Ακούστε μας Live





Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

12 Ιδέες για να ανατρέψεις μία κακή ημέρα




Πώς να φτιάξεις μια άσχημη ημέρα; – 12 Ιδέες και συμβουλές

1. Άκουσε μουσική 12 Ιδέες για να ανατρέψεις μία κακή ημέρα
Όποτε κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί, ο εγκέφαλος παράγει την ορμόνη που σχετίζεται με την καλή διάθεση. Έτσι, όταν ακούς τη μουσική που σου αρέσει, ο εγκέφαλος απελευθερώνει την ντοπαμίνη, κι αμέσως ανεβαίνει η ψυχολογία σου.
Φυσική αύξηση ντοπαμίνης για απομάκρυνση της απάθειας, άγχους και κατάθλιψης 
Μια καλή ιδέα, λοιπόν, για το πώς να φτιάξεις μια άσχημη ημέρα εύκολα και άμεσα, είναι να αφήσεις μερικά αγαπημένα σου τραγούδια να παίζουν όσο ετοιμάζεσαι το πρωί, ετοιμάζεσαι το απόγευμα για μια βόλτα, είσαι στο δρόμο για τη δουλειά κ.ο.κ.
Αν είσαι στο σπίτι, γιατί να μην ανοίξεις και το ηχείο στο τέρμα και να… ξεδώσεις χορεύοντας ένα από τα αγαπημένα σου κομμάτια; Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα πετύχεις και την εκτόνωση που θα αναφέρουμε πιο μετά!

2. Οργάνωσε το γραφείο σου
Ένα οργανωμένο γραφείο, ένα περιποιημένο δωμάτιο, ένα τακτοποιημένο σπίτι αναμφίβολα μάς προδιαθέτουν θετικά. Μάλιστα, δεν είναι απίθανο να αποτελούν και το λόγο ή έναν από τους λόγους χάριν των οποίων αισθανόμαστε καλή διάθεση συχνά.
Αντιθέτως, εάν πάνω στο γραφείο έχεις μία στοίβα από πράγματα, το δωμάτιό σου δεν είναι καθαρό και το σπίτι σου είναι γενικότερα ατακτοποίητο, τότε αυτό μπορεί κάλλιστα να πυροδοτεί την κακή σου ψυχολογία.
Ως εκ τούτων, η απάντησή μας στο πώς να φτιάξεις μια άσχημη ημέρα είναι να ξεκινήσεις τακτοποιώντας το γραφείο σου. Ώστε να έχεις μια καθαρή και άνετη επιφάνεια να δουλέψεις. Κι έπειτα, αν … σου έρθει όρεξη, συνεχίζεις και με το υπόλοιπο δωμάτιο και με το σπίτι σου γενικότερα!

3. Ετοίμασε το αγαπημένο σου φαγητό Το να παραγγείλεις από έξω το αγαπημένο σου φαγητό θα μπορούσε να είναι μια λύση στο πώς να φτιάξεις μια κακή ημέρα. Άλλωστε, το φαγητό συνδέεται άμεσα με την ενέργεια, την όρεξη και τη διάθεσή μας.
Όμως, το να κάτσεις η ίδια να ετοιμάσεις ένα από τα αγαπημένα σου σπιτικά φαγητά είναι ακόμη καλύτερη ιδέα. Θα περάσεις χρόνο κάνοντας κάτι που σου αρέσει και τελικά θα γευτείς ένα από τα αγαπημένα σου φαγητά. Δύο σε ένα δηλαδή!

4. Κάνε ή φτιάξε κάτι που θα αρέσει σε κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο
Όταν κάνουμε κάτι όμορφο για κάποιον άλλον, οι έρευνες δείχνουν ότι νιώθουμε κι εμείς οι ίδιοι καλύτερα. Ερμηνεύοντας αυτό από ψυχολογική σκοπιά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε μία τέτοια κατάσταση, βιώνουμε οι ίδιοι τη χαρά που πιστεύουμε ότι θα βιώσει ο άλλος όταν λάβει αυτό που του ετοιμάζουμε.
Ένα παιχνιδιάρικο μήνυμα στην κολλητή σου, ένα όμορφο e-mail στο συνεργάτη σου, ένα post – it ως έκφραση συναισθημάτων στο σύντροφό σου είναι μερικές μικρές ιδέες. Ακόμη, μπορείς να αγοράσεις ένα δώρο σε κάποιον αγαπημένο σου, να του προσφέρεις ένα γλυκό που έφτιαξες, να τον βοηθήσεις σε μία υποχρέωση που έχει να φέρει εις πέρας.
Το χαμόγελό του είναι αυτό που τελικά θα σε αποζημιώσει! Γι’ αυτό και θεωρούμε ως μία πολύ καλή συμβουλή μας περί του πώς να φτιάξεις μια άσχημη ημέρα το να κάνεις κάτι όμορφο για κάποιον.

5. Γράψε μια λίστα με πράγματα που είσαι ευγνώμων Είτε την ημέρα που δεν είσαι ευδιάθετη είτε μία οποιαδήποτε άλλη ημέρα, αφιέρωσε μερικά λεπτά σε αυτό. Στο να γράψεις καθαρά, αριθμημένα και με σαφήνεια ένα – ένα τα πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις ευγνώμων.
Προσωπικές επιτυχίες σου στο σχολείο, στις σπουδές ή στη δουλειά. Θετικές αλλαγές στην εικόνα, στην εμφάνιση, στο βάρος, στο χαρακτήρα σου που έχεις πετύχει με προσπάθεια. Ένας υπέροχος σύντροφος που έχεις βρει ή οι άψογες οικογενειακές σου σχέσεις.
Τα παιδιά που πιθανόν να έχεις αποκτήσει. Η οικονομική ευχέρεια που με κόπο έχεις καταφέρει ή ένα πολυπόθητο αντικείμενο που μπόρεσες να αγοράσεις. Το πρόβλημα υγείας που ξεπέρασες. Και ό,τι άλλο μπορεί να σε έχει κάνει να αισθάνεσαι ευγνώμων.
Κάθε φορά που η ημέρα σου δεν ξεκινάει όμορφα, θα ανατρέχεις σε αυτή τη λίστα. Κάθε φορά που κάτι συμβαίνει καταμεσής της μέρας σου και σε ταράζει ή σε στενοχωρεί, θα τη διαβάζεις προσεκτικά.

6. Όταν μια ημέρα αρχίζει αρνητικά… … είθισται να γενικεύουμε ότι η κατάσταση και το κλίμα αυτό θα συνεχιστεί και κατά το υπόλοιπό της. Ως εκ τούτου, σκεφτόμαστε, συμπεριφερόμαστε και δρούμε εκ των προτέρων απαισιόδοξα.
Για παράδειγμα, επειδή το πρωί εξωτερικές συνθήκες σε ξύπνησαν 1 ώρα νωρίτερα, είναι λογικό να μη χόρτασες ύπνο και να πιστεύεις ότι «η κακή ημέρα από το πρωί φαίνεται». Με βάση αυτό, σκέφτεσαι ότι και η δουλειά σου θα είναι κουραστική, ότι στο δρόμο προς και από τον εργασιακό σου χώρο θα συναντήσεις δυσκολίες και λοιπά.
Όμως, το πιο πιθανό είναι όλα αυτά να μη συμβούν καν. Αλλά λόγω της εκ των προτέρων αρνητικότητάς σου να δρας σα να περιμένεις ότι θα συμβούν και σαν στην κυριολεξία να τα αναμένεις ή ακόμα και να νομίζεις ότι τα βλέπεις να γίνονται (ενώ δε συμβαίνουν). Είναι σα να έχεις μπλεχτεί σε μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία που μόνο καλό δεν μπορεί να σου κάνει.
Προσπάθησε να αντιληφθείς αυτό που εδώ σου επισημαίνουμε. Σταμάτησε να λειτουργείς με τον ανωτέρω τρόπο – όπως όλοι συχνά κάνουμε – και θα δεις μεγάλη διαφορά.

7. Μη μεγαλοποιήσεις καταστάσεις Σήμερα δεν έχεις καλή διάθεση. Πώς να φτιάξεις μια άσχημη ημέρα; Δες την όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική και πραγματική διάσταση των πραγμάτων.
Τι είναι αυτό που σου «έριξε» την ψυχολογία; Για ποιο λόγο δεν έχεις όρεξη; Τι ή και ποιος σε στενοχώρησε, σε εκνεύρισε, σε θύμωσε, σε κλόνισε; Ξεκαθάρισέ το στον εαυτό σου, λέγοντάς του ρητά ότι το τάδε είναι αυτό που σου προκάλεσε την άσχημη διάθεση.
Με αυτόν τον τρόπο, είναι αρκετά πιθανό να μειώσεις σχεδόν αυτόματα τα αισθήματα δυσφορίας που αισθάνεσαι. Διότι σε ένα μεγάλο βαθμό μπορεί αυτά να προέρχονταν αποκλειστικά και μόνο από το ότι είχες μεγαλοποιήσει τις καταστάσεις και τα συμβάντα και είχες γενικεύσει αναίτια την αρνητικότητα που σου έδωσαν.

8. Εξωτερίκευσε την αρνητικότητά σου – Εκτονώσου Η εκτόνωση είναι πολύ σημαντική για όλους και όλες μας και πρέπει οπωσδήποτε να αποτελεί τμήμα του εβδομαδιαίου μας προγράμματος. Ανεξάρτητα από το πόσο ήρεμη ή ταραχώδης, πόσο ακοπίαστη ή κουραστική είναι κάθε εβδομάδα μας, είναι απαραίτητο να εκτονωνόμαστε και να εξωτερικεύουμε την ενέργεια και την αρνητικότητά μας.
Ειδικά για τις πιο κακές ημέρες, μία άμεσα αποτελεσματική λύση βρίσκεται στην εκτόνωση. Βρες ένα μέρος στο οποίο νιώθεις ότι είναι OK να τσιρίξεις, να ουρλιάξεις, να μονολογήσεις. Πήγαινε στο γυμναστήριο, μιας και η άσκηση παράγει τις ενδορφίνες οι οποίες σε κάνουν να νιώθεις αμέσως καλύτερα. Χτύπα μπουνιές σε ένα σάκο του μποξ ή ακόμα και στον αέρα.
Κάνε ποδήλατο σε ειδικά διαμορφωμένο δρόμο ή σε μία πλατεία. Μίλησε ανοιχτά σε κάποιο οικείο σου πρόσωπο για ό,τι σε κάνει να νιώθεις άσχημα, σου χαλάει την ημέρα, σε θλίβει, σε «ρίχνει» ψυχολογικά. Όλες αυτές είναι ιδέες για το πώς να φτιάξεις μια άσχημη ημέρα άμεσα μέσα από την εκτόνωση.

9. Διαχειρίσου τις αρνητικές σκέψεις Γενικά, μια σκέψη, όποια κι αν είναι αυτή, ακολουθεί μια προδιαγεγραμμένη πορεία, όπως υποστηρίζεται από τους Συμπεριφοριστές και τους Ψυχολόγους Γνωσιακής – Συμπεριφορικής προσέγγισης. Σχηματικά: Αυτόματη σκέψη à Συναίσθημα à Σύμπτωμα à Συμπεριφορά. Εφόσον η σκέψη αυτή είναι αρνητική, τότε και τα συμπτώματα στον οργανισμό μας θα έχουν αρνητική χροιά.
Μαθαίνοντας, όμως, να διαχειρίζεσαι τις αρνητικές σου σκέψεις, προλαβαίνεις το να συμβούν κι όλα τα παραπάνω. Ένας τρόπος διαχείρισης των αρνητικών αυτόματων σκέψεων είναι η εστίαση της προσοχής στις θετικές σκέψεις. 

10. Εστίασε την προσοχή σου σε θετικές σκέψεις
Στην ουσία, ο λόγος για τον οποίο κάθε φορά νιώθουμε άσχημα και κατακλυζόμαστε από αισθήματα δυσφορίας είναι ο ίδιος: εστιάζουμε στα αρνητικά συμβάντα ή στο ένα αρνητικό γεγονός. Ωστόσο, ξεχνάμε ή παραλείπουμε ολοσχερώς οτιδήποτε θετικό και αισιόδοξο μπορεί να συμβαίνει ακόμα και παράλληλα. Έχοντας διαβάσει και την προηγούμενη συμβουλή μας, αντιλαμβάνεσαι πόσο αναγκαίο είναι να κάνεις κάθε φορά focus στις θετικές σκέψεις. Αυτό δε σημαίνει ότι εθελοτυφλείς και δεν αναγνωρίζεις τη σημασία ή τις επιπτώσεις αρνητικών γεγονότων. Σημαίνει ότι δεν επιτρέπεις σε αυτά να σου χαλούν τη διάθεση, να σε στενοχωρούν ανυπέρβλητα, να σε καθιστούν μη παραγωγική, μη λειτουργική.

11. Επισήμανε το προσωρινό της κατάστασης
Ό,τι κι αν είναι αυτό που σε δυσαρέστησε και σου χάλασε την ημέρα, επισήμανε στον εαυτό σου ότι είναι προσωρινό. Ότι πρόκειται για ένα συμβάν που έληξε και όσο περνάει από το χέρι σου θα φροντίσεις να μην επαναληφθεί. Ότι αποτελεί μία φάση παροδική που όπου να ‘ναι θα περάσει, οπότε και δεν υπάρχει λόγος να σε προκαταλαμβάνει αρνητικά για όλη την ημέρα ή ακόμα και για μέρες ολόκληρες.

12. Επιδίωξε να περάσεις χρόνο με αγαπημένα σου πρόσωπα Το κοινωνικό δίκτυο αναγνωρίζεται από όλους τους κοινωνικούς επιστήμονες ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ψυχική υγεία του ατόμου. Σε αυτά τα πλαίσια, συνεπώς, το να περάσεις εποικοδομητικό χρόνο με ένα ή περισσότερα αγαπημένα σου πρόσωπα συνιστά αναντίρρητα έναν από τους καλύτερους τρόπους για το πώς να φτιάξεις μια άσχημη ημέρα.
Μπορείς να πας μια βόλτα με την κολλητή σου ή να βγεις για ποτό με την παρέα σου. Να βρεθείς με τα αδέρφια σου και να μιλήσετε ανοιχτά για διάφορα ζητήματά σας. Να κάνεις έναν περίπατο, ένα σπορ, μια δραστηριότητα ψυχαγωγίας μαζί με τον καλό σου. Αυτά και πάμπολλα άλλα θα σου διορθώσουν αμέσως την κακή σου ημέρα!







ΠΗΓΗ: proionta-tis-fisis.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου