Ακούστε μας Live





Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

6 χάσταγκ Tέχνης για ένα διάλειμμα από την αρνητικότητα των σόσιαλ μίντια




Έξι ενδιαφέροντα χάσταγκ που μπορείτε κι εσείς να ακολουθήσετε, ώστε το -γεμάτο με αρνητικές ειδήσεις- feed μας να γεμίσει με τέχνη!

Καθώς οι χώροι πολιτισμού αναγκάζονται να κλείσουν τις πόρτες τους για το κοινό λόγω του κορονοϊού, οι ψηφιακές πλατφόρμες και ιδιαίτερα τα σόσιαλ μίντια αποτελούν τα ιδανικά σημεία συνάντησης του κοινού με την τέχνη. Έτσι, όπως είναι λογικό, μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο επικεντρώνονται στους λογαριασμούς τους στο Facebook, το Instagram και το Twitter. Δημοσιεύουν περιεχόμενο, κάνουν live stream, online περιηγήσεις  και πολλές άλλες δράσεις.
Για παράδειγμα, το διάσημο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (MoMA) στην Νέα Υόρκη ξεκίνησε δημοσιεύοντας ένα σάουντρακ δια χειρός Conor Bourgal με τίτλο A Portable Embrace, «για να σας κρατά συντροφιά είτε αν βρίσκεστε μπορστά από έναν πίνακα είτε μόνοι σας στο σπίτι.» Το μουσείο προσκαλεί επίσης καλλιτέχνες και συγγραφείς να μοιραστούν πρωτότυπα ποιήματα εμπνευσμένα από τις συλλογές του, που είναι διαθέσιμα στα στόρι του Instagram του μουσείου.
 
#MuseumFromHome
Σε πιο μαζικό βαθμό, το MoMA, καθώς και πολλά από τα μεγάλα μουσεία των ΗΠΑ -και όχι μόνο, δημοσιεύουν περιεχόμενο με το χάσταγκ #MuseumFromHome, δηλαδή «Μουσείο από το Σπίτι», ώστε το κοινό να έχει «πρόσβαση» σε έργα των μουσείων, έστω και ψηφιακά. «Υπάρχουν πολλοί (εικονικοί) τρόποι που μπορούμε να έρθουμε κοντά, όσο βρισκόμαστε σπίτι» αναφέρεται σε μία δημοσίευση στο Instagram του MoMA.
Πιο πολύ από ποτέ, η χρήση πλατφόρμων όπως το Twitter, το Facebook και το Instagram  μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος μας και ειδικότερα προς όφελος του πολιτισμού. Έτσι, εκτός από το #MuseumFromHome, υπάρχουν άλλα πέντε ενδιαφέροντα χάσταγκ που μπορείτε να ακολουθήσετε, ώστε το -γεμάτο με αρνητικές ειδήσεις- feed μας να γεμίσει με τέχνη!
 
Τα κορυφαία χάσταγκ τέχνης μέχρι τώρα είναι τα εξής:


#WhyILoveMuseums
Χιλιάδες χρήστες του Instagram και του Twitter μοιράζονται εδώ και πέντε μέρες τις σκέψεις (και τις φωτογραφίες) τους, σχετικά με το «γιατί αγαπούν τα μουσεία». Σύμφωνα με ανάρτηση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου: «Αγαπάμε τα μουσεία, επειδή ακόμα και τώρα μας προσφέρουν μια μοναδική σύνδεση με την ιστορία, την κουλτούρα, τη φύση και με ιστορίες που μας επιτρέπουν να καταλάβουμε τον κόσμο μας. Συνήθως αυτό γίνεται μέσα από τις εκθέσεις και τις γκαλερί. Μην ξεχνάτε όμως πως τώρα το online περιεχόμενο είναι κοντά σας.»


#ArtCanHelp
To χασταγκ αυτό ήταν μια πρωτοβουλία του Art Newspaper που έχει ήδη μαζέψει πάνω από 500 post στο Instagram! Πρόκειται για μία καμπάνια για τη διάδοση μόνο καλών νέων και εικόνων που μας φτιάχνουν το κέφι και φυσικά έργων τέχνης που μας εμπνέουν!
 
#MuseumMomentOfZen
Όσο ο κόσμος αγχώνεται όλο και περισσότερο για τον κορονοϊό, πολλά ιδρύματα τέχνης μοιράζονται όμορφα και «χαλαρωτικά» έργα τέχνης από τις συλλογές τους ή εικόνες από τις άδειες γκαλερί τους όσο είναι κλειστά τα μουσεία. Ένα τέλειο αντίδοτο για τις αγχωτικές μας μέρες και τον μοναχικό αυτό-περιορισμό στο σπίτι.


#MuseSocial
Το feed αυτό του χάσταγκ είναι περισσότερο ενημερωτικό, για updates και τα μελλοντικά σχέδια των μουσείων για τις επόμενες εβδομάδες.
#ArchivesHashtagParty
Αυτό το χάσταγκ είναι για όλους εμάς που παθιαζόμαστε τόσο με την τέχνη, όσο και με την ιστορία. Εδώ άνθρωποι μοιράζονται γράμματα, φωτογραφίες και αντικείμενα είτε από προσωπικό αρχείο είτε από μουσεία. Για την ημέρα του Αγίου Πατρίκιου, για παράδειγμα, πολλοί πόσταραν φωτογραφίες από παλαιότερους εορτασμούς.

















Πηγή: The Art Newspaper

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου