Ακούστε μας Live





Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Το θέμα των σχολείων του Αιγάλεω στη Βουλή και στο Δημοτικό Συμβούλιο


Με τις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Δυτικής Αθήνας, Κρίτωνα Αρσένη και της Νάντιας Γιαννακοπούλου προς το Υπουργείο Εσωτερικών έφτασε το μείζον ζήτημα της κατάστασης των σχολικών κτιρίων του Αιγάλεω.

  • Κρίτων Αρσένης: Η κεντρική διοίκηση καλύπτει μόνο το 1/4 του απαιτούμενου προϋπολογισμού για την κάλυψη των αναγκών για τις επισκευές των σχολικών κτιρίων του Αιγάλεω

«Ο δήμαρχος Αιγάλεω καταγγέλλει ότι οι ανάγκες για τις επισκευές των κτιρίων είναι 500.000 ευρώ το χρόνο και παραλαμβάνει από το Δημόσιο 120.000 ευρώ το χρόνο. Ζητώ, σε αυτόν το δήμο που έχει πληγεί τόσο δυσανάλογα από το σεισμό της 17ης Ιουλίου, να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση. Αλλά πρέπει να δείτε εν γένει το θέμα της χρηματοδότησης των δήμων για τα σχολικά κτίρια. Είναι σαφές ότι ως κεντρική διοίκηση καλύπτετε μόνο το 1/4 του απαιτούμενου προϋπολογισμού για την κάλυψη αυτών των αναγκών» υπογράμμισε ο Κρίτων Αρσένης από το ΜέΡΑ 25.

  • Νάντια Γιαννακοπούλου:  Μία κατάσταση απίστευτης ανασφάλειας

«Συνεχίζει να υπάρχει δηλαδή μία μετακύλιση ευθυνών και μια συναρμοδιότητα, για πολλά ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, του Υπουργείου Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση, του Υπουργείου Ανάπτυξης για το ΕΣΠΑ και του Υπουργείου Παιδείας για όλα τα ζητήματα. Καταλαβαίνετε ότι αυτό οδηγεί σε τεράστιες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα η εκπαιδευτική κοινότητα της Δυτικής Αθήνας και ειδικά του Αιγάλεω είναι σε μία κατάσταση απίστευτης ανασφάλειας» ανέφερε στην παρέμβαση της η Νάντια Γιαννακοπούλου από το Κίνημα Αλλαγής.

  • Θοδωρής Λιβάνιος: Από τον δήμο Αιγάλεω έγιναν τα απαιτούμενα βήματα

Ο Υφυπουργός κος Θοδωρής Λιβάνιος από πλευράς του αναγνώρισε το μεγάλο πρόβλημα που υφίστανται τα σχολεία της Δυτικής Αθήνας από τον σεισμό της 19ης Ιουλίου αλλά και το άλυτο κτιριακό ζήτημα εν γένει. Ο κ. Λιβάνιος ανέφερε πως από τον δήμο Αιγάλεω έγιναν τα απαιτούμενα βήματα, καθώς δημοπρατούνται άμεσα τα έργα από τις τεχνικές υπηρεσίες, ενώ γίνονται πολλές δράσεις για τη βελτίωση των αιθουσών. Ωστόσο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «ένα σχολείο δεν μπορεί να φτιαχτεί από τη μια μέρα στην άλλη». Και να δώσουμε τώρα χρήματα ως έκτακτη χρηματοδότηση στον δήμο Αιγάλεω, δεν μπορεί να επιταχυνθεί περαιτέρω η διαδικασία για την αποκατάσταση των κτιρίων, ανέφερε καταληχτικά ο υφυπουργός εσωτερικών για τα μεγάλα προβλήματα σε αυτό το θέμα.


Το θέμα είχε απασχολήσει το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Αιγάλεω της 11ης Ιουνίου, όπου είχε διεξαχθεί με την παρουσία της μητέρας όπου πρόσφατα τραυματίστηκε από πτώση τζαμιού στο 5ο δημοτικό σχολείο Αιγάλεω και με κινητοποίηση γονέων μαζί με τα παιδιά τους την ώρα της συνεδρίασης.

Στο δημοτικό συμβούλιο παρουσιάστηκαν όλες τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί από την δημοτική αρχή καθώς οι τεχνικές λεπτομέρειες που απαιτούνται για την επισκευή ή την αναδιαμόρφωση των κτιρίων της πόλης.

  • Ανάπλαση Αιγάλεω: Από κοινού προσπάθεια για τη διεκδίκηση και επιτάχυνση των διαδικασιών, των μελετών και των απαραίτητων πόρων

H δημοτική παράταξη «Ανάπλαση Αιγάλεω» ζήτησε την άμεση συγκρότηση του μετώπου με πρωτοβουλία του Δήμου και την ανάληψη από κοινού προσπάθειας όλων για τη διεκδίκηση και επιτάχυνση των διαδικασιών, των μελετών και των απαραίτητων πόρων για την άμεση αποκατάσταση. Τονίστηκε οι υπερβολές που λέχθηκαν και πως τα σχολεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο αντιπαράθεσης και πολεμικής των παρατάξεων. Σε σχέση δε με το εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό της πτώσης συρόμενου παραθύρου και τραυματισμού μητέρας στο 5ο Δημοτικό, η διοίκηση και οι υπηρεσίες μετά την αυτοψία - που δεν δείχνει εμφανείς φθορές και αλλοιώσεις στο πλαίσιο, προχώρησαν σε περαιτέρω έρευνα και ανάθεση για αντικειμενική πραγματογνωμοσύνη των ευθυνών του συμβάντος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

  • Λάμπρος Σκλαβούνος: Η διοίκηση να μεριμνήσει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Ο Σεπτέμβριος είναι κοντά 

Θα πρέπει η διοίκηση να μεριμνήσει το συντομότερο δυνατόν,  και ν´ ανταποκριθεί στην υποχρέωση της ασφαλούς φοίτησης σε όλα τα σχολεία της πόλης μας, ανέφερε στη δήλωση του ο Λάμπρος Σκλαβούνος. Γιατί ο Σεπτέμβριος είναι κοντά και υπάρχει κίνδυνος να έχουμε περισσότερα προβλήματα στα σχολεία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, παρατήρησε ο επικεφαλής της Νέας Εποχής.

Λαϊκή Συσπείρωση: Οι ευθύνες της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, ιδιαίτερα της σημερινής και της προηγούμενης διοίκησης δεν παραγράφονται

Στη δηλωση τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αιγάλεω τόνισαν πως η αιτία για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σχολεία του Αιγάλεω, σεισμόπληκτα και μη, δεν είναι ούτε κάποιο φυσικό φαινόμενο ούτε κάποιο "ανθρώπινο λάθος", όπως προκλητικά άφησε να εννοηθεί ο συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την πτώση του υαλοπετάσματος στο 5ο δημοτικό. Το μόνο που βρήκε να ψελλίσει στην όλη συζήτηση η παράταξη της Ανάπλασης του κ. Μπίρμπα ήταν "ένα συλλογικό συγνώμη" -δια στόματος της κας. Χριστόγλου- στη μητέρα που τραυματίστηκε τόνισαν. «Οι ευθύνες της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, ιδιαίτερα της σημερινής και της προηγούμενης διοίκησης δεν παραγράφονται» ενώ κι ο φετινός προϋπολογισμός ψηφίστηκε από 5 από τις 7 παρατάξεις, όχι όμως από εμάς, τονίστηκε από την παράταξη με επικεφαλής τη Βιβή Δάγκα.

  • Η Άλλη Πρόταση για το Αιγάλεω: Κλιμάκωση της πίεσης στην κεντρική διοίκηση, κλείνοντας έστω και συμβολικά τον δήμο Αιγάλεω

Ο Κωνσταντίνος Σάμιος υπογράμμισε την ανάγκη κλιμάκωσης της πίεσης στην κεντρική διοίκηση, κλείνοντας έστω και συμβολικά τον δήμο Αιγάλεω, ώστε να δοθεί μία λύση στα χρονίζοντα προβλήματα στο Αιγάλεω, το οποίο όπως υποστήριξε έχει συστηματικά παραμεληθεί από το κράτος, τόσο σε υποδομές όσο και χρηματοδότητηση. 

Οι παρατάξεις ΑΙΓΑΛΕΩ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ και ΡΗΓΜΑ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ επίσης τόνισαν τις ευθύνες της διοίκησης για την υποχρηματοδότηση.


Παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης από τους σχολικούς φορείς της πόλης, την Ένωση Συλλόγων Γονέων Αιγάλεω, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αιγάλεω, τη Β' ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας, όπου εξέφρασαν την έκδηλη αγωνία τους για το ζήτημα των κτιρίων.

  • Γιάννης Γκίκας: Η ασφάλεια αλλά και η βελτίωση των συνθηκών μάθησης των παιδιών παραμένει προτεραιότητα μας

Ο Δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας, αφού παρουσίασε αναλυτικά όλες τις πράξεις που έχουν διεκπεραιωθεί αυτή την περίοδο από τη δημοτική αρχή σχετικά με τα σχολεία, τόνισε πως όλες οι διοικήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν ως βασικό ζήτημα της δράσης τους τα σχολεία. Θα πρέπει ωστόσο να φανεί και στην πράξη η βούληση του κράτους, όπως το εξέφρασε με τον πιο εμφατικό τρόπο στη πρόσφατη συνάντηση σε σχετική εκδήλωση με την υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. Από τη μεριά της παρούσας διοίκησης, το θέμα της ασφάλειας αλλά και της βελτίωσης των συνθηκών μάθησης των παιδιών παραμένει προτεραιότητα.

Εν μέσω όλης αυτής της αναστάτωσης στο Αιγάλεω, ανακοινώθηκε το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, παρόντος του Κυριάκου Μητσοτάκη, και περιλαμβάνει μελέτες και έργα για την αντισεισμική προστασία των σχολείων και των αυτοδιοικητικών κτιρίων με καταρχήν προϋπολογισμό καθώς και ξεχωριστή πρόσκληση για μελέτες για να διευκολυνθούν όλοι οι δήμοι που έχουν ανάγκη και ιδιαίτερα οι δήμοι με σοβαρές ελλείψεις στις τεχνικές τους υπηρεσίες. Μένει να δούμε κατά πόσο θα υλοποιηθούν αυτή τη φορά οι διακηρυξεις της κεντρικής κυβέρνησης για τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου