Ακούστε μας Live





Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Η μουσική δημιουργία για μένα δεν έχει όρια και δεσμεύσεις! Ο Μπάμπης Τζανιδάκης μιλάει στο Nlp Radio


Μπάμπη σε καλωσορίσουμε λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του νέου σου άλμπουμ «Η σιωπή της Αριάδνης». Δώδεκα νέα τραγούδια ξανά με τη υπογραφή της Spider Music. Μίλησέ μας  γι’ αυτή τη  νέα σου δισκογραφική δουλειά.

Για την ακρίβεια το άλμπουμ «Η σιωπή της Αριάδνης» περιλαμβάνει έντεκα νέα τραγούδια και τη ροκ διασκευή ενός Ηπειρώτικου παραδοσιακού τραγουδιού. Στον δίσκο αυτό συμμετέχουν οι μουσικοί Παναγιώτης Ροντογιάννης, Σοφοκλής Αντωνιάδης και Βασίλης Κανελλόπουλος, οι οποίοι αποτελούν την μόνιμη μπάντα μου, αλλά συνεργάζονται μαζί μας και αρκετοί session μουσικοί. Επίσης, το LP αυτό περιλαμβάνει ένα τραγούδι σε μουσική Γιώργου Στεφανάκη και στίχους Σαράντη Αλιβιζάτου, ένα κομμάτι σε στίχους Δημήτρη Λεντζέρη και μουσική του Δημήτρη και δικιά μου, καθώς επίσης και ένα τραγούδι σε στίχους Νίνας Κάππα, σε δική μου σύνθεση. 'Οπως καταλαβαίνετε ο δίσκος αυτός απαρτίζεται από ποικίλα ηχοχρώματα-στιχομυθίες και γι' αυτόν τον λόγο θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε «πολυμορφικό».

 

 

Πώς κινείται το άλμπουμ σε σχέση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες σου;

Αν και οι μουσικές συνθέσεις κινούνται σε παραπλήσιες φόρμες με τις προηγούμενες κυκλοφορίες, θεωρώ ότι ο ακροατής θα αντιληφθεί μια ιδιαίτερη εξέλιξη της ελληνικής μουσικής μας παράδοσης μέσα από ρόκ, φόλκ και τζαζ τεχνοτροπίες. Εξάλλου και οι στίχοι των τραγουδιών που περιλαμβάνονται στον δίσκο είναι πιο «λαϊκοί», πιο κοντά δηλαδή στη λαϊκή ποιητική μας παράδοση, έχουν συνεπώς μεγαλύτερη αμεσότητα σε σχέση με τον ακροατή.

 

 

Η μουσική σου είναι μια μίξη διαφορετικών (φαινομενικά) μουσικών ειδών. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές στην διαδικασία δημιουργίας του τελικού αποτελέσματος;

Ποτέ...Η μουσική δημιουργία για μένα δεν έχει όρια και δεσμεύσεις. Θεωρώ όμως ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε με σεβασμό και ταπεινότητα τα «υλικά» από τη μουσική παράδοση και ιστορία του κάθε τόπου. Ο στόχος για μένα είναι να μεταφέρω στον σύγχρονο ακροατή, όσο γίνεται, αναλλοίωτη αυτή την παράδοση, με τρόπο όμως τέτοιο, ώστε αρχικά να την υποδεχτεί και ύστερα να την κατανοήσει και να την αφομοιώσει.   

 

 

Πόσο κοντά ή μακριά είναι ο Μπάμπης του σήμερα με τον Μπάμπη που ξεκίνησε πριν χρόνια με τη μουσική;

Η πορεία κάθε καλλιτέχνη είναι, θεωρώ, εξελικτική (εφόσον ο χρόνος που περνά αποτυπώνει μέσα του πλήθος βιωμάτων και επιδράσεων) και χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Έχει ωστόσο μια συνέχεια... Και εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση. Θα ήταν αδύνατο να είμαι σήμερα αυτός που είμαι αν δεν ήμουν αυτός που υπήρξα. Για να απαντήσω στην ερώτησή σου, βαδίζω 17 χρόνια στην ίδια πορεία που χάραξα με τα τραγούδια που δισκογράφησα το 2006.

 

 

Θα συνεχίσεις την «μοναχική» πορεία ή σκέφτεσαι κάποια στιγμή να δημιουργήσεις μία μπάντα;

Να σου πω την αλήθεια το κλίμα της μπάντας δεν μου λείπει. Καταρχάς συμμετέχω σε τρία μουσικά σχήματα, εκ των οποίων τα δύο ασχολούνται μόνο με την διεθνή ροκ σκηνή. Αλλά και στο προσωπικό μου project λειτουργώ σαν να είμαι σε μπάντα...Έτσι έχω μάθει. Η «μοναχική» πορεία όμως μου δίνει και μία περαιτέρω ευελιξία στις συνεργασίες και γενικότερα στις αποφάσεις. Κινείσαι γρηγορότερα και κερδίζεις χρόνο για πράγματα ουσίας.

 

 

 Ζωντανές εμφανίσεις στην  καλοκαιρινή  περίοδο θα κάνεις;

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου, θα εμφανιστούμε στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (Elevsis 2023). Θα είναι μία πρώτη δημόσια εκτέλεση αρκετών τραγουδιών του νέου άλμπουμ. Λόγω όμως της πεντάμηνης καθυστέρησης που είχαμε στην επίσημη νέα κυκλοφορία, δεν έχει κλειστεί κάτι άλλο για αυτό το καλοκαίρι. Βασικός στόχος για το άμεσο μέλλον, είναι η παρουσίαση του άλμπουμ «Η σιωπή της Αριάδνης», που ευελπιστώ να γίνει κατά τα τέλη Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη στο Αθηναϊκό κοινό.

 

Σ ευχαριστούμε πολύ για την συζήτηση μας και σου ευχόμαστε ένα ωραίο και δημιουργικό καλοκαίρι.

 Εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι σε όλους ένα ξένοιαστο και μουσικό καλοκαίρι!!!


«Η σιωπή της Αριάδνης»

Ακούστε τα τραγούδια εδώ

https://www.youtube.com/watch?v=QAxSBLvShnY&list=PLH1B8yetNDikwR5pPgMfIMJzDICydkqjb

 

Official links

https://www.facebook.com/SpiderMusicLBL/

www.spider-music.com

https://www.youtube.com/channel/UCkMfQaoZAfJVGftW6SejM3w

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου