Ακούστε μας Live

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Ηλεκτρικό ρεύμα από χρησιμοποιημένο χαρτί τουαλέτας
Μετά την ανακύκλωση υλικών, όπως το πλαστικό, το γυαλί, τα μέταλλα, τα ηλεκτρονικά και άλλα, ήρθε κι η σειρά ενός άλλου υλικού που ξοδεύεται με αφθονία και δεν είναι άλλο από το χαρτί τουαλέτας.
Ολλανδοί επιστήμονες απέδειξαν ότι είναι πλέον εφικτή η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από χρησιμοποιημένα χαρτιά τουαλέτας.
Οι χημικοί και οι περιβαλλοντικοί επιστήμονες των πανεπιστημίων του Άμστερνταμ και της Ουτρέχτης προτείνουν μια διαδικασία δύο σταδίων, ενώ αναφέρουν ότι, το κόστος του ρεύματος ανά κιλοβατώρα θα είναι συγκρίσιμο με αυτό των φωτοβολταϊκών.Ακόμα και αν κάποιος δυσκολεύεται να το συνειδητοποιήσει, τα χαρτιά τουαλέτας αποτελούν πλούσια πηγή άνθρακα, καθώς περιέχουν 70% έως 80% κυτταρίνη.

Οι άνθρωποι στην Ευρώπη παράγουν, κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο δέκα έως 14 κιλά χρησιμοποιημένων χαρτιών τουαλέτας ανά κεφαλή.

Οι Ολλανδοί επιστήμονες προτείνουν, αρχικά, τα χαρτιά τουαλέτας, αφού συλλέγονται από τις χωματερές να μετατρέπονται σε αέριο μέσω ειδικών συσκευών και στη συνέχεια με τη βοήθεια ειδικών κυψελών καυσίμου, το αέριο αυτό να μετατρέπεται σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Όπως συμβαίνει με μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου -με τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου- η αποδοτικότητα αυτής της τεχνολογίας για την παραγωγή ηλεκτρισμού εκτιμάται ότι φτάνει σε ποσοστό το 57%.

Επειδή, προς το παρόν, καμία εταιρεία ή επιχείρηση του δημοσίου δεν έχει αποφασίσει να προβεί στην υλοποίηση μιας τέτοιας επένδυσης, οι Ολλανδοί ερευνητές ευελπιστούν ότι η Κίνα, που φιλοδοξεί να αποκτήσει ηγετική θέση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα είναι η πρώτη χώρα στην οποία θα ξεκινήσει μια τέτοια πρωτοβουλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από το χαρτί τουαλέτας, η ανακύκλωση και αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων των τουαλετών (κοπράνων κ.α.) βρίσκεται σε πιο προηγμένο στάδιο σε κάποιες χώρες (Ρουάντα, Γκάνα κ.α.). Σε διάφορα μέρη του κόσμου υπάρχουν μονάδες που μετατρέπουν τα οργανικά απόβλητα των τουαλετών σε λιπάσματα, καύσιμα, οικοδομικά υλικά ή σε ζωοτροφές.

Σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών στον Καναδά, αν όλα τα ανθρώπινα οργανικά απόβλητα που πέφτουν στις λεκάνες κάθε χρόνο, μετατρέπονταν σε βιοαέριο, θα μπορούσε να  δημιουργηθεί ηλεκτρισμός για πάνω από 138 εκατομμύρια νοικοκυριά.


ΠΗΓΗ: penna.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου