Ακούστε μας Live





Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

5 απ’ τα καλύτερα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι




Ανεπανάληπτη, εκπληκτική, ιδιαίτερη, παράξενη και ιδιοφυής είναι μερικά από τα επίθετα που μπορούν να χαρακτηρίσουν την προσωπικότητα της αγαπημένης μας Agatha Christie που γεννήθηκε πριν από 129 χρόνια στο Ντέβον της Αγγλίας.

Η Agatha Christie γνωστή επίσης και ως η «βασίλισσα του εγκλήματος» είναι από τις πιο καταξιωμένες και πιο ευυπόληπτες συγγραφείς του κόσμου που στο συγγραφικό έργο της περιλαμβάνονται 80 βιβλία (εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν πρωταγωνιστές τους αγαπημένους μας χαρακτήρες Ηρακλή Πουαρό και Μις Μαρπλ) και οι πωλήσεις των βιβλίων της ανέρχονται στον αστρονομικό αριθμό των 2 δισεκατομμυρίων αντιτύπων (1 δις στην αγγλική γλώσσα και άλλο 1 δις στις μεταφρασμένες εκδοχές των έργων της).

«Ένα από τα πιο τυχερά πράγματα που μπορούν να σου συμβούν στην ζωή είναι να έχεις μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία» αναφέρει η συγγραφέας στην αυτοβιογραφία της θέλοντας να δείξει πόσο πολύ το παιδικό παρελθόν μπορεί να επηρεάσει την ζωή ενός ανθρώπου. Η Agatha Christie συγκεκριμένα έχει αναφέρει ότι πολλά από τα κορυφαία βιβλία της όπως το «Πρόσκληση σε φόνο» (Α Murder is Announced στο πρωτότυπο) είναι εμπνευσμένο κατά ένα μεγάλο μέρος από την παιδική της ηλικία και τις αναμνήσεις της.

Δεν θα αναφερθώ στο παρόν άρθρο στην ζωή της Agatha Christie καθώς θεωρώ ότι είναι πολύ εύκολο για κάποιον αν το επιθυμεί να διαβάσει για αυτήν. Μάλιστα δε, όταν το κάνει θα ανακαλύψει ότι η Agatha Christie δεν πέρασε μια πολύ ευτυχισμένη ζωή όπως πολλοί ίσως να περιμένουν αλλά μία μελαγχολική και γεμάτη στενοχώρια σε κάποιες περιστάσεις. Αντιθέτως, θα ήθελα να αναφερθώ προς τιμήν της κυρίως στο συγγραφικό της έργο και (κατ’ εμέ) στα καλύτερα 5 βιβλία της και την επίδραση τους στην αστυνομική λογοτεχνία.

1) Η δολοφονία του Ρότζερ Άκροϊντ

713gSnLgjbL

Δεν υπάρχουν λόγια αρκετά για να περιγράψουν αυτό το αριστούργημα της αστυνομικής λογοτεχνίας. Η υπόθεση, η πλοκή, η εξέλιξη, όλα φτιαγμένα με έναν τόσο ιδιαίτερο τρόπο από την συγγραφέα που μόλις ο αναγνώστης καταλήξει στο απροσδόκητο τέλος απλά θα μείνει σαστισμένος και γοητευμένος.

Η δολοφονία του Άκροϊντ έχει χαρακτηρισθεί ως ένα από τα καλύτερα βιβλία στον κόσμο(με το πιο ανατρεπτικό τέλος) και το καλύτερο της Christie σύμφωνα με το περιοδικό Time και την εφημερίδα Guardian.

2) Δέκα Μικροί Νέγροι

deka mikroi negroi

Το καλύτερο βιβλίο της Agatha Christie σύμφωνα με την ίδια. Εκπληκτικό τέλος όπως και το προηγούμενο βιβλίο και ένα από τα βιβλία με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο. Έχει μεταφερθεί πάμπολλες φορές στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο και έχει χαρακτηρισθεί ορόσημο στα βιβλία θρίλερ-αγωνίας.

3) Φόνος στο Orient Express

512QZIRWfL. SX308 BO1204203200

Σε αντίθεση με τα 2 προηγούμενα βιβλία, αυτό που χαρακτηρίζει και διακρίνει το βιβλίο αυτό της Christie δεν είναι μόνο η ενδιαφέρουσα πλοκή και το απροσδόκητο τέλος αλλά οι εις βάθος συζητήσεις των χαρακτήρων με τον Πουαρό για τον φόνο που συνέβη στο τρένο. Η ίδια η Αγκάθα Κρίστι έχει αναφέρει ότι στα ”δύσκολα” βιβλία της(αυτά δηλαδή που δεν επιθυμούσε η ίδια να δώσει ούτε ένα σημάδι για το ποιος διέπραξε τον φόνο)μόλις ολοκλήρωνε το βιβλίο το ξαναδιάβαζε και τροποποιούσε τις συνομιλίες και τα γεγονότα με τέτοιο τρόπο ώστε ο αναγνώστης να μην καταλάβει ούτε στο ελάχιστο πριν το τέλος ποιος διέπραξε τον φόνο. Ένα τέτοιο βιβλίο-παράδειγμα είναι ο φόνος στο Orient Express που έγινε πρόσφατα για άλλη μια φορά ταινία με πρωταγωνιστή-σκηνοθέτη τον Kenneth Branagh.

4) Δέκα ύποπτοι για φόνο

237865325748574837

Το συγκεκριμένο βιβλίο πέρα από το γεγονός του ότι είναι από τα αγαπημένα μου της Christie, είναι επίσης εκείνο που μαρτυρά την μεγάλη της αγάπη για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Η Agatha Christie είχε επισκεφτεί πολλά μέρη της Ελλάδας στην ζωή της μεταξύ των οποίων ήταν η Επίδαυρος, η Ολυμπία(λόγω της αρχαιολογικής τους σημασίας) και στο Ναύπλιο. Τρανή απόδειξη αποτελεί το συγκεκριμένο βιβλίο του οποίου οι πρωταγωνιστές και το θύμα είναι Έλληνες με καταγωγή από την Σμύρνη.

5) Φόνοι με αλφαβητική σειρά

278356723657265493

Ένα από τα πιο γνωστά βιβλία της Christie που έγινε και παιχνίδι. Εισήγαγε την ιδέα του serial killer πριν καθιερωθεί ακόμη ο όρος και ένα από τα κορυφαία βιβλία σε πωλήσεις του αστυνομικού μυστηρίου.


Το 1971 της απονεμήθηκε το αξίωμα «Λαίδη του Τάγματος». Η Agatha Christie αποτελεί έμπνευση για εκατοντάδες συγγραφείς και το έργο της έχει επηρεάσει την σκέψη εκατομμυρίων ανθρώπων. Θαρρώ πως ακόμη κι αν κάποιος δεν έχει διαβάσει ούτε ένα από τα βιβλία της, οφείλει να το κάνει και πιστέψτε με δεν θα το μετανιώσει.








ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΛΑΟΥΝΗΣ
Πηγή: mikropragmata.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου