρη, τον Μάριο Φραγκούλη, την El Sistema Greece και άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες.
Η Μπέττυ Χαρλαύτη γεννήθηκε στην Κόρινθο και έχει μικρασιατική καταγωγή.
Έχει κάνει ποικίλες μουσικές σπουδές και είναι τελειόφοιτη στο δεύτερο πτυχίο της στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Αυτό τον καιρό ετοιμάζεται η κυκλοφορία της διεθνούς εκδοχής του νέου δίσκου της σε έργα Μίκη Θεοδωράκη όπου η ερμηνεύτρια συμπράττει και πάλι με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.
Δήμητρα Σελεμίδου
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1997. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα πιάνου και θεωρητικών στο Ωδείο της Φλώρινας. Από το 2015 σπουδάζει στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα σύγχρονου τραγουδιού στην τάξη της Έλλης Πασπαλά. Συστήθηκε δισκογραφικά με το άλμπουμ "Τρίτη έξοδος" που κυκλοφόρησε το 2017 από τις Εκδόσεις Μικρή Άρκτος. Έχει εμφανιστεί σε σημαντικούς χώρους, όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, όπου τον Σεπτέμβριο του 2017 ερμήνευσε το έργο του Μάνου Χατζιδάκι "Ελλάς η χώρα των ονείρων" συμπράττοντας με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και το Μουσικό Σύνολο «Μάνος Χατζιδάκις», υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού. Το 2018, στο πλαίσιο του κύκλου Μάνος Χατζιδάκις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ερμήνευσε το έργο "Μυθολογία" στην Εναλλακτική Σκηνή και αργότερα, μαζί με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη το έργο "Ο Μεγάλος Ερωτικός" στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος. Συμμετείχε σε συναυλίες του Μάριου Φραγκούλη σε Ελλάδα και Κύπρο, όπως και της Έλλης Πασπαλά με την Underground Youth Orchestra.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου