Ακούστε μας Live





Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Το νέο έργο του Banksy για τους «σουπερήρωες» νοσηλευτές




Το νέο έργο του Banksy, που τιμά τους νοσηλευτές, απεικονίζει ένα αγόρι να κρατά ψηλά μια νοσηλεύτρια, ως τον δικό του σούπερ ήρωα.

Ο Banksy είναι ένας από τους διασημότερους καλλιτέχνες «δρόμου» της δεκαετίας. Τα δυο τελευταία του έργα, σχολιάζουν την επικαιρότητα της πανδημίας του κορονοϊού, με τον δικό του πάντα τρόπο.

 Το «Κορίτσι με το τρυπημένο τύμπανο» φοράει μάσκα

Συγκεκριμένα, στο ένα από αυτά, το «Κορίτσι με το τρυπημένο τύμπανο», που αποτελεί φόρο τιμής στον πίνακα του Γιοχάνες Βερμέερ, «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι», προστέθηκε μια χειρουργική μάσκα. Το έργο γκραφίτι κοσμεί έναν τοίχο στο Μπρίστολ, την πατρίδα του Banksy, και έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο κτίριο, το 2014.

banksy-to-koritsi-me-to-trupimeno-tumpano-forese-maska-gia-ton-koronoioηη-650x406
Το αρχικό έργο το 2014 και το 2020, με την προσθήκη μάσκας, ως αναφορά στον κορονοϊό.

Δεν γνωρίζουμε αν η προσθήκη της μάσκας στο γκράφιτι, αποτελεί απόφαση του ίδιου του καλλιτέχνη ή κάποιου άλλου, καθώς δεν το έχει ανεβάσει στον λογαριασμό του στο Ιnstagram, όπως κάνει συνήθως με τα νέα του έργα. Η προσθήκη της μάσκας έγινε πριν περίπου δύο εβδομάδες.

Το αγόρι και η σούπερ-νοσηλεύτρια
Το πιο πρόσφατο έργο του Banksy απεικονίζει ένα μικρό αγόρι, να κρατά ψηλά μια νοσηλεύτρια του NHS (βρετανικό σύστημα υγείας), σαν να είναι σούπερ ήρωας, ενώ φαίνεται να έχει πετάξει σε ένα καλάθι, τον Μπάτμαν και τον Σπάιντερμαν. Η νοσηλεύτρια θυμίζει τον Σούπερμαν, φορώντας μια μπέρτα και έχοντας τεντωμένο το χέρι της, σα να πετά. Φορά μάσκα και η στολή της φέρει το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού, που είναι το μόνο έγχρωμο στοιχείο του έργου.
Το έργο αυτό, αποτελεί φόρο τιμής στη συνεισφορά των Βρετανών νοσηλευτών ενάντια στον κορονοϊό και κοσμεί το νοσοκομείο του Σάουθαμπτον. Ο Banksy ανέβασε το έργο στο Ιnstagram, με τίτλο «Game Changer», δηλαδή αυτός που αλλάζει το παιχνίδι.


Ο Banksy φρόντισε να αφήσει και ένα σημείωμα για τους εργαζομένους στο νοσοκομείο, γράφοντας: «Ευχαριστώ για όλα όσα κάνετε. Ελπίζω αυτό να φωτίσει λίγο το μέρος, αν και είναι μόνο ασπρόμαυρο».
Το έργο έχει τοποθετηθεί σε σαλόνι κοντά στην πτέρυγα των επειγόντων του νοσοκομείου και το φθινόπωρο θα μπει σε δημοπρασία, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για το βρετανικό σύστημα υγείας.
 
Τι δήλωσε η διευθύντρια του νοσοκομείου
Η διευθύντρια του νοσοκομείου, Πόλα Χεντ, δήλωσε για το έργο: «Το νοσοκομείο μας έχει πληγεί άμεσα από τις τραγικές απώλειες αγαπημένων μελών του προσωπικού και φίλων. Το γεγονός ότι μας επέλεξε ο Banksy για να αναγνωρίσει την εξαιρετική συνεισφορά όλων στο NHS, αποτελεί τεράστια τιμή. Ο κόσμος θα κάνει ένα διάλειμμα από την πολυάσχολη καθημερινότητά του για να εκτιμήσει αυτό το έργο τέχνης. Χωρίς αμφιβολία θα αποτελέσει μεγάλη τόνωση του ηθικού για όσους εργάζονται και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μας».
 
Άλλο ένα επίκαιρο έργο του Banksy
Άλλο ένα επίκαιρο έργο του Banksy

Θυμίζουμε επίσης, το έργο με τα ποντίκια που είχε ζωγραφίσει στο σπίτι του ο καλλιτέχνης, τα οποία έτρεχαν πανικόβλητα στο μπάνιο, σχολιάζοντας την κατάσταση πανικού και εγκλεισμού των ανθρώπων στα σπίτια.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ΠΗΓΗ: monopoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου