Ακούστε μας Live





Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Covid-19: Περισσότερες από 100 χώρες σε Lockdown – Σύντομη ανασκόπηση




Ο κορωνοϊός έχει μολύνει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, αλλά ο αντίκτυπός του εκτείνεται πολύ πέρα ​​από αυτή τη κατάσταση. Ακόμη και η συχνότητα χρήσης της λέξης “unprecedented” είναι άνευ προηγουμένου τη δεδομένη στιγμή. Σύμφωνα με την Google Trends, έχει χρησιμοποιηθεί τρεις φορές περισσότερο τις τελευταίες δύο εβδομάδες από το υψηλότερο σημείο που είχε καταγραφεί στην ιστορία της η συγκεκριμένη λέξη.
Όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός, αρκετές χώρες επέβαλαν αρχικούς περιορισμούς στις πτήσεις από την Κίνα ή απαιτούσαν την απομόνωση των επισκεπτών από περιοχές που βρίσκονταν κίνδυνο κατά την άφιξή τους.
Μετά την κήρυξη του κορωνοϊού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πανδημία, στις 11 Μαρτίου 2020, τα μέτρα άρχισαν να γίνονται πιο εκτεταμένα μέτρα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Με εξαίρεση την Αυστραλία που η κυβέρνηση χαρακτήρισε την κατάσταση ως παγκόσμια πανδημία στις 27 Φεβρουαρίου, πολύ νωρίτερα δηλαδή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και οποιαδήποτε άλλη προηγμένη χώρα…
Αρχικά, ο Τράμπ μπλόκαρε όλες τις μη σημαντικές αφίξεις στις ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 15 Μαρτίου 2020 και μια ημέρα αργότερα η Ε.Ε πράττει το ίδιο σε όλους τους επισκέπτες εκτός της ζώνης  Σένγκεν. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, η εναέρια κυκλοφορία των μεγαλυτέρων αεροδρομίων του κόσμου είχε μειωθεί σημαντικά.
Καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον θεσπίσει νέα μέτρα, όπως το να απαγορεύσουν την κυκλοφορία για ένα μέρος ή για ολόκληρη τη χώρα τους και έχουν δώσει επίσημες συμβουλές στους πολίτες, ας κάνουμε μια ανασκόπηση σχετικά με τον αντίκτυπο στους ανθρώπους και τον κόσμο γύρω τους….  
Στην Κίνα πάρθηκαν εκτεταμένα μέτρα που εξανάγκασαν τους πολίτες να κλειστούν μέσα για αρκετές εβδομάδες. Απαγορεύτηκαν δια ροπάλου όλες οι μορφές δημόσιων συγκεντρώσεων και μετακινήθηκαν περίπου 20.000 ιατρικό προσωπικό από όλη τη χώρα προς το Χουμπέι. Στην αιχμή του ιού, 120 εκατομμύρια μαθητές διδάσκονταν αυστηρά από το διαδίκτυο.
Στην Κολομβία οι ημέρες που επιτρέπεται να βγει ο κόσμος από το σπίτι εξαρτάται από τον αριθμό της εθνικής τους ταυτότητας, όπως και στην Ονδούρα που η κυκλοφορία περιορίζεται στις Δευτέρες, Τετάρτες και  Παρασκευές με βάση τα τελευταία ψηφία της ταυτότητας, του διαβατηρίου ή της άδειας οδήγησης. 
Στη Σερβία θεσπίστηκε μια καθορισμένη ώρα για να βγάλουν τα κατοικίδια για περπάτημα.
Στη Λευκορωσία, ο πρόεδρος της χώρας προχώρησε σε ιατρικές συμβουλές, συνιστώντας τη βότκα και τις σάουνες ως έναν τρόπο να παραμείνει ο κόσμος ασφαλείς.
Στη Σουηδία αρχικά έκλεισαν μόνο ορισμένα σχολεία, ενώ εστιατόρια και καταστήματα συνέχισαν να λειτουργούν κανονικότατα.
Στην Βολιβία τα μαγαζιά πρώτης ανάγκης είναι ανοικτά μέχρι το μεσημέρι και μόνο ένα άτομο ανά οικογένεια επιτρέπεται να βγει από το σπίτι για να κάνει τα ψώνια.
Στην Βραζιλία ο Bolsonaro αντί να περιορίσει την κυκλοφορία, καλούσε τον κόσμο να πάρει υδροξυχλωροκίνη ως θεραπεία για τον κορωνοϊό, μέχρι που το Facebook και το Twitter του διέγραψαν τις αναρτήσεις και μάλλον… ηρέμησε. 
Στην Κολομβία ο πρόεδρος Iván Duque αρχικά κλειδαμπάρωσε όλα τα άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω στα σπίτια τους. Έπειτα κήρυξε και αυτός Εθνική Καραντίνα. 
Στην Κούβα οι τιμές για τα δεδομένα κινητών τηλεφώνων και τη χρήση ομιλίας μειώθηκαν κατά 25% μεταξύ 6 π.μ. και 5:59 μ.μ. και κατά 50% μεταξύ 18:00 και 05:59 π.μ. για να μπορούν οι πολίτες να επικοινωνούν από το σπίτι. 
Στην Νότια Κορέα οι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν μάσκες μόνο την ημέρα της εβδομάδας που αντιστοιχεί στο τελευταίο ψηφίο του έτους γέννησής τους. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που γεννιούνται σε χρόνια που τελειώνουν με ένα ή έξι μπορούν να αγοράσουν μάσκες τις Δευτέρες, ενώ εκείνοι που γεννιούνται σε ένα χρόνο που τελειώνει με τρία ή οκτώ μπορούν να αγοράσουν τις Τετάρτες.







Πηγές: BBC As-Coa.org, Al Jazeera, CNBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου