Ακούστε μας Live





Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Μπορεί η Κλασική μουσική να σε κάνει πιο έξυπνο;


Όλοι έχουμε σίγουρα ακούσει τον μύθο, τα μωρά παιδιά που μεγαλώνουν ακούγοντας Mozart γίνονται εξυπνότερα. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται "Mozart Effect" και όπως έχει διαπιστωθεί δεν φαίνεται να είναι αληθές. Υπάρχουν όμως λόγοι, που μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι όλα αυτά ίσως και να ισχύουν. Όπως επιστημονικά έχει αποδειχθεί οι οπαδοί της κλασικής μουσικής, έχουν τελείως διαφορετικό μυαλό από τους υπολοίπους. Στο μυαλό τους επικρατεί περισσότερη ηρεμία με το γύρω περιβάλλον, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό από τον καθημερινό άνθρωπο.

https://www.youtube.com/watch?v=fLSzlBaU3jM&feature=emb_logo


Όλα ξεκινούν με τα ‘κλασικά’ συμπτώματα στο σώμα. Για τους περισσότερους ανθρώπους το στρες είναι καθημερινότητα. Κίνηση, προβλήματα στην δουλειά και απλήρωτοι λογαριασμοί συμβάλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι ακούγοντας κλασική μουσική μειώνεται η αρτηριακή πίεση και ταυτόχρονα τα επίπεδα  του καθημερινού στρες μέσα σε λιγότερο από 30 λεπτά.  Επιπλέον η κλασική μουσική μειώνει τον πόνο, πολεμά την κατάθλιψη και ενισχύει το βιολογικό ρολόι. Όταν το στρες, ο ύπνος και ο πόνος γίνονται ήχοι, το σώμα μπορεί να συγκεντρωθεί δημιουργώντας υγιή πρότυπα συμβαδίζοντας απόλυτα με τις μελωδίες της κλασικής μουσικής.
Ως αποτέλεσμα, η χαλάρωση που προσφέρει η κλασική μουσική, δίνει την δυνατότητα στους ακροατές της να είναι πιο ανοιχτοί με τον εαυτό τους σε σχέση με άλλους με αποτέλεσμα να γίνονται ίσως καλύτεροι στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κλασική μουσική βοηθά στην απεμπλοκή των συναισθημάτων και την καλύτερη επικοινωνία, οδηγώντας πολλές φορές σε πιο αυθεντικές και ειλικρινές συζητήσεις.

NIGHTINGALE STRING QUARTET (Classical Music Video) from M. on Vimeo.

Εάν όλα τα παραπάνω προκαλούν θετικά συναισθήματα σε αυτούς που ακούν κλασική μουσική, είναι κάτι το φυσιολογικό. Όπως φαίνεται, οι οπαδοί της κλασικής μουσικής τείνουν στο να διατηρούν μια πιο υψηλή αυτοεκτίμηση, η οποία πολλές φορές οδηγεί στο να πρωτοπορούν πιο συχνά και να επικοινωνούν πιο καθαρά και πιο ανοιχτά από άλλους.  Ερευνητές στο πανεπιστήμιο της  Northumbria στην βόρεια Αγγλία, διαπίστωσαν ότι η ακρόαση γνώριμων ήχων της κλασικής μουσικής ενισχύει την πνευματική εγρήγορση , την προσοχή και την μνήμη.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ίσως είναι κρίμα οι νέες γενιές να μην έχουν την δυνατότητα να ακούσουν ένα κλασικό κομμάτι, δεδομένης της μόδας της μουσικής του σήμερα. Ακόμα και εάν το ''Mozart Effect'' σταματήσει να υπάρχει, σίγουρα θα πρέπει κάθε άνθρωπος στην ζωή του να έχει μια τουλάχιστον εμπειρία από την κλασική μουσική.  Μία μουσική και έναν πολιτισμό που αξίζει να διατηρηθεί, αν όχι για την μουσική, τότε σίγουρα για το μυαλό.










ΠΗΓΗ: popup.gr
 
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου