Ακούστε μας Live





Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Η κοσμοθεωρία της Χιονάτης: ‘Οταν πιστεύουμε ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι για την ευτυχία μας




Η Κοσμοθεωρία αυτή είναι πιο συνηθισμένη στις γυναίκες παρά στους άντρες. Αν θεωρήσουμε τη Χιονάτη ένα αθώο, παθητικό θύμα στα χέρια των άλλων ανθρώπων και των συνθηκών, η οποία δεν έχει καμία ευθύνη για τις πράξεις της και δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, τότε θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε το περιεχόμενο αυτής της Κοσμοθεωρίας.
Εδώ έχουν μαζευτεί κάμποσα Γκρέμλιν και έχουν κλειδώσει το μυαλό του ατόμου σε μια άκαμπτη προσέγγιση της ζωής και του εαυτού του. Ας κατονομάσουμε τα Γκρέμλιν αυτά, ας αναλύσουμε την Κοσμοθεωρία και μετά ας βρούμε έναν τρόπο διαφυγής από αυτή. Τα Γκρέμλιν αποτελούν ένα μείγμα συμπεριφορών και πεποιθήσεων. Θα βρείτε όλα ή κάποια από τα παρακάτω Γκρέμλιν:

• Δεν είμαι υπεύθυνος/η για τις αποφάσεις μου.
• Δεν είμαι υπεύθυνος/η για την ευτυχία μου.
• Η ζωή είναι πραγματικά σκληρή και ήταν πάντα σκληρή.
• Είμαι θύμα των περιστάσεων.
• Δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να αλλάξω τα πράγματα – «Έτσι είναι η κατάσταση» είναι μια συνηθισμένη δήλωση.
• Οι άλλοι δεν με βοηθούν.
• Οι άλλοι θα έπρεπε να με καταλάβουν.
• Το να καταρρέω και να νιώθω ανήμπορος/η είναι μέρος της ζωής μου.
• Ο κόσμος είναι ένα σκληρό μέρος.

Όσοι έχουν την Κοσμοθεωρία της Χιονάτης συχνά φροντίζουν να βεβαιωθούν ότι έχετε επίγνωση των παραπάνω Γκρέμλιν, κάνοντας σιγανούς αναστεναγμούς και χειρονομίες. Συνήθως προσπαθούν να σας κάνουν να νιώσετε ότι για κάποιο λόγο τους χρωστάτε και ότι, παρόλο που υποφέρουν λίγο, θα τα καταφέρουν, παρά τη δική σας έλλειψη κατανόησης και, φυσικά, παρά τον εγωισμό σας.
Φροντίζουν να ξέρετε πόσο καλοί είναι στη διαχείριση αυτού που είναι σχεδόν αβάσταχτο για εκείνους. Αν στριμωχτούν γίνονται είτε επιθετικοί, εξαπολύοντας κατηγορίες, είτε μελαγχολούν, κλαίνε και χρησιμοποιούν παθητική επιθετικότητα εναντίον σας – φυσικά θα υπογραμμίσουν ότι εσείς φταίτε που είναι στενοχωρημένοι και κλαίνε.
Τυπικές συμπεριφορές εκδηλώνονται όταν η Χιονάτη δεν έχει κάνει το δικό της σε κάτι που κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει καν αναφέρει. Όταν ο σύντροφός της θα ρωτήσει «Τι συμβαίνει;», η συνήθης απάντηση είναι «Τίποτα» ή «Δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να σου εξηγήσω». Μια Χιονάτη συχνά καταρρέει πολύ γρήγορα και ξεσπάει σε κλάματα ή κάνει μούτρα, ενώ απεκδύεται οποιασδήποτε ευθύνης ή δύναμης πάνω στη ζωή της. Η αίσθηση ότι την έχουν κακομεταχειριστεί και ότι ο άλλος της χρωστάει χάρη ακολουθείται από πράξεις παθητικής επιθετικότητας, όπως η σιωπή ή η άρνηση να επικοινωνήσει.
Πώς μπορεί να ακολουθήσει κάποιος με την Κοσμοθεωρία της Χιονάτης μια πιο υγιή στάση ζωής; Είναι δύσκολο για εκείνους που έχουν βυθιστεί σε αυτή τη νοοτροπία –και ακόμα πιο δύσκολο για εκείνους που βρίσκονται κοντά τους και πρέπει να την αντιμετωπίσουν–, επειδή το να βγουν από αυτή σημαίνει μια πραγματική αλλαγή προσέγγισης στη ζωή.
Ωστόσο, αυτό πρέπει να συμβεί αν θέλουν να ξεφύγουν από τη συγκεκριμένη Κοσμοθεωρία. Εκείνο που πρέπει να συμβεί είναι να βοηθηθεί το άτομο που έχει την Κοσμοθεωρία της Χιονάτης να δει πώς ακριβώς δουλεύει και πώς παρουσιάζεται στους άλλους. Για να αντλήσει κανείς το καλύτερο από τη ζωή πρέπει να είναι προδραστικός και να προσπαθήσει. Πρέπει να ζει σύμφωνα με την πραγματικότητα και στον κόσμο από τον οποίο περιβάλλεται.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποδέχεται παθητικά πως θα υποφέρει. Σημαίνει ότι φροντίζει να αλλάξει όλα όσα μπορούν να αλλάξουν. Επίσης, ότι έχει ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ και ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ βοήθεια από τους κατάλληλους ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να τον υποστηρίξουν στις αλλαγές που ΑΥΤΟΣ έχει υποκινήσει. Μπορείτε είτε να είστε θύμα στη ζωή είτε να προχωράτε με ένα ΓΝΗΣΙΟ χαμόγελο. Αυτή είναι δική σας επιλογή και κανενός άλλου.

Πολλοί ανάμεσά μας έχουμε παρουσιάσει ευκαιριακά την Κοσμοθεωρία της Χιονάτης όταν επιτρέψαμε στα Γκρέμλιν να εγκατασταθούν. Επαγρυπνείτε!Ορισμένες σκέψεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να μην αναπτυχθεί η Κοσμοθεωρία της Χιονάτης θα μπορούσαν να είναι:
• Σε κανέναν δεν αρέσουν τα θύματα.
• Κανείς δεν σας οφείλει τίποτα.
• Σε όλους αρέσουν τα θετικά άτομα.
• Η ευτυχία δεν πρέπει να προκαλεί αισθήματα ενοχής.
• Η ευτυχία είναι μια επιλογή που κάνετε.
• Το να φροντίζετε να είστε ευτυχισμένοι δεν είναι εγωιστικό.
• Σημασία έχει τι κάνετε εσείς με τη ζωή σας, όχι τι σας έχει κάνει εκείνη.
• Όλοι είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις και τις στάσεις τους.
• Η διεκδικητικότητα είναι φυσιολογική και αυτό κάνουν οι ενήλικες.

Είναι σημαντικό να αναζητούν θεραπεία ή βοήθεια άτομα με την Κοσμοθεωρία της Χιονάτης, επειδή συχνά υπάρχουν λανθάνοντα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αν δεν ξέρετε τι κάνετε, τότε είναι ριψοκίνδυνο να προσπαθήσετε να αλλάξετε την Κοσμοθεωρία ενός φίλου ή συντρόφου. Ωστόσο, αν είστε καλοί στο να επιλέγετε τις κατάλληλες λέξεις και να δείχνετε κατανόηση, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να ξεκλειδωθεί η Κοσμοθεωρία και να διαλυθούν τα Γκρέμλιν που χορεύουν μαζί.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Steve Peters με τίτλο «Το παράδοξο του χιμπατζή» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου