Ακούστε μας Live





Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Νύχτα Ιδεών 2020 "Ζήω – ζῶ" στην Αθήνα




H δημοσιογράφος Ainhoa Jean-Calmettes επιμελείται το πρόγραμμα της Νύχτας Ιδεών για την Αθήνα, εξετάζοντας το "πέρα από το ανθρώπινο", τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η Γη, τη μαζική εξαφάνιση της βιοποικιλότητας.

Ανθρωπόκαινος, κεφαλαιόκαινος, φυτειόκαινος: πολλοί και ετερόκλητοι όροι προτείνονται για να προσδιορίσουν τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η Γη, μια ανησυχητική νέα εποχή που χαρακτηρίζεται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, την έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών, τον πολλαπλασιασμό των φυσικών καταστροφών και την απορρύθμιση των οικοσυστημάτων. Καθένας από τους όρους αυτούς υποδεικνύει έναν ένοχο (τον άνθρωπο, τον καπιταλισμό, την αποικιοκρατία και το σύστημα των φυτειών) και μας καλεί σε έναν τύπο κινητοποίησης.

Ωστόσο όλοι συγκλίνουν σε ένα σημείο: αν έχουμε φτάσει σήμερα σ’ αυτή την κατάσταση, είναι επειδή ο δυτικός άνθρωπος αρνήθηκε στα υπόλοιπα ζωντανά μια μορφή εσωτερικότητας, μια ψυχή, μια υποκειμενικότητα, μια άποψη για τον κόσμο.

Η εύρεση μιας πολιτικής διεξόδου από την καταστροφή που συντελείται τώρα δεν θα μπορέσει να παρακάμψει μια ριζική αμφισβήτηση αυτής της αντίληψης του κόσμου, που ο ανθρωπολόγος Philippe Descola αποκαλεί "νατουραλισμό".

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος οργανώνει για 7η χρονιά τη Νύχτα Ιδεών. Το ετήσιο ραντεβού που συγκεντρώνει διανοούμενους, καλλιτέχνες, ερευνητές, δημοσιογράφους και το ευρύ κοινό που του αρέσουν οι συζητήσεις.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η εκδήλωση συντονίζεται με τα υπόλοιπα Γαλλικά Ινστιτούτα και τους συνεργάτες τους σε όλο τον κόσμο και επεκτείνεται σε τέσσερις πόλεις: Αθήνα, Ηράκλειο, Μυτιλήνη και Θεσσαλονίκη.

Δείτε το πρόγραμμα.
Γαλλικό Ινστιτούτο
Σίνα 31 Τηλέφωνο: 210 3398600

30 Ιανουαρίου 2020
19:00
ΠΗΓΗ: art & life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου