Ακούστε μας Live





Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

10 οσκαρικές ταινίες που βλέπουμε ξανά και ξανά όσα χρόνια κι αν περάσουν


Από την χορταστική λίστα των σινε-διαμαντιών ξεχωρίζουμε ένα top-10 με ταινίες όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, και φυσικά δεν θα σταματήσουμε να τις βλέπουμε ξανά και ξανά!
1. Ο Νονός
Η τριλογία του «Νονού» δεν θα μπορούσε να λείπει από μία λίστα με τις πιο θρυλικές οσκαρικές ταινίες, αλλά ούτε και από την λίστα με τις προσωπικές μας αγαπημένες. Την ιστορία την ξέρουμε όλοι λίγο πολύ: ο Αλ Πατσίνο στον ρόλο του Μάικλ της διάσημης ιταλικής οικογένειας-μαφίας, Κορλεόνε, προσπαθεί να ξεφύγει από την «οικογενειακή επιχείρηση» αλλά σύντομα συνειδητοποιεί ότι δεν είναι τόσο εύκολο να αγνοήσεις την οικογένεια και το πεπρωμένο σου.
Για την βλέπουμε ξανά και ξανά; Σίγουρα, για τα ατμοσφαιρικά-γκανγκστερικά του σκηνικά σε Αμερική και Ιταλία, την ανεπανάληπτη μουσική του και φυσικά την ανυπέρβλητη σκηνοθεσία του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Η πρώτη ταινία της τριλογίας κέρδισε 3 βραβεία Όσκαρ: Όσκαρ καλύτερης ταινίας, Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου και Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου το οποίο ο Μάρλον Μπράντο αρνήθηκε και έγραψε ιστορία. Μην χάσετε ολόκληρη την τριλογία του «Νονού» στο κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD, την Κυριακή 26 Ιανουαρίου από τις 18:30 μέχρι τις 03:40.
2. Πρόγευμα στο Τίφανις
Μία ταινία, που μπορεί να κυκλοφόρησε πριν έξι δεκαετίες, αλλά είναι ακόμα από τις αγαπημένες μας ταινίες όλων των εποχών. Η γοητευτική Όντρεϊ Χέμπορν ως Χόλι είναι απολαυστική, ενώ η ταινία συγκινητική και ταυτόχρονα τόσο διασκεδαστική! Αφορά ένα κορίτσι που μετακομίζει στο Μανχάταν για να κυνηγήσει τη ζωή που θέλει, ενώ προσπαθεί ταυτόχρονα να ζήσει με τον μικρό της αδερφό. Μπορεί σε κάποιο σημείο να έχασε τον εαυτό της, αλλά με την βοήθεια ενός νεαρού συγγραφέα ανακάλυψε ξανά ποια είναι και μας έκανε να την αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο. Επίσης, η ταινία κέρδισε 2 Όσκαρ για την μουσική της, που είναι όντως καταπληκτική.
COSMOTE CINEMA OSCARS HD, Τρίτη 28 Ιανουαρίου, 18:30
3. Ιπτάμενος και Τζέντλεμαν
Ίσως από τις καλύτερες ρομαντικές κομεντί, ο Ιπτάμενος και Τζέντλεμαν σε σκηνοθεσία Τέιλορ Χάκφορντ, είχε μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες ερμηνείες που έχουμε δει σε κομεντί. Ο Ρίτσαρντ Γκιρ στα καλύτερα του ως ένας ατίθασος νεαρός, που με το όνειρο να γίνει πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, εγγράφεται στη ναυτική ακαδημία. Εκεί μέσα σε λίγες εβδομάδες μαθαίνει την αξία της πειθαρχίας, της φιλίας, αλλά και του έρωτα. Η ταινία συνολικά απέσπασε 5 υποψηφιότητες στα Όσκαρ, ενώ ο Louis Gossett Jr κέρδισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, γράφοντας ιστορία ως ο πρώτος Αφροαμερικανός που το κατάφερε.
COSMOTE CINEMA OSCARS HD, Τρίτη 28 Ιανουαρίου, 20:30
4. Milk
Η αριστουργηματική ταινία του Sean Penn είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις την χρονιά που είχε κυκλοφορήσει, λόγω της πρωτότυπης ιστορίας της, που ήταν μάλιστα βασισμένη στην αληθινή ιστορία του πολιτικού και ακτιβιστή για τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας, Harvey Milk. Έτσι, μπορεί να είχαμε σπεύσει να την δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες όταν είχε βγει, είναι μια ταινία όμως που δεν αρκεί να την δεις μόνο μία φορά, καθώς κάθε φορά γίνεται όλο και πιο συγκλονιστική. Το 2009 πήρε το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, ενώ ο Sean Penn κέρδισε το όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου.
5. Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους
Ίσως η πιο «σκοτεινή» ταινία σε αυτή τη λίστα. Ένα σύγχρονο γουέστερν με πολλά plot twist, που κατάφερε να κερδίσει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας απέναντι σε πολύ ισχυρούς αντιπάλους. Σίγουρα το άξιζε, όμως, μιας και οι αδερφοί Κοέν έκαναν και πάλι το θαύμα τους και δημιούργησαν μια ταινία που όσες φορές και να την δεις και πάλι σε σοκάρει. Οι αδερφοί Κοέν κέρδισαν άλλα δύο Όσκαρ, Σεναρίου και Σκηνοθεσίας, ενώ ο Χαβιέρ Μπαρδέμ πήρε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου.
6. Mary Poppins
Όλοι ξέρουμε ποια είναι αγαπημένη νταντά μικρών και μεγάλων χάρη στην ταινία Mary Poppins με πρωταγωνίστρια την Julie Andrews. Μια εμβληματική ταινία που στιγμάτισε γενιές και γενιές, από την κυκλοφορία της τη δεκαετία του ’60. Όλοι την έχουμε δει σίγουρα μια φορά όταν ήμασταν παιδιά, αλλά την βλέπουμε και μεγαλύτεροι, καθώς τα μηνύματα που περνάει αυτή η ταινία είναι σημαντικά για κάθε ηλικία. Φυσικά,δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και το αίσθημα της νοσταλγίας που νιώθουμε κάθε φορά που η Julie Andrews τραγουδάει το «Supercalifragilisticexpialidocious», αλλά και το «Let’s Fly A Kite.»
7. Cabaret
Μία ταινία, που όπως είναι φυσικό σάρωσε τα Όσκαρ, κερδίζοντας συνολικά 8 βραβεία. Είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα μιούζικαλ όλων των εποχών. Γι’ αυτό εξάλλου οι θεατρικές διασκευές του στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο είναι συχνό φαινόμενο. Το σίγουρο είναι ότι η ιστορία της Sally (Liza Minelli) σε ένα καμπαρέ του Βερολίνου την δεκαετία του ’30 άφησε εποχή και εμείς δεν θα βαρεθούμε ποτέ να βλέπουμε την ταινία με την αξεπέραστη μουσική.
8. Η μορφή του νερού
Μπορεί το Shape of Water να είναι μια πρόσφατη ταινία, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχουμε καταφέρει ήδη να τη δούμε δύο και τρεις φορές -και φυσικά θέλουμε να την ξαναδούμε! Είναι μία από τις πιο πρωτότυπες ιστορίες αγάπης που έχουμε δει ποτέ στο σινεμά, ενώ κατάφερε να αγγίξει και το πολύ επίκαιρο θέμα της διαφορετικότητας. Οι ερμηνείες είναι εκπληκτικές και η μουσική ακόμα πιο μαγευτική. Έτσι, είναι λογικό που κέρδισε 13 υποψηφιότητες Όσκαρ και τελικά κέρδισε 4, μεταξύ των οποίων το Όσκαρ καλύτερης ταινίας για το 2018!
9. Οι Απίθανοι
Όταν μιλάμε για οσκαρικές ταινίες δεν γίνεται φυσικά να παραλείψουμε την κατηγορία των κινουμένων σχεδίων. Οι Απίθανοι λοιπόν είναι μία από τις καλύτερες ταινίες animation, γι’ αυτό και περιμέναμε δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια το sequel, που τελικά μας δικαίωσε. Όσες φορές και να την δούμε, μας κάνει πάντα να γελάμε και να συγκινούμαστε το ίδιο με τις περιπέτειες της οικογένεια των «Απίθανων.» Μια ταινία που είναι σίγουρα για μικρούς, αλλά και για μεγάλους.
10. Up
Άλλη μία αριστουργηματική ταινία κινουμένων σχεδίων είναι το Up, που αφηγείται την ιστορία του αξιαγάπητου αλλά γκρινιάρη παππού Carl, ο οποίος φεύγει χωρίς την θέληση του για μια περιπέτεια με τον μικρό Russell που θα του αλλάξει για πάντα τη ζωή. Ίσως μια από τις πιο συγκινητικές ταινίες κινουμένων σχεδίων, που δεν θα βαρεθούμε ποτέ να βλέπουμε. Φυσικά, κέρδισε δύο Όσκαρ: το βραβείο καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων και το βραβείο καλύτερης πρωτότυπης μουσικής.


ΠΗΓΗ: Τατιανα Γεωργακοπουλου/monopoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου