Ακούστε μας Live

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Η κακή διάθεση συνδέεται με τις φλεγμονές του σώματος

Τα αρνητικά συναισθήματα, όπως το άγχος, ο θυμός και η κατάθλιψη αυξάνουν τα επίπεδα των φλεγμονών στο αίμα. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτά τα ευρήματα θα οδηγήσουν σε νέες θεραπείες ψυχικής υγείας που σπάνε τον κύκλο των φλεγμονών και των ασθενειών.

Η έρευνα διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Πενσυλβάνια Στέιτ και επικεφαλής ήταν η Δρ. Τζένιφερ Γκράχαμ- Έντζελαντ. Η φλεγμονή έχει συνδεθεί με τις περισσότερες ασθένειες, από το άσθμα και την αρθρίτιδα μέχρι τα καρδιακά νοσήματα και τον καρκίνο. Αλλά ο ρόλος της στην ψυχική υγεία είναι λιγότερο ξεκάθαρος. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας, 1 στους 6 Βρετανούς αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος ενώ στις Η.Π.Α., περίπου 1 στους 5 ενήλικες αντιμετωπίζει κάποια ψυχική ασθένεια.

Οι παλαιότερες έρευνες ερευνούσαν τη σχέση μεταξύ φλεγμονών και ψυχικής υγείας, ρωτώντας τους συμμετέχοντες να θυμηθούν πώς ένιωθαν πολλούς μήνες πριν. Το ζητούμενο των τωρινών ερευνητών ήταν να μετρήσουν τη σύνδεση στο εδώ και τώρα. 220 ενήλικες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε την ψυχική τους υγεία 5 φορές την ημέρα, για δύο συνεχείς εβδομάδες. Κλήθηκαν να απαντήσουν ως προς το μέγεθος που βίωναν τόσο θετικά όσο και αρνητικά συναισθήματα, μεταξύ αυτών και η κατάθλιψη, ο θυμός και το άγχος.

Μετά το τέλος του πειράματος, πήρανε δείγμα αίματος για να δουν τα επίπεδα φλεγμονών. Αφότου συνυπολόγισαν την ηλικία, το φύλο, το δείκτη μάζας σώματος και τη συνολική υγεία, δεν βρήκαν αρχικά κάποια σύνδεση μεταξύ φλεγμονών και ψυχικής διάθεσης. Ανακάλυψαν όμως μία σχέση την τελευταία εβδομάδα. ‘Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα δώσει υλικό για περαιτέρω μελέτη στη μέτρηση του άγχους σε σχέση με τις φλεγμονές και θα βοηθήσουμε στο να βρεθούν οι μηχανισμοί που το προκαλούν. Αυτό ίσως προάγει καινοτόμες ψυχοκοινωνικές καινοτομίες που θα κάνουν καλό στη συνολική υγεία και θα σπάσουν τον κύκλο των χρόνιων φλεγμονών αλλά και των ασθενειών που έπονται’, συμπλήρωσε η Δρ. Γκράχαμ- Έντζελαντ.

πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου