Ακούστε μας Live

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Οι Έλληνες καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους και στέλνουν το δικό τους, δυνατό μήνυμα
«Είμαστε χιλιάδες, είμαστε άνθρωποι και έχουμε δικαιώματα.» Αυτό είναι το μήνυμα χιλιάδων εργαζομένων του χώρου του θεάματος για την κρίση του κορονοϊού.

Δέκα μέρες μετά το πρώτο βίντεο-έκκληση, με τίτλο «Ο καλλιτέχνης δεν είναι άνθρωπος» η ηθοποιός, συνθέτις και casting director, Έλια Βεργανελάκη, ανέβασε άλλο ένα βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στο YouTube. Αυτή τη φορά, ενώνει τη φωνή της με εκατοντάδες άλλους καλλιτέχνες της χώρας μας για να περάσουν το μήνυμα: «Είμαστε χιλιάδες, είμαστε άνθρωποι και έχουμε δικαιώματα!»

Μπορεί τα δεδομένα να έχουν αλλάξει από το πρώτο βίντεο της Έλιας Βεργανελάκη -η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε ότι το επίδομα των 800 ευρώ θα καταβληθεί και στους εργαζόμενους στον χώρο του θεάματος. Η αγωνία όμως στην καλλιτεχνική κοινότητα παραμένει. Πολλοί είναι εκείνοι που λόγω των συμβάσεων τους δεν «δικαιούνται» το επίδομα. Έτσι, χιλιάδες καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου μένουν ανυπεράσπιστοι μπροστά στην κρίση του κορονοϊού.
Όπως γράφει και η Έλια Βεργανελάκη «Δεν ζητάμε φιλανθρωπία, δεν ζητιανεύουμε το επίδομα, ζητάμε να αναγνωρίζεται το έργο μας/η δημιουργία μας ως επάγγελμα. Ζητάμε την δίκαιη αντιμετώπισή μας ως εργαζόμενοι. Ζητάμε αυτό που δικαιούμαστε ως εργαζόμενοι, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι
Στο νέο βίντεο, που ανέβηκε σήμερα Τρίτη 21 Απριλίου, συμμετέχουν 128 καλλιτέχνες από κάθε ειδικότητα. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, ενδυματολόγοι, στιχουργοί, μουσικοί, εικαστικοί, make-up artists, χορευτές, οπερατέρ, ηχολήπτες ένωσαν τις φωνές τους για να διαδώσουν το δικό τους, πολύ δυνατό μήνυμα, και να μας θυμίσουν πως οι καλλιτέχνες είναι και αυτοί εργαζόμενοι και αξίζουν τα ίδια δικαιώματα με όλους μας!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ

Είμαστε χιλιάδες, είμαστε άνθρωποι και έχουμε δικαιώματα: Με τα λόγια της Έλιας Βεργανελάκη
«Το βίντεο αυτό δεν κυκλοφόρησε δημόσια για να απαιτήσουμε/ζητήσουμε το επίδομα που προβλέπεται λόγω κορονοϊού. Έχουμε την αίσθηση πως αφού η Πολιτεία αποφάσισε να εντάξει τους καλλιτέχνες και του τεχνικούς του κλάδου «Θέαμα και Ακρόαμα», θα το πραγματοποιήσει.
Το βίντεο αυτό έγινε για να ενώσει τις φωνές όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων του χώρου μας για πρώτη φορά. Να ενώσει τα περισσότερα επαγγέλματα του κλάδου μαζί συλλογικά, όσων είναι μπροστά από τις κάμερες, επώνυμων και μη, αλλά και όσων εργάζονται πίσω από αυτές, όσων είναι πάνω στη σκηνή αλλά και στα παρασκήνια.
Δεν ζητάμε φιλανθρωπία, δεν ζητιανεύουμε το επίδομα, ζητάμε να αναγνωρίζεται το έργο μας/η δημιουργία μας ως επάγγελμα. Ζητάμε την δίκαιη αντιμετώπισή μας ως εργαζόμενοι. Ζητάμε αυτό που δικαιούμαστε ως εργαζόμενοι, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι.
Είμαστε μια φωνή που στόχο έχει τον σεβασμό των καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες και οι τεχνικοί του κλάδου δεν είναι άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας. Είναι άνθρωποι που αξίζουν να ζουν, να δρουν και να προσφέρουν στην κοινωνία αξιοπρεπώς. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο…
Ευχαριστούμε θερμά τους: Ερρίκο Μηλιάρη, Κωστή Καπελώνη, Θοδωρή Παράβα, Ανδρέα Σαββίδη, Μερόπη Βεργή, Μαρία Λαϊνά, Δημήτρη Μπαρνιά και Πόλυ Κυριάκου για την πολύτιμη βοήθειά τους για να γίνει αυτό το βίντεο και πιο πολύ τον Zan Tot (Θανάση Τότσικα) που εργάστηκε αφιλοκερδώς για να μοντάρει αυτό το βίντεο. Η ανταπόκριση στο κάλεσμα γι’ αυτό το συλλογικό βίντεο ήταν συγκινητικά μεγάλη και σας ευχαριστούμε από καρδιάς!»


ΠΗΓΗ: monopoli.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου