Ακούστε μας Live





Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Οι νέες high-tech μάσκες για τον κορονοϊό που κυκλοφόρησαν


Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για προστατευτικές μάσκες έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας των συνεχιζόμενων κρουσμάτων κοροναϊού σε όλο τον κόσμο, για αυτό οι καινοτομίες που έχουν γίνει στον σχεδιασμό προστατευτικών μασκών είναι εκτός από ραγδαίες και εκπληκτικές.

Μάσκες που διαθέτουν επαναφορτιζόμενο φίλτρο αέρος, μάσκες που δεν χρειάζεται να τις βγάζεις όταν το κινητό σου έχει facial recognition. 

Στο Σαν Φρανσίσκο, η καλλιτέχνις Danielle Baskin τύπωσε πάνω σε μάσκες πρόσωπα ανθρώπων που χρησιμοποιούν συσκευές με facial recognition τεχνολογία. Η Baskin παρατήρησε ότι πολλοί άνθρωποι έπρεπε να αφαιρέσουν την μάσκα τους για να ξεκλειδώσουν το κινητό τους με τον κίνδυνο να εκτεθούν στον κορονοϊό.

Οι μάσκες N95, όπως είναι ο τεχνικός τους όρος, εφαρμόζουν πάνω στο στόμα και την μύτη για να προστατέψουν από τυχόν υγρά και σταγονίδια που θα μπορούσαν να εισχωρήσουν στον οργανισμό. Η Baskin χρειάστηκε να κάνει αρκετές δοκιμές μέχρι να καταλήξει σε 3D printing μάσκες.



Στην Νέα Υόρκη, η εταιρεία LIGC Applications σχεδίασε την Guardian G-Volt, μία μάσκα με φίλτρο από γραφένιο (graphene) το οποίο μπορεί να αποστειρωθεί και να ξαναχρησιμοποιηθεί. Με το ειδικό αυτό φίλτρο, η μάσκα είναι κατά 99% αποτελεσματική έναντι των σωματιδίων άνω των 0,3 μικρομέτρων και 80% αποτελεσματική έναντι σε οτιδήποτε μικρότερο, ισχυρίζεται η εταιρεία.

Η μάσκα μπορεί να επαναφορτιστεί όταν συνδεθεί σε φορητή μπαταρία μέσω θύρας USB. Ταυτόχρονα με τη φόρτηση, το φίλτρο από γραφένιο απωθεί τυχόν επικίνδυνα σωματίδια που έχουν εγκλωβιστεί σε αυτό και αποστειρώνεται. Η συγκεκριμένη μάσκα μπορεί να σε προστατέψει και από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τέλος, ένα LED λαμπάκι σε ειδοποιεί ότι η μάσκα πρέπει να αντικατασταθεί.








ΠΗΓΗ: almaradio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου