Ακούστε μας Live





Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Ο Χάρης Αγγελικός μιλάει στο Nlp Radio



 Ο Χάρης Αγγελικός γεννήθηκε στην Άρτα το 1976. Από μικρή ηλικία άκουγε πολλή μουσική. Όταν ακόμα ήταν μαθητής του δημοτικού σχολείου αγαπούσε ήδη ιδιαίτερα τα ορχηστικά Soundtracks ταινιών, ενώ στα 13 του ξενυχτούσε με ένα Walkman ακούγοντας Βασίλη Πολυδούρη, Jerry Goldsmith και Michael Jackson. 

Από τα 29 ακολούθησε μια μεγάλη διακοπή 15 περίπου ετών που δεν ξανατραγούδησε ούτε και ξαναεπαιξε μουσική. Ξεκίνησε εντατικά ξανά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

Είχε την τύχη τότε, τιμή για το τώρα, να τραγουδήσει μαζί με φίλους και φίλες για τον Αθάνατο Μίκη Θεοδωράκη ως μέλος της χορωδίας του American Farm School όπου ήταν μαθητής.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι μάλλον λαϊκός τραγουδιστής αφού είναι κολλημένος σε κλασσικό λαϊκό ρεπερτόριο, όμως χωρίς ενδοιασμούς τραγουδά ό,τι τον εκφράζει.

Το τραγούδι «Πανιά στον Ουρανό» γράφτηκε πριν 22 χρόνια, το 1999. Ίσως όμως οι σημερινές συνθήκες να το κάνουν πιο συμβατό με την εποχή που ζούμε.

 

Ασχολείσαι χρόνια με το τραγούδι; Αν ναι πόσα;

Ασχολήθηκα εκτενέστερα από τα 19 έως και τα 29 μου, αν και πολύ πιο νωρίς τραγουδούσα αναφέρομαι σε αυτά τα χρόνια γιατί έπαιζα και κιθάρα και έγραφα και τραγούδια.

Από τα 29 ακολούθησε μια μεγάλη διακοπή 15 περίπου ετών που δεν ξανατραγούδησα ούτε και ξαναεπαιξα μουσική. Ξεκίνησα εντατικά ξανά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

Ποια στιγμή στη καριέρα σου δε θα ξεχάσεις ποτέ;

Θυμάμαι πριν 20 περίπου χρόνια ενώ τραγουδούσα στο τέλος του προγράμματος μια παρέα που είχε μείνει ζήτησε να συνεχίσω να τραγουδάω για αυτούς.

Οι δύο άλλοι μουσικοι κατέβηκαν και συνέχισα μόνος με μια κιθάρα. Τραγουδώντας με κλειστά τα μάτια όταν τελειώνει το τραγούδι ανοίγω τα μάτια και βλέπω ακριβώς δίπλα μου έναν από την παρέα να έχει κάτσει στην καρέκλα του άλλου μουσικού να με κοιτάει με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά. Μου λέει θέλεις να σου γνωρίσω την αδελφή μου. Και εννοείται έπεσε πολύ γέλιο.

Και άλλες πολλές όμορφες στιγμές.

 

«Πανιά στον ουρανό» Μίλησε μας για το τραγούδι αυτό.

Είναι ένα τραγούδι θεωρώ κλασσικο, είναι φτιαγμένο με τρόπο που δεν θα παλιώσει εύκολα, πιστεύω πως μετά από 10 χρόνια θα είναι ακόμα φρέσκο.

Καταρχάς μιλάει για τις δυσκολίες της ζωής και δεν αφήνει παράθυρο ελπίδας, λέει τα πράγματα όπως είναι στα πλαίσια μιας όχι και τόσο πεσιμιστικής ιστορίας αφού ο ήρωας του τραγουδιού θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς.

Μπορεί να χαρακτηριστεί κοινωνικό αλλά και πολιτικό τραγούδι.

Γράφτηκε μια εποχή που σπούδαζα στο εξωτερικό το 1999 και πιστεύω πως η απόσταση από την μια και οι δυσκολίες των ανθρώπων τότε στη Ρουμανία του 1999 συνέβαλαν στη δημιουργία του τραγουδιού.

Πού βασίζεται η αγάπη σου για τη μουσική;

Βασίζεται στην ύπαρξη της ίδιας της μουσικής η όποια μάλλον είναι κάτι παραπάνω από απόλαυση , σωσίβια λέμβος μπορείς να πεις που σε σώζει στα ναυάγια της ζωής.

Ποιο είναι το ταξίδι των ονείρων σου;

Είμαι με θέα τις πυραμίδες και παίζω ούτι σε μια πενταμελή αιγυπτιακή ορχήστρα μπροστά σε μια αναμένη φωτιά με τα τσαγάκια μας. Υποτίθεται πως είμαι δεξιοτέχνης ουτίστας και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και κάνω με τους συναδέλφους μου ανταλλαγή πολιτισμού. Αυτοί μου παίζουν τα δικά τους κι εγώ συνοδεύω ,κι εγώ τα δικά μου και συνοδεύουν αυτοί. Δεν ξέρω αν θα γίνει ποτέ όμως αυτό είναι ένα όμορφο όνειρο για εμένα.

Ποιος είναι ο τραγουδιστής που έχεις ως πρότυπο;

Δεν μπορώ να πω έναν. Θα πω τέσσερεις  ο καθένας για άλλο λόγο. Τα στοιχεία των τεσσάρων κάνουν για εμένα του έναν τον μέγιστο.

Θα πω πρώτα τον Στέλιο Καζαντζίδη για την τεράστια φωνή του που όμοια της δεν υπάρχει αλλά και για το έργο που έχει αφήσει στον τομέα του κοινωνικού τραγουδιού και όχι μόνο έχει κάνει ο άνθρωπος αυτός τρομερή δισκογραφική δουλειά.

Θα βάλω δεύτερο τον αγαπημένο του Μίκη Θεοδωράκη τον Γρηγόρη Μπιθικωτση για την λεβεντιά το ήθος του, αλλά και για το έργο που άφησε και την δωρική φωνή με την αφαιρετική μέθοδο.

Και τρίτο τον τεράστιο Γιώργο Νταλάρα,  για την επιμονή του και την υπομονή του να καλυτερεύει ο ίδιος και να αλληλεπιδρά επηρεάζοντας όμορφα το ελληνικό τραγούδι. Είναι ο Αρχιερεύς του ελληνικού τραγουδιού.

Θα βάλω σε αυτή την θέση εδώ τον Βασίλη Καρρα γιατί το ελληνικό τραγούδι έχει δύο όψεις και ο Καρράς αντιπροσωπεύει την πλευρά αυτή με την μεγάλη του Ψυχή αλλά και μεγάλη Φωνή επάξια και με πολύ όμορφα τραγούδια. Δεν είναι τέταρτος επειδή τον αναφέρω τελευταίο είναι Πρώτος στο είδος που εκπροσωπεί.

 

Τι μουσικά όργανα παίζεις;

Παίζω κιθάρα εμβαθύνω και σε άλλα μουσικά μονοπάτια και αν θα είμαι έτοιμος θα σας πω…

Πες μας την ιστορία της σπασμένης κιθάρας σου.

Όταν τελείωσα τον στρατό στα 19 μου είχα παει σε μια πόλη για δουλειά εκεί γνώρισα ένα ροκ γκρουπ από άτομα της ηλικίας μου. Κάναμε παρέα και δανείστικα σπο κάποιον μια κιθάρα που ήταν λίγο σπασμένη. Δηλαδή το καπάκι απο την μεριά του καβαλάρη είχε ξεκολλήσει με αποτέλεσμα οι χορδές να απέχουν και 2 εκατοστά απο την ταστιέρα. Εγώ πάνω σε αυτάν την κιθάρα έμαθα. ‘Οσο έπαιζα τόσο ξεκολαγε το καπάκι . Την επέστρεψα μετ’α απο 1 χρόνο σφιγμένο το καπάκι με μια στρατιωτική ζώνη. Χωρίς την ζώνη αρχικά έπερνε η κιθάρα την μορφή ενός τόξου επειδή το καπάκι λύγιζε απο την μεριά του καβαλάρη και μετά αν δεν έφερνες αντίσταση άνοιγε στα δυο σαν τοστιέρα. Κάθε αρχή και δύσκολη τι να πω .

Σ αρέσει να γράφεις στίχους ή μουσική;

Μου αρέσει να γράφω τραγούδια μου αρέσει να γράφω και ορχηστρικά. Με αγγίζει περισσότερο η μουσική αλλά συνήθως όταν γράφω έρχονται και τα δύο και η μουσική και ο στίχος . πρόσφατα έμαθα ότι κάτι τέτοιο έκανε και ο παλιός γνωστός σύνθετης ο Μιτσακης . Είχε την ίδια τεχνική έγραφε μουσική και στιχο ταυτόχρονα βέβαια αυτός μπορεί να άφησε πίσω του και πέντε χιλιάδες τραγούδια.

Από πού εμπνέεσαι;

Δεν υπάρχει στάνταρ διαδικασία. Αν πω θα γράψω θα καθίσω ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή και σιγά σιγά θα περνάω το τραγούδι μέχρι να ολοκληρωθεί.

Η έμπνευση είναι ανάλογα από τις εικόνες που θα έχω εκείνη την στιγμή στο μυαλό μου που θα είναι συνισταμένη των πρόσφατων καταστάσεων που έζησα.

Παρ όλα αυτά εικόνες του περιβάλλοντος μπορούν να μου ερεθίζουν τον νου και να δημιουργήσει.

Ποιος σε προώθησε στον κόσμο της μουσικής;

Δυστυχώς κανένας. Είμαι μόνος εντελώς. Μόνος προωθώ την δουλεια μου. Δυστυχώς είναι δύσκολο και είναι και ρίσκο  στο επίπεδο των καλλιτεχνών σαν κι εμένα να έχουν απήχηση οι προσπάθειες σου.

 Τι μουσική ακούς;

Μπορεί να ακούσω από όλα τα είδη αρκεί να με αγγίξουν.

Μου αρέσουν ιδιαίτερα τα Soundtracks.

Τι μήνυμα στέλνεις στους ακροατές;

Καταρχας εύχομαι σύντομη επιστροφή στην κανονικότητα.

Επίσης γι όσους έχουν κατανοήσει τις δυσκολίες που έχει η ζωή να μην το βάζουν κάτω και να μην εγκαταλείπουν τους στόχους τους, διότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που περνάνε δυσκολίες αυτή τη στιγμή και δίνουν την μάχη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες τους για κανένα λόγο.

Ασ ακούσουν και το Πανιά στον Ουρανό να ξεδωσουν λίγο.

Υγεία σε όλους Γειά σας!!!

 

 

 

www.agelicos.com

https://www.facebook.com/profile.php?id=100064229019491

https://www.instagram.com/agelicos_haris/

https://www.youtube.com/channel/UCxqV5FVkACWZzkOZjqoGGDw

https://site.spinnup.com/HarisAgelicos

https://spinnup.link/476208-pania-ston-ourano

https://www.facebook.com/Haris-Agelicos-112003324307341

 

ΠΑΝΙΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ – OFFICIAL MUSIC VIDEO

https://m.youtube.com/watch?v=O8hNnzUKqGo

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου