Ακούστε μας Live





Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Mobbing: Απόψε δε θέλω να πάω στη δουλειά


Γράφει η Άντζελα Ζιούτη   (*)   

Κάθε πρωί το ρολόι χτυπά ακριβώς στις επτά. Η Ελένη σήμερα δε θέλει να πάει στη δουλειά. Βγάζει το χέρι της μέσα από το πάπλωμα και κλείνει το ξυπνητήρι. Γυρνάει την πλευρά της και ξανακοιμάται. Θέλει να ονειρευτεί. Γιατί τον τελευταίο καιρό η δουλειά της είναι ένας εφιάλτης. Τη λέξη mobbing μπορεί να μη την ξέρει, γνωρίζει όμως την απάνθρωπη συμπεριφορά των συναδέλφων της. Ο προϊστάμενος τη συκοφαντεί, μια συνεργάτης της, της ασκεί ψυχολογική βία.

Το mobbing είναι το νέο φαινόμενο που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια στους εργασιακούς χώρους. Στην επιστημονική ορολογία ορίζεται ως «η άσκηση, στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ συναδέλφων ή μεταξύ ανώτερου και κατώτερου στη ιεραρχία, μιας συστηματικής και διαρκούς επίθεσης σε βάρος ενός προκαθορισμένου θύματος προκειμένου να ωθηθεί στο να εγκαταλείψει τη θέση της εργασίας του» . Πρόκειται δηλαδή για ψυχολογικές επιθέσεις που θίγουν την επαγγελματική και κοινωνική εικόνα του εργαζομένου στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Ο όρος “mobbing” προέρχεται από το αγγλικό ρήμα “to mob”, που τα λεξικά  μεταφράζουν ως «κακολογώ, προσβάλλω, κακομεταχειρίζομαι, πιέζω».

Έτσι λοιπόν στους εργασιακούς χώρους: η απασχόληση βιώνεται ως απάνθρωπη, οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι ασφυκτιούν κάτω από την πίεση των συναδέλφων και προϊσταμένων και τη ψυχολογική τρομοκρατία που υφίστανται.

Το mobbing είναι η αιτία για την εκδήλωση ψυχικών και σωματικών νοσημάτων καθώς αποτελεί μια αποτελεσματική τακτική και χρησιμοποιείται κατάλληλα από τους οργανισμούς, για να απαλλαγούν από το ενοχλητικό ή και το πλεονάζον προσωπικό. Η συνεχής αντισυναδελφική συμπεριφορά αδυνατίζει τη διάθεση για εργασία και μετατρέπει το εργασιακό περιβάλλον σε ένα καθημερινό ρινγκ.

Οι εργαζόμενοι θυματοποιούνται αδυνατώντας να αντιδράσουν καθώς η απόλυση κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους. Η προσβλητική μεταχείριση τους οδηγεί πολλούς εργαζομένους στην ανικανότητα για εργασία ή ακόμη και στην παραίτηση τους.
Πονοκέφαλος ή ζαλάδες. Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα δεν αργούν να έρθουν στο θύμα του mobbing. Διότι όταν οι συνάδελφοι του σκάβουν τον λάκκο, αυτός κάποια στιγμή θα «πέσει» μέσα.

Η εργασιακή παρενόχληση δηλαδή αυτή μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή του, όπως η δυσφορία στη σκέψη της δουλειάς την άλλη μέρα και οι διαταραχές  της αυτοπεποίθησης του εργαζομένου σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να τον οδηγήσουν στην παραίτηση και στην εσωστρέφεια.

Συνταγές αντιμετώπισης; Να κρατηθεί όσο το δυνατό σε απόσταση από αυτούς που τον παραγκωνίζουν μέσα στο εργασιακό παιχνίδι. Και να μιλήσει ευθέως στον προϊστάμενο του.
Η Ελένη σηκώθηκε από το κρεβάτι κι έκανε καφέ. Ντύθηκε γρήγορα και μπήκε στο αμάξι. Πάτησε το γκάζι. Αποφασισμένη πλέον να πατήσει το φρένο σε όλους αυτούς που δημιουργούν το υποχθόνιο εργασιακό κλίμα εναντίον της.

* Η Ελένη Ζιούτη – Κόντου είναι η αδελφή μου. Και μου περιέγραψε μερικές σκηνές μόνο από το εργασιακό της περιβάλλον.  








ΠΗΓΗ: now 24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου