Ακούστε μας Live

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Ταξιδεύοντας στην Ισπανία μέσα από τη μουσική της με τη Συμφωνική Ορχήστρα δήμου ΑθηναίωνΠέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Ταξιδεύοντας στην Ισπανία μέσα από τη μουσική της

με τη Συμφωνική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων 


Η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων εμπνέεται από την ισπανική μουσική και υποδέχεται το κοινό σε μία ατμοσφαιρική μουσική βραδιά την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου στις 20:30 στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, προσφέροντάς του τη δυνατότητα να γνωρίσει την Ισπανία μέσα από τη μουσική της. 
Η Συμφωνική Ορχήστρα, υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Άλκη Μπαλτά, συμπράττει με τον διακεκριμένο σολίστα Boyan Ivanov Doychev σε μία μοναδική συναυλία, που θα ταξιδέψει τους ακροατές στη μουσική κουλτούρα της Ισπανίας, παρουσιάζοντας διαφορετικές πτυχές της μέσα από ποικίλα ακούσματα.

H συμμετοχή του σολίστ Boyan Ivanov Doychev πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Βουλγαρίας και του Συλλόγου Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας».
Ο Άλκης Μπαλτάς σημειώνει για τα έργα της συναυλίας:
«Το πρώτο έργο της συναυλίας είναι 3 Ισπανικά λαϊκά τραγούδια από τον κύκλο 7 λαϊκών τραγουδιών που συνέλεξε και εναρμόνισε ο Federico García Lorca (1898-1936), ο οποίος εκτός από σπουδαίος ποιητής, ήταν και μουσικός. Κρατώντας ανέπαφη την μελωδία και την εναρμόνιση του Λόρκα, την αρχική μορφή για φωνή και πιάνο την μετέγραψα για συμφωνική ορχήστρα στην οποία επιδίωξα να δώσω μία πλούσια και πολύχρωμη ηχητικά ενορχήστρωση.
Το δεύτερο έργο είναι το Κοντσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα του επίσης Ισπανού συνθέτη
Joaquin Rodrigo (1901-1999) γνωστό με τον τίτλο Aranjuez, διότι είναι εμπνευσμένο από τους όμορφους κήπους ενός παλιούς παλατιού στην πόλη Aranjuez η οποία βρίσκεται νότια της Μαδρίτης. Το κοντσέρτο αρχίζει με ένα ζωηρό μέρος, συνεχίζει με το μελωδικό δεύτερο μέρος στο οποίο το έργο χρωστάει τη μεγάλη δημοφιλία του και τελειώνει με ένα τρίτο χορευτικού χαρακτήρα μέρος.
Το τρίτο έργο του προγράμματος έχει τον τίτλο Ο Μάγος Έρως. Πρόκειται για μουσική μπαλέτου που σύνθεσε ο Ισπανός
Manuel de Falla (1876-1946), η οποία έχει έντονα τα μελωδικά και ρυθμικά χαρακτηριστικά της Ισπανικής λαϊκής μουσικής. Η ιστορία του μπαλέτου είναι ερωτική. Μία όμορφη τσιγγάνα αγαπάει με πάθος έναν νέο, αλλά το φάντασμα του πρώην συζύγου της προσπαθεί να διαλύσει τον δεσμό των δύο ερωτευμένων. Με μαγικούς χορούς τελετουργικούς τελικά το φάντασμα θα φύγει και δεν θα ενοχλήσει ξανά τους δύο νέους. Από τη όλη μουσική του μπαλέτου συχνά παίζονται στις αίθουσες συναυλιών ορισμένα μόνο μέρη από τα οποία το διασημότερο είναι η Ο τελετουργικός χορός της φωτιάς.
Το τελευταίο έργο της σημερινής συναυλίας δεν έχει γραφτεί από Ισπανό συνθέτη, αλλά από τον Γάλλο
Jules Massenet (1842-1912). Υπήρξε συνθέτης κυρίως οπερών μία από τις οποίες έχει τον τίτλο του Ισπανού ήρωα του 11ου αιώνα Rodrigo Díaz de Vivar, ο οποίος κατατρόπωσε τους εχθρούς της πατρίδας του Μαυριτανούς. Την ηγετική του προσωπικότητα και στρατιωτική ικανότητα την παραδέχονταν και οι εχθροί του Μαυριτανοί οι οποίοι του έδωσαν το όνομα El Cid, ο Άρχοντας. Η όπερα Le Cid του Massenet παίζεται πολύ σπάνια. Αντίθετα, οι συμφωνικοί χοροί από την δεύτερη πράξη της όπερας παρουσιάζονται πολύ συχνά στις αίθουσες συναυλιών. Ο Massenet, όπως και ο συμπατριώτης του Γάλλος G. Bizet στην όπερα Carmen, μας μεταφέρει με εξαιρετικό μουσικό τρόπο στην Ισπανία. Η σουίτα αρχίζει με τρεις χορούς από την Καστίλλη, την Ανδαλουσία, και την Αραγονία, συνεχίζει με ένα ερωτικό τραγούδι (Aubade) και τελειώνει με τρεις ακόμη χορούς από την Καταλονία, την Μαδρίτη και την Ναβάρα.»

Πληροφορίες:
Ημερομηνία: Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Ώρα: 20:30

H είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διατίθενται την ημέρα της παράστασης στα ταμεία του θεάτρου από 11:00 έως 17:00

                        Άλκης Μπαλτάς

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε βιολί με τον Στ. Παπαναστασίου και ανώτερα θεωρητικά με τον Σολ. Μιχαηλίδη στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Το 1974 πήρε το πτυχίο Νομικής του  Α.Π.Θ.
Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στη
Hochschule der Künste του Βερολίνου, από όπου πήρε το δίπλωμα σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας.
·  Από το 1983 έως το 1992 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.
·  Από το 1994 έως το 1997 είχε τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Εθνικής
    Λυρικής Σκηνής
·  Κατά την περίοδο 1997-1999 ανέλαβε την Καλλιτεχνική Διεύθυνση των Μουσικών
    Συνόλων της ΕΡΤ.
·  Από το 2004 έως το 2008 ο Δήμος Κέρκυρας του ανέθεσε την καλλιτεχνική διεύθυνση  
   της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Κερκυραίων
·  2011- 2017 Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου
·  Από τον Μάιο του 2010 είναι ο Αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας της
   Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας.

Έχει την καλλιτεχνική ευθύνη του Φεστιβάλ Πάτμου «Η  Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής» από το 2001 μέχρι σήμερα.
Είναι, επίσης, διευθυντής του  Ωδείου «Μουσικό Κολλέγιο» στη Θεσσαλονίκη.
Από το 1992 μέχρι το 2011 δίδαξε στο Α.Π.Θ τα μαθήματα ενορχήστρωσης και διεύθυνσης ορχήστρας. Από το 1999 έως το 2013 ήταν διευθυντής του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών.
Ο Άλκης Μπαλτάς είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.
Πολλά έργα του (μουσική δωματίου, χορωδιακά, για ορχήστρα, όπερα, κλπ.) έχουν επανειλημμένα εκτελεστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συνθέσεις του έχουν διακριθεί σε ελληνικούς καθώς και σε διεθνείς διαγωνισμούς (Ιταλία, Ισπανία).
Έργα του («Μουσικές Στιγμές», «Μικρά Τραγούδια του Έρωτα», «Ελληνικοί Διάλογοι», «Τα τραγούδια του κοσμοκαλόγερου» «Ντιβερτιμέντο για ορχήστρα και Συμφωνικό Ρέκβιεμ», «Έργα για ορχήστρα εγχόρδων») έχουν κυκλοφορήσει σε
cds.
Ως μαέστρος έχει διευθύνει όλες τις ελληνικές ορχήστρες και έχει δώσει πολλές συναυλίες σε χώρες του εξωτερικού (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Τσεχοσλοβακία, Σουηδία, Αυστρία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρος, Σοβιετική Ένωση, Τουρκία, ΗΠΑ, Αργεντινή, Κατάρ, Αυστραλία, Αγγλία, κ.α.).Boyan Ivanov Doychev
Γεννήθηκε στην Βάρνα της Βουλαγαρίας το 1988. Σπούδασε στην Εθνική Μουσική Σχολή
Dobri Hristov”  και στην Εθνική Μουσική Ακαδημία “Pancho Vladigerov” στη Σόφια πλάι στους Liuben Haralambiev, Neli Nedeva, Sevdalin Stefanov και Rossen Balkanski.
Το 2016 πήρε το Πρώτο Βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας» στην Αθήνα. Έχει κερδίσει πολλά πρώτα βραβεία και διακρίσεις στην Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Σκόπια.

Έχει αξιόλογη εκπαιδευτική δραστηριότητα, συμμετέχει σε διάφορα μουσικά σύνολα ενώ ως σολίστ έχει συμπράξει με πολλές συμφωνικές ορχήστρες.
Πρόσφατα συνέθεσε δύο μεγάλα έργα για κλασσική κιθάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου