Ακούστε μας Live





Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Διαδραστική έκθεση της Φρίντα Κάλο με πάνω από 800 εκθέματα, διαθέσιμη online


Η έκθεση «Τα Πρόσωπα της Frida», αποκλειστικά αφιερωμένη στην Φρίντα Κάλο, είναι τώρα ελεύθερα διαθέσιμη στην πλατφόρμα Google Arts & Culture, με πάνω από 800 έργα ζωγραφικής, φωτογραφίες και αντικείμενα της σπουδαίας ζωγράφου.

Η Φρίντα Κάλο (1907 –1954) ήταν η πιο διάσημη Μεξικανή ζωγράφος, μία από τις πιο καινοτόμους και σημαντικές του 20ου αιώνα. Στη ζωγραφική της κυριαρχούν τα έντονα χρώματα, ενώ το στυλ που χρησιμοποιεί φαίνεται επηρεασμένο, όχι μόνο από τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Μεξικό, αλλά έχει δεχτεί επίδραση και Ευρωπαϊκών ρευμάτων στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο Ρεαλισμός, ο Συμβολισμός και ο Υπερρεαλισμός!
Αρκετά έργα της είναι αυτοπροσωπογραφίες, μέσα από τις οποίες εκφράζεται ο προσωπικός πόνος και η σεξουαλικότητά της.

svg%3EHenry Ford Hospital


Φρίντα Κάλο, ένα αντισυμβατικό style icon

Θεωρείται μια αντισυμβατική προσωπικότητα και καλλιτέχνιδα, εξαιτίας της ιδιόρρυθμης αίσθησης γούστου και της αγάπης της για τα έντονα ζωντανά χρώματα. Τα σμιχτά φρύδια, το ανδρόγυνο λουκ και η έντονη σεξουαλικότητα της – που ήταν ιδιαίτερα προκλητικά για την εποχή – ύμνησαν τη γυναικεία χειραφέτηση και ανεξαρτησία. Ενώ οι τότε γυναίκες ντύνονταν με λεπτά και ντελικάτα φορέματα, εκείνη πειραματιζόταν με παραδοσιακές μεξικάνικες φορεσιές και υπερμεγέθη κοσμήματα από τον προκολομβιανό πολιτισμό. Θα χρειαστεί να περάσουν εβδομήντα χρονιά για να αρχίσουν οι μεγάλοι οίκοι μόδας να χρησιμοποιούν το έθνικ στις δημιουργίες τους!

Όπως έγραψε και ο Ντιέγκο Ριβέρα, ο σύζυγος της Φρίντα, «Ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της τέχνης που αντιμετώπισε με απόλυτη και ασυμβίβαστη εντιμότητα, ίσως και με εμπαθή σκληρότητα, όλα αυτά που αφορούν τη γυναίκα».

svg%3E
The broken column

Το 2018, το Μουσείο Victoria & Albert στο Λονδίνο είχε πραγματοποιήσει μία έκθεση εξολοκλήρου αφιερωμένη σε αυτή την αντικομφορμίστρια Μεξικάνα καλλιτέχνιδα, η οποία περιελάμβανε ρούχα, σπάνιο αρχειακό υλικό και πολύτιμα αντικείμενα.

Για εσάς, λοιπόν, που δεν ήσασταν αρκετά τυχεροί να επισκεφτείτε την έκθεση, τα έργα της Φρίντα Κάλο είναι τώρα ελεύθερα προσβάσιμα διαδικτυακά. Αρκεί να συνδεθείτε στην πλατφόρμα Google Arts & Culture, η οποία θα σας δώσει ελεύθερη πρόσβαση σε πάνω από 800 ζωγραφιές, φωτογραφίες και αντικείμενα που ανήκουν στην καλλιτέχνιδα, τα οποία μπορείτε να εξετάσετε λεπτομερώς χάρη σε ένα εξαιρετικά ακριβές σύστημα μεγεθυντικού φακού.

Αυτή η διαδικτυακή έκθεση της Φρίντα Κάλο, με τίτλο «Τα Πρόσωπα της Frida», δημιουργήθηκε χάρη στην εξαιρετική συνεργασία της Google με 33 διεθνή μουσεία.

Ανακαλύψτε την έκθεση «Τα Πρόσωπα της Frida», εδώ.

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: monopoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου