Ακούστε μας Live





Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

"Στιγμές Αλήθειας"


 

1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Νέους Δημιουργούς "Στιγμές Αλήθειας"

Ντοκιμαντέρ, Δωρεάν σινεμά
 

Κάτι νέο έρχεται από φέτος να προστεθεί στον φεστιβαλικό χάρτη της Αθήνας: το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Νέους Δημιουργούς "Στιγμές Αλήθειας".

Σ’ αυτή την πρώτη διοργάνωση, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών δίνει βήμα προβολής στους νέους Έλληνες ντοκιμαντερίστες. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου στο ιστορικό νεοκλασικό κτίριο "Νίκος Κούνδουρος", στέγη της ΕΕΣ, επί της οδού Τοσίτσα 11 στα Εξάρχεια. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην ανακαινισμένη, ψηφιακά εξοπλισμένη (DCP) αίθουσα προβολών της Εταιρείας.

Θα προβληθούν είκοσι ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής μικρού και μεγάλου μήκους και θα επακολουθεί συζήτηση.


Το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό της γκάμας του ελληνικού ντοκιμαντέρ σήμερα αλλά και των θεματικών που απασχολούν τους σύγχρονους ντοκιμαντερίστες: το προσφυγικό και το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα των καιρών μας μοιάζει να κυριαρχεί θεματικά, αλλά θα δούμε ακόμα ταινίες για την μεγάλη πυρκαγιά του 1917 στη Θεσσαλονίκη, για ρακοσυλλέκτες, για χορευτές με αναπηρία και ανθρώπους με προβλήματα όρασης, για τα βασανιστήρια επί χούντας (μέσα από την μαρτυρία του Περικλή Κοροβέση), τους αγνοουμενους της Κύπρου, τα εγκλήματα των ναζί, την ΕΑΜική Αντίσταση. Αλλά και ντοκιμαντέρ για ξεχωριστούς έρωτες επι Κατοχής, για υπεραιωνόβιες γιαγιάδες στην Ευρυτανία, για τρυφερούς παππούδες στην Ηπειρο, για υπερήλικα ζευγάρια στην Ικαρία, για ξεχωριστούς βοσκούς που τραγουδάνε–ακόμα και για Αμοργιανούς που προβλέπουν τον καιρό.

Ταινίες τους θα μας δείξουν οι: Θανάσης Νεοφώτιστος, Χάρης Ραφτογιάννης, Χάρης Γιουλάτος, Βίβιαν Παπαγεωργίου, Τίμων Κουλμάσης, Νίκος Πηλός, Γρηγόρης Βαρδαρινός, Άγγελος Ράλλης, Βίκη Αρβελάκη, Μάρω Αναστοπούλου, Χρύσανθος Κωνσταντινίδης, Ιωάννα Νεοφύτου, Δημήτρης Σταμάτης, Θάνος Τσάντας, Άννα Αντωνοπούλου, Γιώργος Μπισδίκης, Λουκάς Παλαιοκρασάς, Σταύρος Πετρόπουλος, Αντώνης Κιτσικης, Ξενοφώντας Βαρδαρός και Γιάννης Ξύδας.

Στη διάρκεια των τετραήμερων προβολών θα γίνουν δύο ανοιχτές συζητήσεις με θέματα: Το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ σήμερα: Παραγωγή, διανομή και προβολή του και Ο ρόλος του σεναρίου στο ντοκιμαντέρ.

Στη λήξη του Φεστιβάλ, η Κριτική Επιτροπή θα απονείμει τρία βραβεία σκηνοθεσίας για την ενθάρρυνση των νέων δημιουργών ντοκιμαντέρ.

Αναλυτικό πρόγραμμα.














ΠΗΓΗ: art & life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου