Ακούστε μας Live





Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Πότε επιστρέφουν τα καλλιτεχνικά δρώμενα - Ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης για τον πολιτισμό!





Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον Πολιτισμό ανακοίνωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και η αρμόδια υπουργός Λίνα Μενδώνη σήμερα 7/5/20 το μεσημέρι.
Μαζί με τον κ. Πέτσα, η κα Μενδώνη εξειδίκευσε τα μέτρα στήριξης, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε και όλες τις ημερομηνίες για το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων στον Πολιτισμό. «Ο στόχος μας είναι να κρατηθεί ο Πολιτισμός ενεργός», είπε μεταξύ άλλων η υπουργός, ενώ σημείωσε ότι «δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι το 2020».
Το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των καλλιτεχνικών δρώμενων Όπως ανακοίνωσε η Λίνα Μενδώνη:

  • Στις 18 Μαΐου ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, αρχίζουν οι πρόβες και τα γυρίσματα
  • Την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα θερινά σινεμά
  • στις 15 Ιουνίου ανοίγουν τα μουσεία
  • Στις 15 Ιουλίου αρχίζουν τα δρώμενα σε ανοικτούς χώρους

«Είναι σημαντικό να δούμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στον χώρο του Πολιτισμού. Προσαρμοστήκαμε με απόλυτη επιτυχία στις νέες συνθήκες ως χώρα. Η πανδημία ανέδειξε δομικά προβλήματα στον χώρο του Πολιτισμού, όπως η αδήλωτη εργασία», ανέφερε αρχικά στην τοποθέτησή της η Λίνα Μενδώνη.

Περιγράφοντας τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, η κυρία Μενδώνη είπε ότι αμέσως μετά το lockdown οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό συμπεριλήφθηκαν και δεν εξαιρέθηκαν από τα μέτρα.

«Δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι όλοι οι εργαζόμενοι που οι συμβάσεις τους έληξαν πρόωρα», σημείωσε η υπουργός.

Για την αναδρομική επέκταση των δικαιούχων των 800 ευρώ ανέφερε ότι δικαιούχοι είναι:

  • Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότες από 15/3/2020 ως 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας, θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15 Μαΐου.
  • Όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά, θα λάβουν τα 800 ευρώ.


Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής. Όπως είπε ακόμη η Λίνα Μενδώνη, δημιουργείται μητρώο καλλιτεχνών.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα στήριξης σε ανθρώπους του Πολιτισμού, μεταξύ άλλων:

-Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και οι εργαζόμενοι του χώρου του Πολιτισμού των οποίων η σύμβαση ορισμένου χρόνου έληξε πρόωρα κατά το διάστημα 15/02/20 έως και 29/02/20. Και αυτοί καθίστανται δικαιούχοι των 800 ευρώ μετά τη δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ.

-Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους από έναν εργοδότη το διάστημα 15/03/20-20/04/20 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι και 30% συνολικά ώρες εργασίας. Θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14ης και 15ης Μαΐου μετά από δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ.

-Οσοι από 1η Ιουνίου του 2019 έως και 1η Μαρτίου του 2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με έξι μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά το διάστημα αυτό, θα λάβουν επίσης τα 800 ευρώ.

-Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι ταξιθέτες και ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες συνεχίζεται η στήριξη και τον Μάιο, ένα σύνολο 24 εκατ. για τους μισθωτούς και τους απασχολούμενους του Πολιτισμού μαζί με όλες τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον κλάδο.

«Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού περιλαμβάνονται στο ευρύτερο πλαίσιο στήριξης όλων των κλάδων. Δεν υπήρξε εξαίρεση για το παρελθόν ούτε για το παρόν», διευκρίνισε η υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου