Ακούστε μας Live





Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Γιατί πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα από τις ειδήσεις για τον κορονοϊό;




Μπορεί να είναι πολύ σημαντικό να ενημερωνόμαστε καθημερινά σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό – κυρίως για την ψυχική μας υγεία – να ξέρουμε πότε χρειάζεται να κάνουμε ένα διάλειμμα από τις οθόνες!

Η κάλυψη του θέματος σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού που πλήττει την ανθρωπότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει καταλάβει όλα τα μέσα ενημέρωσής μας πλέον – το δελτίο ειδήσεων, το διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και καθώς οι μέρες του καθολικού εγκλεισμού μας περνούν, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται πολλές φορές να κυριέυονται από το άγχος και τον φόβο!
Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε για τη σημασία του καθορισμού ορίων με όλα τα μέσα που επιλέγουμε καθημερινά για να ενημερωθούμε και να δώσουμε προτεραιότητα στην ψυχική υγεία μας – που είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική – και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κοινωνικής αποστασιοποίησης, η διατήρηση αυτών των ορίων κρίνεται πιο σημαντική από ποτέ!

photo-1559526324-c1f275fbfa32

Εμείς θα μοιραστούμε μαζί σας διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα από την υπερπληροφόρηση και τον πανικό των ειδήσεων, κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου κι εσείς θα επιλέξετε εκείνον ή εκείνους που σας ταιριάζουν καλύτερα!
 
1. Υιοθετήστε μια πρωινή ρουτίνα χωρίς…οθόνη photo-1512151004335-d5b6c2ff7e12
Τα πρωινά μόλις ξυπνήσετε προτιμήστε να πάρετε το πρωινό σας και να αφιερώσετε μερικά λεπτά στον εαυτό σας · να χαλαρώσετε τον νου και να θέσετε μικρούς στόχους για την ημέρα. Αποφύγετε να τσεκάρετε απευθείας τα emails σας ή να κάνετε scroll στο Facebook! Μπορείτε ακόμα να βάλετε να ακούσετε κάποιο podcast ή audiobook της επιλογής σας. Ακόμα και 5 λεπτά αρκούν κάθε πρωί για να βάλετε τις σκέψεις σας σε τάξη και να τροφοδοτήσετε την ψυχή και το μυαλό σας και να έχετε μια παραγωγική ημέρα.
 
2. Απενεργοποιήστε ειδοποιήσεις & notifications πριν πέσετε για ύπνο 1_VIYn7yeNkKmxQiR9VrtBLQ
Καθιερώστε το και σύντομα θα διαπιστώσετε πως αξιοποιώντας τις ώρες της ημέρας κάνοντας δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με την τεχνολογία, θα σας βοηθήσει να βρείτε την ηρεμία σας αυτό το δύσκολο διάστημα του εγκλεισμού. Απενεργοποιήστε από το βράδυ κάθε είδους ειδοποίηση που είχατε πριν στο κινητό σας για να ενημερώνεστε, για να μην αποσπούν την προσοχή σας όλη την επόμενη ημέρα. Με αυτό τον τρόπο θα μπαίνετε για να ενημερωθείτε όποτε εσείς αισθάνεστε έτοιμος ψυχολογικά και θα έχετε τον έλεγχο του τι διαβάζετε!
 
3. Σημειώνετε τις ώρες που δουλεύετε σε ένα ημερολόγιο photo-1502465771179-51f3535da42c
Να θυμάστε πως ειδικά τώρα που μένουμε στο σπίτι είναι ακόμα πιο σημαντικό να οργανώνετε την ημέρα σας έτσι ώστε να μην χάνετε πολύτιμο χρόνο, ενώ μπορείτε να τον αφιερώσετε κάπου αλλού και να μην καταλήγετε να δουλεύετε όλη την ημέρα. Να φροντίσετε να ενημερώνετε τους συναδέλφους σας μέχρι τι ώρα θα βρίσκεστε μπροστά από τον υπολογιστή σας και ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα μέχρι την οποία θα τσεκάρετε τα emails σας. Επίσης αν δεν είναι τόσο απαραίτητο αποφύγετε να δουλεύετε το Σαββατοκύριακο. Είναι πολύ σημαντικό να μην αφιερώνετε υπερβολικό χρόνο μπροστά από μια οθόνη!
 
4. Να παρακολουθείτε ειδήσεις συγκεκριμένες ώρες την ημέρα tv-study-43
Ορίστε κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα σας κατά τις οποίες προτιμάτε να αφιερώσετε χρόνο για να ενημερωθείτε από τις ημερήσιες ειδήσεις. Για παράδειγμα επιλέξτε αν θέλετε αυτό να είναι το πρωί, το μεσημέρι ή νωρίς το βράδυ. Πολύ σημαντικό, αν δεν θέλετε να καταλήξετε να παρακολουθείτε όλη μέρα ειδήσεις. Σκοπός είναι να μη γεμίζετε τον νου και την σκέψη σας με αρνητικότητα και υπερπληροφόρηση, αλλά απλώς να γνωρίζετε τι συμβαίνει στον κόσμο. Προτιμήστε να αφιερώνετε τον πολύτιμο αυτόν χρόνο σας κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν και σας γεμίζουν χαρά!
 
5. Απολαύστε έναν απογευματινό ύπνο photo-1531353826977-0941b4779a1c
Τώρα, εν μέσω καραντίνας, που έχετε και την πολυτέλεια του χρόνου, μπορείτε να δοκιμάσετε να κοιμάστε για λίγη ώρα το απόγευμα, πράγμα που θα σας ξεκουράσει και θα δώσει ένα πους στην ενέργειά σας. Ίσως να βοηθήσει και στην απεξάρτηση από την οθόνη!
 
6. Αφιερώστε χρόνο σε εσάς και την οικογένειά σας photo-1556909114-f6e7ad7d3136
Αν πρέπει να ευγνωμονούμε για κάτι την καραντίνα είναι που μας επιτρέπει να έχουμε πια τον χρόνο για να έρθουμε κοντά με την οικογένειά μας, κάτι που δεν μας επέτρεπαν οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας πριν. Πάρτε φυσικά τον χρόνο σας, φροντίστε τον εαυτό σας, κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν, αλλά δώστε και την απαραίτητη προσοχή και στους δικούς σας ανθρώπους. Αυτούς που μαζί τους περνάτε αυτή τη δύσκολη περίοδο! Κάντε πράγματα μαζί, μαγειρέψτε, δείτε ταινίες, παίξτε παιχνίδια – δημιουργήστε μαζί όμορφες αναμνήσεις… Όρεξη να υπάρχει!
 
7. Περιορίστε την ενασχόληση με την οθόνη τα Σαββατοκύριακα photo-1496293455970-f8581aae0e3b
Αφιερώστε το Σαββατοκύριακο στην χαλάρωση και ξεκούρασή σας. Κλείστε το κινητό σας, τον υπολογιστή και απολαύστε μικρές και όμορφες στιγμές, μόνος ή με την οικογένειά σας. Διαβάστε βιβλία, ακούστε μουσική, χαλαρώστε στο μπαλκόνι…Περιορίστε τον χρόνο που αφιερώνετε χαζεύοντας τι κάνουν οι άλλοι στο Instagram. Σημασία έχει τι κάνετε εσείς…
 
8. Αν είναι να χρησιμοποιήσετε την οθόνη, κάντε το διαφορετικά 1233
Επιλέξτε να κάνετε χρήση της τεχνολογία αλλά για κάτι άλλο, πιο δημιουργικό από το να διαβάσετε για ακόμα μια φορά ειδήσεις. Αυτή την περίοδο μπορείτε να βρείτε πολλά πράγματα να κάνετε online: μπορείτε να παρακολουθήσετε online μαθήματα από κάτι που σας ενδιέφερε να μάθετε αλλά δεν είχατε χρόνο, μπορείτε να παρακολουθήσετε ομιλίες και διαλέξεις, μπορείτε να δείτε θέατρο, να ακούσετε συναυλίες, να δείτε ταινίες και πολλά άλλα!
 
9. Μιλήστε με αγαπημένα σας πρόσωπα 5e8cb8278427e9516b3fb5c6
Η επικοινωνία με τους φίλους μας είναι πολύ σημαντική αυτή τη στιγμή, που όλοι βιώνουμε την ίδια ακριβώς κατάσταση. Χρησιμοποιείστε το τηλέφωνο και κρατείστε ζωντανή την επαφή με αγαπημένα σας πρόσωπα, που μπορεί τελευταία να είχατε χαθεί εξαιτίας υποχρεώσεων. Αφιερώστε χρόνο για να συζητήσετε πράγματα που σας απασχολούν ή να κάνετε μαζί σχέδια για το μέλλον! Είναι σημαντικό να θυμάστε πως όταν η τεχνολογία χρησιμοποιείται με τον σωστό τρόπο, μπορεί να μας φέρει πιο κοντά με τους αγαπημένους μας!
 
10. Γεμίστε το feed σας με τέχνη! photo-1492037766660-2a56f9eb3fcb

Τέλος, γεμίστε το feed σας με θετικές και όμορφες εικόνες που σας φτιάχνουν τη διάθεση και σας κάνουν να χαμογελάτε. Βάλτε για screensaver στο κινητό και τον υπολογιστή σας  εικόνες που σας αρέσουν και αγαπάτε, για να είναι αυτό το πρώτο πράγμα που θα βλέπετε μέσα στην ημέρα σας. Ακολουθήστε λογαριασμούς στα social media, που ανεβάζουν καθημερινά αισιόδοξες εικόνες, από σκίτσα, γνωστούς πίνακες, φωτογραφίες, ποίηση και πάρτε έμπνευση από αυτά για να γίνετε κι εσείς οι ίδιοι δημιουργικοί, κατά την παραμονή σας στο σπίτι.
Αισιοδοξία και καλή διάθεση και οι δύσκολες μέρες σύντομα θα αποτελούν απλώς μια ανάμνηση…

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: monopoli.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου